meth-e1474616647922.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Διακόσιους νοσηλευτές χρειάζεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καθώς οι βάρδιες βγαίνουν με δυσκολία . Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ κύριος Γιάννης Τασσόπουλος αποκάλυψε στο www.Life2day.gr πως οι όποιες ελλείψεις δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα και να φέρουν σε θέση δυσλειτουργίας τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.


Η πληρότητα σε νοσηλευτικό προσωπικό με βάση τις προβλεπόμενες θέσεις αγγίζει το 72%.


Η καθιερωμένη έρευνα του www.Life2day.grστα νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας συνεχίζει να παρουσιάζει κάθε γωνιά της χώρας, όμως σήμερα κάνουμε στάση σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της επικράτειας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.


Tο www.life2day.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME ) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση - διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.


Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ , συνομιλήσαμε με τον διοικητή του νοσοκομείου, κύριο Γιάννη Τασσόπουλο ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα έλλειψης του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά υποστήριξε πως γενικά οι όποιες ελλείψεις δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα που θα φέρουν σε θέση δυσλειτουργίας τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.


Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου έχει έναν αριθμό γιατρών που φτάνουν τους πεντακόσιους στο σύνολο και χωρίζονται σε πανεπιστημιακούς, ειδικευμένους, ειδικευόμενους και επικουρικούς διαφορετικών φυσικά ειδικοτήτων στην κάθε κατηγορία.
Σε γενικές γραμμές κάθε τμήμα είναι στελεχωμένο επαρκώς, ενώ ενδεχομένως θα βοηθούσε σε ορισμένες περιπτώσεις να υπήρχαν περισσότεροι γιατροί. Γενικά πάντως κανένα τμήμα δεν έχει προβλήματα υποστελέχωσης.Στο Νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μάλιστα πρόσφατα υποδέχτηκε νέους γιατρούς που πλέον την στελεχώνουν σε ποσοστό υψηλότερο του 75% με αποτέλεσμα να λειτουργεί ομαλά και χωρίς προβλήματα.


Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει ένα σύνολο εργαζομένων που ξεπερνούν τα εφτακόσια τριάντα άτομα και η πληρότητα με βάση τις προβλεπόμενες θέσεις αγγίζει το 72% ένας αριθμός που δεν δημιουργεί μεν σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία του νοσοκομείου, όμως δεν κρίνεται και επαρκής αφού οι βάρδιες βγαίνουν με δυσκολία και η προσθήκη όσο το δυνατόν περισσοτέρων ατόμων από τα περίπου διακόσια άτομα που λείπουν, θα ήταν πολύ σημαντική.


Στο ΠΑΓΝΗ δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά ή τρόφιμα. Η οργάνωση είναι τέτοια που οι παραγγελίες γίνονται με σωστή ροή και χωρίς να κινδυνέψει το νοσοκομείο με ελλείψεις. Μεμονωμένα περιστατικά αργοπορημένης έλευσης των παραγγελιών λύνονται εντός ολίγων ημερών και δεν είναι ικανά να εκθέσουν την λειτουργία του νοσοκομείου, όπως υποστηρίζει ο  κύριος Γιάννης Τασσόπουλος.  


Ο κύριος Τασσόπουλος διευκρινίζει στο LIFE2DAY.GR πως δεν υπάρχουν ελλείψεις ούτε στα φάρμακα των οποίων η προμήθεια είναι επαρκής και η χορήγηση γίνεται χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, ειδικά σε ότι αφορά τα λεγόμενα "ακριβά φάρμακα" τα οποία πλέον η προμήθεια τους επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ή αδυναμίας παραγγελίας τους κι έτσι η εξυπηρέτηση μίας πολύ ιδιαίτερης ομάδας ασθενών γίνεται ορθολογικά.


Το νοσοκομείο Ηρακλείου διαθέτει πλειάδα μηχανημάτων που απαρτίζουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Από αυτά κάποια είναι αρκετά παλιά, κάποια άλλα είναι σχετικά νέας τεχνολογίας και άλλα είναι υπερσύγχρονα. Είναι λογικό ανάμεσα τους να εμφανίζονται κάποιες βλάβες ή απρόοπτα στην λειτουργία τους. Το νοσοκομείο όμως φροντίζει στην άμεση αποκατάσταση όλων των μηχανημάτων το συντομότερο δυνατό.Ο διοικητής του νοσοκομείου αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως ο προϋπολογισμός του 2016 κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με τον περσινό. Δεν υπάρχει ακριβής-πραγματική εικόνα ακόμα για το ακριβές ποσό καθώς πρέπει να περάσει ο χρόνος προκειμένου να διαπιστωθεί αν στο σύνολο του και με τα όποια λειτουργικά ήταν ίδιος ή όχι με τον περσινό. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τα λειτουργικά στο 2016 ανήλθε στα πενήντα ένα εκατομμύρια εκατό χιλιάδες ευρώ, ενώ ο συνολικός μαζί με τα μισθολογικά το ποσό φτάνει τα εβδομήντα εφτά εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο υπάρχουν και οφειλές από προηγούμενα χρόνια. Τα ληξιπρόθεσμα υπάρχουν και εξοφλούνται σιγά-σιγά. Ήδη έχει εξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος αυτών, ενώ συνολικά φτάνουν τα τριάντα ένα εκατομμύρια.


Το ΠΑΓΝΗ παρέχει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας και έχει ένα ευρύ φάσμα κλινικών ειδικοτήτων και εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες καλύπτουν μία περιοχή που ξεπερνά κατά πολύ τον νομό Ηρακλείου και αφορά και τους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης αλλά και ολόκληρο το νότιο Αιγαίο. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί πως τους καλοκαιρινούς μήνες η Κρήτη δέχεται μία πληθώρα τουριστών που αλλάζει πάρα πολύ την αναλογία του πληθυσμού σε τέτοιο βαθμό που είναι πολύ δύσκολο να προσεγγιστεί. Επιγραμματικά πάντως αναφέρεται πως ο πληθυσμός του Ηρακλείου φτάνει τους εκατόν εβδομήντα τέσσερις χιλιάδες από το σύνολο των τριακοσίων έξι χιλιάδων κατοίκων της Κρήτης. Η επισκεψιμότητα του Νοσοκομείου σε έναν μήνα συνήθως ξεπερνά τις είκοσι εφτά χιλιάδες άτομα. Αξίζει να αναφερθεί πως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διαθέτει εφτακόσιες εξήντα κλίνες και η πληρότητα τους φτάνει το 76% αυτήν την στιγμή.

Pin It