xio2-e1474876080782.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ( ΜΕΘ ), στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου " Σκυλίτσειο " λειτουργεί σαν μονάδα άμεσης βοήθειας όπου ο ασθενής λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες και όχι ως ένα ειδικό τμήμα όπου παρέχονται υπηρεσίες Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής. Παράλληλα το νοσοκομείο πλήττεται από την έλευση μεγάλου αριθμού προσφύγων . Τεράστια προσπάθεια γίνεται για σωστή διαχείριση του προσωπικού ακόμα και με κάποιες ελλείψεις. Ο διοικητής κύριος Σταύρος Αβδελιώδης μιλάει στο www.Life2day.gr


Tο www.life2day.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME ) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση - διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.


Tο Γενικό Νοσοκομείο Χίου "Σκυλίτσειο" ανήκει στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, υπόκειται δε, στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.


Το www.Life2day.gr συνεχίζει την μεγάλη έρευνα , σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας και λίγο πριν η τουριστική περίοδος ολοκληρωθεί και για φέτος, εμείς επιστρέφουμε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην Χίο των πολλών προβλημάτων, παρουσιάζοντας σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Χίου "Σκυλίτσειο" μιλώντας με τον διοικητή του, κύριο Σταύρο Αβδελιώδη , ο οποίος μας μιλάει για την τεράστια πίεση που υπάρχει στο νοσοκομείο από την έλευση των προσφύγων και την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την σωστή διαχείριση του προσωπικού ακόμα και με κάποιες ελλείψεις.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αντλήσαμε από την έρευνα οι μόνιμοι γιατροί του νοσοκομείου είναι σαρανταπέντε και οι ειδικότητες τους αφορούν όλες τις βασικές όπως την παθολογία, την χειρουργική, την πνευμονολογία, ορθοπεδική, ΩΡΥΛΑ , μικροβιολογία, αναισθησιολογία, οφθαλμολογία, καρδιολογία, γυναικολογία. Παράλληλα υπάρχουν και επικουρικοί γιατροί που στο σύνολο τους φτάνουν τους δέκα και αφορούν καρδιολόγους, παθολόγους και ορθοπεδικούς, ακτινολόγους, νεφρολόγους, χειρούργο, ουρολόγο και ψυχίατρο, ενώ υπάρχει και ένας ιατροδικαστής. Μαζί, υπάρχουν και περίπου δεκαπέντε ειδικευόμενοι γιατροί, επίσης διαφόρων ειδικοτήτων που αφορούν την γενική ιατρική, την παθολογία, την χειρουργική, την ορθοπεδική και την καρδιολογία. Άμεση ανάγκη για το νοσοκομείο είναι ένας νευροχειρούργος και ένας αγγειοχειρούργος. Πέραν αυτών πάντως οι εφημερίες των τμημάτων που λειτουργούν και αναφέραμε παραπάνω, βγαίνουν με επάρκεια και χωρίς προβλήματα σε γενικές γραμμές.


Παράλληλα στο νοσοκομείο υπάρχει θεωρητικά Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ωστόσο αυτή δε λειτουργεί πλήρως και όλα τα πολύ βαριά περιστατικά διοχετεύονται σε νοσοκομεία των Αθηνών. Περισσότερο θα έλεγε κανείς ότι λειτουργεί σαν μονάδα άμεσης βοήθειας όπου ο ασθενής λαμβάνει τις πρώτες βοήθειες.


Στο νοσηλευτικό προσωπικό, το νοσοκομείο διαθέτει μαζί με μόνιμους και αποσπασμένους, συνολικά εκατόν είκοσι άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι επαρκής για να βγαίνουν οι βάρδιες στο νοσοκομείο και αναλόγως με τον αριθμό των αποσπασμένων κάθε φορά υπάρχει και η άνεση σε ρεπό ή και άδειες. Όμως αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια ικανή να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νοσοκομείου και του προσωπικού.Ευχάριστα είναι τα νέα στις προμήθειες του νοσοκομείου, αφού ο κύριος Αβδελιώτης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως το νοσοκομείο προμηθεύεται με επάρκεια και απόλυτα έγκαιρα και όλα τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα τρόφιμα, αφού οι διαγωνισμοί τρέχουν κανονικά και οι προμήθειες το ίδιο εφόσον οι πληρωμές γίνονται με τον σωστό τρόπο.


Ο διοικητής διαβεβαιώνει τους επισκέπτες του LIFE2DAY.GR πως και στα φάρμακα η εικόνα είναι εξαίρετη αφού αγοράζονται όλα σε επάρκεια και το φαρμακείο του νοσοκομείου είναι πλήρως εξοπλισμένο. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και μετά την διάταξη του Υπουργείου κατά την οποία τα λεγόμενα “ακριβά φάρμακα” πρέπει να αγοράζονται με δαπάνες του νοσοκομείου, στην Χίο έχουν προνοήσει και προμηθεύονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ακόμα και αυτά τα φάρμακα.


Τα τελευταία ένα-δύο χρόνια το νοσοκομείο εγκαινίασε μία νέα πτέρυγα η οποία ανέβασε τον αριθμό των κλινών, αυτό απαιτούσε την αγορά νέων μηχανημάτων με αποτέλεσμα από εκείνη την περίοδο και μετά, παλιά και νέα μηχανήματα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού να υποβάλλονται σε τακτικές συντηρήσεις στα πλαίσια συγκεκριμένων συμβάσεων και κανένα μηχάνημα να μην διαθέτει κάποιο πρόβλημα.


Ο διοικητής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως κατά το 2016 ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου αυξήθηκε κατά περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα, το 2015 ήταν περίπου πεντέμισι εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2016 ανήλθε στα περίπου έξι εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ. Παράλληλα υπήρχαν και περίπου διακόσιες χιλιάδες ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές από την περσινή χρονιά.


Το Νοσοκομείο στην Χίο διαθέτει περίπου εκατόν πενήντα κλίνες μετά και την επέκταση που έγινε, που είναι ανεπτυγμένες σε εκατόν είκοσι κλίνες διαφόρων τμημάτων και οι τριάντα αφορούν την μονάδα τεχνητού νεφρού. Το Νοσοκομείο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ειδικά τον Ιούλιο και λόγω του τεράστιου κύματος προσφύγων, δέχτηκε εννιά χιλιάδες διακόσια άτομα, ενώ τον μήνα Αύγουστο ο αριθμός αυτός δεν ήταν λιγότερος από τα εννιά χιλιάδες άτομα. Ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε περίπου πενήντα δύο χιλιάδες άτομα, όμως γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το καλοκαίρι εξαιτίας των επισκεπτών και τουριστών του νησιού ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά πολύ, ενώ ειδικά φέτος η παρουσία των προσφύγων έφεραν ακόμα πιο ψηλά τον αριθμό αυτό.

Pin It