Greek English French German Italian
4.png
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Στο νοσοκομείο της Σητείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης  υπάρχουν σοβαρές  ελλείψεις σε   γιατρούς αλλά  και διοικητικό προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά οι ασθενείς και να μην  καλύπτονται  οι εφημερίες . Παράλληλα δεν λειτουργεί η ΜΕΘ και ο αξονικός τομογράφος είναι χαλασμένος με αποτέλεσμα ο κόσμος  να πηγαίνει σε ιδιώτες .


Στο νοσοκομείο της Σητείας συναντάμε προβλήματα υποστελέχωσης σε αρκετά τμήματα και δεν λειτουργεί η εντατική μονάδα, διότι οι προσλήψεις τριών γιατρών μία θέση Επιμελητή Α΄ Χειρουργικής αλλά και μία θέση Επιμελητή Α΄ Καρδιολογίας καθώς και μία θέση Επιμελητή Β΄ Παθολογίας, που έχουν ανακοινωθεί και όχι μόνο αναρτηθεί και στις ιστοσελίδες του Νοσοκομείου Σητείας, της 7ης ΥΠΕ Κρήτης στις 16 Ιουνίου 2016, ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί . Πότε λοιπόν θα γίνουν οι προσλήψεις αυτές που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Υγείας αλλά και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες ;


Tο www.life2day.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME ) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη  Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ.  

Η καθημερινή έρευνα του www.Life2day.gr σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε ολόκληρη την χώρα, συνεχίζεται. Σημερινός σταθμός μας είναι η Κρήτη και συγκεκριμένα η Σητεία του νομού Λασιθίου. Στο νοσοκομείο της Σητείας συναντάμε προβλήματα υποστελέχωσης σε αρκετά τμήματα ενώ δεν λειτουργεί η ΜΕΘ. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στο διοικητικό προσωπικό, έστω και αν αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο βρίσκεται σε διαδικασία προσλήψεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στον χαλασμένο αξονικό τομογράφο και στην αδυναμία αντικατάστασης του.Αναλυτικότερα , στο νοσοκομείο της Σητείας υπάρχουν συνολικά 38 γιατροί με ειδίκευση συμπεριλαμβανωμένων και των επικουρικών και ακόμα δέκα αγροτικούς. Αυτοί είναι, γενικής ιατρικής, παθολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγος, δερματολόγος, νευρολόγος, χειρουργούς, μαιευτήρας, αναισθησιολόγος, οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός, οδοντίατρος, ουρολόγος, μικροβιολόγος, ακτινολόγος και φυσικά ο φαρμακοποιός του νοσοκομείου.


Ωστόσο στο παθολογικό, το δερματολογικό και το παιδιατρικό υπάρχουν προβλήματα έλλειψης γιατρών αφού καλύπτονται μόλις 11 εφημερίες δημιουργώντας σοβαρό κενό για τις υπόλοιπες εφημερίες του μήνα. Σε κάθε τμήμα η υποστελέχωση αφορά ένα άτομο που θα ήταν απαραίτητο για να καλυφτούν οι υπόλοιπες εφημερίες. Ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως για το καρδιολογικό ενώ χρειάζονται άλλοι δύο γιατροί (μαζί με τον έναν που υπάρχει) για να καλυφτούν οι εφημερίες, δεν προβλέπεται από το οργανόγραμμα, αφού υπάρχει μόλις μία οργανική θέση εκεί. Οπότε θεωρητικά εκεί το νοσοκομεία είναι πλήρως στελεχωμένο ακόμα και αν δεν επαρκεί το προσωπικό για να βγαίνουν οι βάρδιες!


Στην Σητεία δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας, όμως αξίζει να αναφερθεί πως αφενός λειτουργεί Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΘ) και αφετέρου πως στο νοσοκομείο αναμένονται  προσλήψεις  τους επόμενους δύο μήνες που αφορούν σε  περίπου εννέα γιατρους και η εικόνα είναι πιθανό να αλλάξει κατά πολύ. Η εικόνα πάντως του νοσοκομείου γενικά δείχνει πως στο ιατρικό τμήμα η στελέχωση φτάνει το 80-85%


Στο νοσηλευτικό προσωπικό ο αριθμός είναι αρκετός για να βγαίνουν οι βάρδιες. Αυτή τη στιγμή ωστόσο σε αυτόν τον τομέα, το νοσοκομείο βρίσκεται σε μία μεταβλητή κατάσταση αφού βρίσκεται σε φάση αποσπάσεων και προσλήψεων. Έτσι, ο αριθμός των νοσηλευτών αλλάζει προς τα πάνω ή κάτω μέρα με τη μέρα. Όμως σημασία έχει πως η στελέχωση του ξεπερνά το 80% των αναγκών του νοσοκομείου, κάτι που δεδομένων των συνθηκών είναι ικανοποιητικό.


Χαμηλότερα ποσοστά υποστελέχωσης συναντά κανείς στο διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου. Κι εκεί όμως η εικόνα αναμένεται να αλλάξει αφού “τρέχει” διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που αναμένεται να φέρει στο νοσοκομείο, 12 διοικητικούς υπαλλήλους αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα του νοσοκομείου και σε αυτόν τον τομέα.Το ευχάριστο είναι πως παρά τα προβλήματα στην στελέχωση προσωπικού, το νοσοκομείο της Σητείας σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR είναι πλήρως καλυμμένο σε αναλώσιμα υλικά από τα οποία δεν υπάρχουν ελλείψεις. Το ίδιο θετική είναι η εικόνα και στα φάρμακα. Οι διαγωνισμοί γίνονται κανονικά και η δέσμευση από τα κονδύλια του προϋπολογισμού του νοσοκομείου γίνεται ορθολογικά ώστε να υπάρχει και έγκαιρη προμήθεια και προμήθεια υλικών και φαρμάκων. Παρά την γραφειοκρατική καθυστέρηση που ενδεχομένως προκαλέσει μία καθυστέρηση λίγων ημερών, οι προμήθειες γίνονται κανονικά. Το νοσοκομείο της Σητείας άλλωστε δεν κάνει χρήση ογκολογικών φαρμάκων -τα λεγόμενα “ακριβά” φάρμακα- αφού δεν διαθέτει αντίστοιχο τμήμα κι έτσι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της πολύ κοστοβόρας αυτής επιβάρυνσης του προϋπολογισμού του.


Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου χωλαίνει αφού είναι χαλασμένος ο αξονικός τομογράφος και γίνονται προσπάθειες επιδιόρθωσής του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ουσιαστική ανταπόκριση ως τώρα, αφού χρήζει άμεσης αντικατάστασης η οποία είναι δύσκολο να συμβεί κι έτσι η Σητεία δεν διαθέτει το εν λόγω μηχάνημα. Τα υπόλοιπα μηχανήματα ωστόσο βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.


Σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία του νοσοκομείου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR, ο προϋπολογισμός του 2016 βρίσκεται σε ζυμώσεις αφού αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία πρόσθετης αύξησης του και η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αναμένεται να ξεπεράσει τα πεντέμισι εκατομμύρια που αφορούσε ο περσινός προϋπολογισμός.


Στο νοσοκομείο της Σητείας η επισκεψιμότητα φτάνει σε μεγάλα ποσοστά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η επισκεψιμότητα στην πόλη και τα γύρω χωριά είναι πολύ μεγάλη από τουρίστες και ντόπιους που γυρίζουν για διακοπές στον τόπο τους από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η παθολογική για παράδειγμα έχει πολύ μεγάλο ποσοστό επισκεψιμότητας που φτάνει το 100% Γενικά πάντως το νοσοκομείο έχει 75 κλίνες οι οποίες προσεγγίζουν το 100% στην πληρότητα. Ο πληθυσμός που καλύπτει το νοσοκομείο της Σητείας αφορά σε περίπου 22.000 άτομα αφού εκτός από την πόλη καλύπτονται και πολλά χωριά της περιοχής.

Pin It