katoy21-300x141.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου Αποκλειστικά μόνο τα πρωινά λειτουργεί το Κέντρο Υγείας της Κατούνας καθώς υπάρχουν μόνο δύο γιατροί και οι ασθενείς αντιδρούν με αγανάκτηση. Την ίδια ώρα τραγικές είναι οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά ή σε βλάβες μηχανημάτων αλλά η έλλειψη ασθενοφόρου και πως αντιμετωπίζεται. Η διευθύντρια απευθύνει έκκληση να προστατευθεί η άγονη γραμμή και να έρθουν γιατροί στην περιφέρεια και μακριά από τα αστικά κέντρα. Η διευθύντριά κυρία Ειρήνη Ζορμπαλά μιλάει στο www.Life2day.gr


Η καθημερινή έρευνα του www.Life2day.gr σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, με ένα ταξίδι στον μεγαλύτερο νομό της Ελλάδας, την Αιτωλοακαρνανία.


Εκεί, συναντάμε το Κέντρο Υγείας της Κατούνας για το οποίο μιλάμε με την διευθύντριά του κυρία Ειρήνη Ζορμπαλά Ειρήνη και η οποία κάνει έκκληση να στελεχωθεί το Κέντρο ώστε να μπορεί να ξεκινήσει εφημερίες -έστω και με την μορφή ετοιμότητας- αφού τώρα παραμένει κλειστό και ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με αποτέλεσμα να αντιδρά και με αγανάκτηση.


Tο www.life2day.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME ) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.Στο Κέντρο Υγείας Κατούνας εκτός από την διευθύντρια υπάρχει και ένας γενικός γιατρός. Εξάλλου δεν υπάρχουν άλλες ειδικότητες για να στελεχώσουν την μονάδα, όμως ενώ θα περίμενε κανείς να βοηθούν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων στις εφημερίες, ο ελάχιστος αριθμός γιατρών του Κέντρου ανάγκασε την διοίκηση να αναστείλει τις εφημερίες του Κέντρου το οποίο λειτουργεί πλέον αποκλειστικά τα πρωινά, εκτός από πέντε ή έξι εφημερίες που κάνει αποκλειστικά ο διευθυντής μόνος του και προκειμένου να συγκεντρώσει την κατάλληλη υπηρεσία για να βγει στην σύνταξη. Οι όποιοι αγροτικοί γιατροί των περιφερειακών ιατρείων έχουν απορροφηθεί στο νοσοκομείο σε ότι αφορά τις εφημερίες τους.


Το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου παρουσιάζει την ίδια τραγική κατάσταση. Αν και στο Κέντρο ανήκουν πέντε, είναι μόλις δύο οι νοσηλεύτριες που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις υπόλοιπες να είναι αποσπασμένες. Προφανώς με δύο νοσηλεύτριες δεν βγαίνουν ούτε βάρδιες, πόσο μάλλον ρεπό ή άδειες. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν πέντε άτομα στην εν λόγω θέση, όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.


Σε αυτήν την εικόνα απαξίωσης δεν εξαιρείται και ο κλάδος της μεταφοράς ασθενών αφού το Κέντρο δεν διαθέτει όχι μόνο οδηγούς, αλλά ούτε καν όχημα για την μεταφορά. Έτσι, όντας χωρίς προσωπικό, οι όποιες ανάγκες υπάρχουν καλύπτονται είτε από το ΕΚΑΒ είτε από το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αμφιλοχίας που βρίσκεται πιο κοντά και θα χρειαστεί περίπου είκοσι λεπτά για να φτάσει ως εκεί.


Η κυρία Ζορμπαλά του Κέντρου Υγείας αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως το Κέντρο παρουσιάζει ελλείψεις σχεδόν σε όλα τα αναλώσιμα υλικά. Από γάντια μέχρι γάζες και οτιδήποτε άλλο. Αναφορικά με τις ελλείψεις, γίνονται οι σχετικές παραγγελίες, όμως οι εταιρείες δεν προμηθεύουν σε μικρές ποσότητες ενώ ακόμα και αν έρχεται μία παραγγελία αυτή δεν φτάνει στην Κατούνα με αποτέλεσμα κάποιος να πρέπει να πάει ως το Αγρίνιο για να παραλάβει το υλικό. Η δε διαδικασία των παραγγελιών προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια είναι πολύπλοκη, διαθέτει ιδιαίτερη γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωπικού καθιστά αδύνατη την συνεχή ενασχόληση με τις παραγγελίες.Το μόνο ευχάριστο είναι πως υπάρχουν οργανώσεις ή ακόμα και η τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίοι συνδράμουν στις όποιες ελλείψεις με όποιο τρόπο μπορούν ενίοτε.


Η εικόνα στα φάρμακα είναι καλύτερη κυρίως διότι υπάρχει καλή επικοινωνία με τοπικά φαρμακεία της περιοχής αλλά και με αυτό του νοσοκομείου στο Αγρίνιο που προμηθεύει το Κέντρο και καλύπτει τις ανάγκες του πριν δημιουργηθούν ελλείψεις.


Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα προβλήματα είναι σημαντικά, αφού ο ηλεκτρικός καρδιογράφος δεν δουλεύει και παρά τις κινήσει που έχουν γίνει δεν έχει επιδιορθωθεί ακόμα. Κατά τα λοιπά υπάρχουν συχνές βλάβες και σε άλλα μηχανήματα οι οποίες ωστόσο επιδιορθώνονται.


Το Κέντρο Υγείας Κατούνας δέχεται καθημερινά περίπου σαράντα άτομα ή και παραπάνω ενώ η περιοχή η οποία καλύπτει ανέρχεται σε περισσότερους από δυόμισι χιλιάδες κατοίκους, αριθμός που ανάλογα με την εποχή μπορεί να φτάσει ακόμα και τις πέντε χιλιάδες μαζί με τα γύρω χωριά.

Pin It