Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Οκτώ μέρες μετά το ρεπορτάζ του www.Life2day.gr και την ανάδειξη του προβλήματος της παντελούς έλλειψης αναλώσιμων υλικών στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου καθώς δεν υπήρχε ούτε ένα ζευγάρι γάντια (διαβάστε εδώ περισσότερα ), όπως είχαμε αποκαλύψει, η κατάσταση έχει πλέον εξομαλυνθεί πλήρως και υπάρχει κανονική ροή προμηθειών.Η διευθύντρια κυρία Μαρία Ξεκάρφωτου μιλάει στο www.Life2day.gr 


Η διευθύντρια του Κέντρο Υγείας Δελβινακίου κυρία Μαρία Ξεκάρφωτου διαβεβαιώνει το LIFE2DAY.GR πως η κατάσταση στην παροχή αναλώσιμων υλικών πλέον έχει εξομαλυνθεί πλήρως μετά την παρέμβαση του www.Life2day.gr και πια η ροή είναι ικανοποιητική κι έτσι δεν υπάρχει καμία έλλειψη αυτή τη στιγμή. Ωστόσο κράτησε αποστάσεις αναφορικά με το αν αυτή η ομαλότητα θα διατηρηθεί και στο μέλλον αφού το παρελθόν έδειξε ότι μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν προβλήματα.


Tο www.life2day.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME ) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση -διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.


Η μεγάλη έρευνα του LIFE2DAY.GR σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, συνεχίζεται και σήμερα όπου επιστρέφουμε στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου για το οποίο και μιλάμε με την διευθύντρια του αυτή τη φορά, κυρία Μαρία Ξεκάρφωτου Μαρία η οποία μας μιλάει πρώτα από όλα για την λύση στο πρόβλημα των αναλωσίμων υλικών.


Στην συνέχεια και με την σειρά της έχει την ανάγκη να αναφερθεί στις σημερινές ανάγκες του Κέντρου σε συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά και το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων.


Το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο γενικούς γιατρούς, υπάρχει μία μικροβιολόγος, όμως δεν υπάρχει κανένας άλλος γιατρός που να εξυπηρετεί κάποια άλλη ειδικότητα. Στις εφημερίες βέβαια, η συμμετοχή απαρτίζεται και από γιατρούς που υπηρετούν στα περιφερειακά ιατρεία κι έτσι σε κάθε εφημερία θα υπάρχουν δύο γιατροί, συνήθως γενικοί γιατροί. Με την βοήθεια των περιφερειακών ιατρείων τα οποία είναι στο σύνολο δέκα έξι και άρα μπορούν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια σε προσωπικό, οι εφημερίες όχι μόνο βγαίνουν αλλά πολλές φορές γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία βοηθούν και στα πρωινά ιατρεία του κέντρου. Είναι χαρακτηριστικό πως η αναλογία τους είναι στο 90% περίπου γενικοί γιατροί και 10% αγροτικοί. Το θετικό είναι πως υπάρχουν και επισκέπτες γιατροί παθολογίας και ορθοπεδικής που κατ’ αυτόν τον τρόπο καλύπτουν τις ανάγκες του εκεί πληθυσμού. Είναι γεγονός πάντως πως με βάση τις ανάγκες του κόσμου, κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη και παιδιάτρου αλλά και ενός οφθαλμιάτρου.


Στο νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση αφού αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από οχτώ νοσηλεύτριες ο αριθμός των οποίων επαρκεί για την καθημερινή τους παρουσία αλλά και για τις δικές τους βάρδιες σύμφωνα με τον κανονισμό.


Πρόβλημα θα συναντήσει κανείς στον τομέα των μεταφορών του Κέντρου αφού αυτή τη στιγμή το ασθενοφόρο του Κέντρου εξυπηρετείται από τρεις οδηγούς οι οποίοι όμως δεν είναι αρκετοί για να βγαίνουν όλες οι βάρδιες. Το πρόβλημα προέκυψε κυρίως από την απόσπαση ενός οδηγού στην Κόρινθο όπου εκεί υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων. Έτσι, είναι εύλογο πως το Κέντρο χρειάζεται τουλάχιστον έναν οδηγό για να μπορέσει να καλύψει τις βάρδιες. Σε κάθε περίπτωση, το Κέντρο εξυπηρετεί τις κενές βάρδιες επιστρατεύοντας το ΕΚΑΒ το οποίο ευτυχώς διαθέτει σταθμό μόλις δέκα λεπτά μακριά από το Κέντρο.


Σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR δείχνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο όταν αυτά παρουσιάζονται εξυπηρετούνται από το νοσοκομείο. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η βλάβη στο φωτοτυπικό μηχάνημα που έγινε αυτήν την εβδομάδα και το μηχάνημα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για επισκευή.


Το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου δέχεται καθημερινά περίπου πενήντα επισκέπτες, αριθμός που μπορεί να φτάσει και τους εβδομήντα ασθενείς. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η περιοχή που καλύπτει το Κέντρο είναι τεράστια, ενώ πληθυσμιακά αγγίζει τους είκοσι δύο χιλιάδες κατοίκους. Άλλωστε για αυτόν τον λόγο υπάγονται και δεκαέξι περιφερειακά ιατρεία στο Κέντρο, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλες. Χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχει περιφερειακό ιατρείο του Κέντρου που απέχει μόλις δέκα λεπτά από την πόλη των Ιωαννίνων, ενώ από το Κέντρο η απόσταση φτάνει την μία ώρα! 

Pin It