.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Ανύπαρκτη η επικοινωνία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας με υγειονομικές μονάδες και συγκεκριμένα με το Κέντρο Υγείας Βουτσαρά στα Ιωάννινα καθώς οι υπάλληλοι της ΥΠΕ δείχνουν απολυτή αδιαφορία αφού δεν σηκώνουν καν τα τηλέφωνα αλλά και δεν απαντούν ποτέ στα emails ,σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο www.Life2day.gr ο Διευθυντής κύριος Δημήτρης Δράκος


Παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων του Κέντρου Υγείας Βουτσαρά να επικοινωνήσουν με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για επιχειρησιακούς λόγους δεν τα καταφέρνουν γιατί οι υπάλληλοι δεν δουλεύουν πίνουν όλη μέρα καφέ και δεν απαντούν στα τηλεφωνά και σε περίπτωση που από την Υγειονομική Περιφέρεια χρειάζονται κάτι και παίρνουν εκείνοι τηλέφωνο προς το Κέντρο, αρνούνται να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση, λέγοντας πως θα καλέσουν εκείνοι σε επόμενη μέρα, κάτι που δεν γίνεται ποτέ.


Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να ξέρει και να συζητήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος σήμερα θα επισκεφτεί τα Ιωάννινα και τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Γιώργο Γιαννόπουλο.


Tο www.life2day.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME ) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση  -διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.

Το LIFE2DAY.GR επιστρέφει στον νομό Ιωαννίνων για να παρουσιάσει σήμερα ένα άλλο σημαντικό Κέντρο Υγείας της περιφέρειας, αυτό του Βουτσαρά, συνεχίζοντας έτσι την καθημερινή κάλυψη σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας.


Στο Κέντρο Υγείας Βουτσαρά συναντήσαμε τον κύριο Δημήτρη Δράκο, υπεύθυνο για το εκεί Κέντρο ο οποίος προέβη σε σοβαρές καταγγελίες εναντίον της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας εξαπολύοντας επίθεση με βαρύτατους χαρακτηρισμούς για προβλήματα που διαιωνίζονται και αφορούν πληρωμές, ελλείψεις σε υλικά, συντονισμό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και γενικά απροθυμία επίλυσης πολλών ζητημάτων. Στην σημερινή μας ερεύνα δεν καταγράφουμε απλά την δεδομένη κατάσταση, καυτηριάζουμε τα κακώς κείμενα.


Ο κύριος Βράχος δήλωσε αγανακτισμένος σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο αφού το προσωπικό δεν πληρώνεται. "Μιλάμε για ξεφτίλα" τόνισε χαρακτηριστικά στο LIFE2DAY.GR και σημείωσε πως παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους από τον Απρίλιο! Τα προβλήματα συνεχίζονται και οφείλονται κυρίως στην έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού με την έκτη Υγειονομική Περιφέρεια.Στο Κέντρο Υγείας Βουτσαρά υπάρχουν δύο γενικοί γιατροί. Συνολικά στο Κέντρο υπάγονται δεκαέξι γιατροί οι οποίοι όμως είναι καταμερισμένοι στα έντεκα περιφερειακά ιατρεία που ανήκουν στο κέντρο. Το σύνολο των γιατρών ωστόσο συμμετέχει στις εφημερίες του Κέντρου και με αυτόν τον τρόπο οι εφημερίες βγαίνουν χωρίς προβλήματα, άλλωστε δεν είναι εκείνο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το προσωπικό. Παράλληλα υπάρχουν και κάποιοι επισκέπτες γιατροί που βοηθούν στην εξυπηρέτηση της περιοχής σε διάφορες ειδικότητες όπως αυτής του ορθοπεδικού, του καρδιολόγου, του ψυχιάτρου κλπ.


Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν τέσσερις νοσηλεύτριες όμως για να βγουν οι βάρδιες επιστρατεύονται και εκείνες από τα περιφερειακά ιατρεία για να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο , ο αριθμός ενδέχεται να αλλάξει εύκολα με αποσπάσεις και να αυξομειωθεί αλλάζοντας εύκολα τις ισορροπίες του κέντρου.


Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει, επίσης, στους οδηγούς των ασθενοφόρων αφού το κέντρο έχει τρεις οδηγούς, όμως ο ένας είναι με μετακίνηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο δύο άτομα για συγκεκριμένες βάρδιες οι οποίες για να βγουν με επάρκεια χρειάζονται τουλάχιστον πέντε άτομα. Κατά συνέπεια μένουν αρκετές ακάλυπτες βάρδιες κατά τις οποίες το Κέντρο καλύπτεται από το ΕΚΑΒ που έρχεται από τα Γιάννινα αφού έχει να καλύψει μία απόσταση λιγότερη από τριάντα χιλιόμετρα.


Το πρόβλημα δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια όταν οι οδηγοί ασθενοφόρων των νοσοκομείων μεταφέρθηκαν στο ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να πάρουν οδηγούς από τα Κέντρα για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, γεγονός που αποτελεί "ανοησία" όπως καυτηρίασε ο κύριος Βλάχος.


Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως γίνεται τεράστια προσπάθεια από τους εργαζομένους να καλυφτούν οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά για να μην αφήσουν την μονάδα εκτεθειμένη . Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καν χαρτί για συνταγογράφηση. Πρόβλημα υπήρξε και με τα μελάνια των εκτυπωτών, αλλά και με τα ίδια τα μηχανήματα για τα οποία έχουν αιτηθεί από την διοίκηση την αντικατάσταση τους, χωρίς καμία απάντηση ως τώρα... Οι λύσεις που δίνονται έρχονται από την τοπική κοινωνία. Εκκλησία, τοπικοί σύλλογοι και γενικότερα η κοινωνία, προσφέρουν πολύ συχνά στο Κέντρο καλύπτοντας τις ανάγκες του.
Στα φάρμακα και εκεί συντελείται τεράστια προσπάθεια για να μην υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα στην ροή τους μας αναφέρει αγανακτισμένος ο διευθυντής, ο οποίος αναφέρει πως για να γίνει αυτό υπάρχει πολύ προσωπική δουλειά και επιστράτευση ακόμα και γνωριμιών!


Σε αυτό το σημείο ο κύριος Βλάχος διατύπωσε στο LIFE2DAY.GR μία πολύ πρακτική ιδέα και απόλυτη εφαρμόσιμη, αφού προτείνει να μην εκτυπώνουν οι γιατροί τις συνταγές που γράφουν. Εφόσον αυτές έτσι κι αλλιώς περνάνε στο σύστημα και ο φαρμακοποιός έχει τη δυνατότητα να τις δει μέσω αυτού, γιατί θα πρέπει να γίνεται σπατάλη τόνων σε χαρτί αλλά και μελάνι; Οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί εγγράφως αλλά δεν υπάρχει καμία απάντηση, την ίδια ώρα που στο εξωτερικό πρακτικές αυτές θεωρούνται αυτονόητες.


Στην συζήτηση ήλθε το ζήτημα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το ακτινολογικό εργαστήριο το οποίο λειτουργεί αλλά πολύ συχνά υπάρχουν προβλήματα με βλάβες εξαρτημάτων τα οποία καθιστούν το τμήμα αυτό μη λειτουργήσιμο. Υπάρχει βοήθεια από το νοσοκομείο Ιωαννίνων, όμως είναι αδύνατο οι τεχνικοί του να έρχονται συνέχεια και άμεσα για κάθε βλάβη που παρουσιάζεται.


Παράλληλα υπάρχουν προβλήματα και με τον κλιματισμό του Κέντρου για το οποίο δύσκολα πια εξυπηρετείται από τεχνικούς του νοσοκομείου για το ζήτημα αυτό καθώς δεν μπορεί να καλύψει πια το νοσοκομείο τυχόν ανταλλακτικά ή εξαρτήματα που χρειάζονται, ενώ και πάλι η Υγειονομική Περιφέρεια δεν έχει προσφέρει καμία βοήθεια, καθώς επίσης δεν έχει δώσει και καμία απάντηση στα αιτήματα επί του θέματος.


Τέλος, το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν λειτούργησε ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ το Κέντρο διέθεσε τα μηχανήματα που είχε είτε σε άλλα Κέντρα Υγείας που είχαν προσωπικό είτε στο νοσοκομείο, προκειμένου να περιέλθουν σε αχρηστία. Στην ίδια κατάσταση και το οδοντιατρείο που υπήρχε, όμως λόγω μη στελέχωσης, τα μηχανήματα δόθηκαν στο νοσοκομείο.


Το Κέντρο Υγείας Βουτσαρά δέχεται περίπου έντεκα χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο, ενδεικτικός αριθμός της επισκεψιμότητάς του. Η περιοχή κάλυψης όμως είναι πολύ μεγάλη αφού δεν καλύπτει μόνο τα γύρω χωριά που ανήκουν στον νομό Ιωαννίνων, αλλά και μερικά χωριά από περιοχές που ανήκουν στον νομό Θεσπρωτίας. Συνολικά μιλάμε για περισσότερα από σαράντα χωριά, αριθμός που μεταφράζεται σε πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες πληθυσμού.

Pin It