sami2-e1473144005545.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Σοβαρές ελλείψεις σε καρδιολογικά φάρμακα υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Σάμης στην Κεφαλονιά αλλά και σε κορτιζόνες καθώς και σε αναλώσιμα υλικά όπως γάζες, επιδέσμους, σύριγγες διότι καθυστερεί η προμήθεια από την 6η ΥΠΕ. Ο Κ. Ευστράτιος Σιφνάκη, γενικός γιατρός επιμελητής Β' μιλάει στο www.Life2day.gr


Για το σημερινό ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR σε όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Ελλάδας μεταφερόμαστε στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Σάμης στην Κεφαλονιά για το οποίο μιλήσαμε με τον κύριο Ευστράτιο Σιφνάκη, γενικό γιατρό επιμελητή Β' και ο οποίος μας μίλησε για τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό ενώ τόνισε τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα.


ο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME ) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ. 

Το Κέντρο Υγείας Σάμης διαθέτει δύο γενικούς γιατρούς και μία παιδίατρο οι οποίοι πλαισιώνονται από αγροτικούς γιατρούς και οι οποίοι έρχονται από τα Περιφερειακά Ιατρεία για να συμμετάσχουν στις εφημερίες του κέντρου. Ο αριθμός αυτός όμως δεν επαρκεί για να βγαίνουν οι εφημερίες. Είναι χαρακτηριστικό πως αν ένας γιατρός χρειαστεί να συνοδεύσει μία διακομιδή, το Κέντρο μένει ακάλυπτο από γιατρό και αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για την λειτουργία του. Αυτή τη στιγμή το Κέντρο θα χρειαζόταν τουλάχιστον άλλους τρεις γιατρούς για να λειτουργήσει ομαλά ως προς τις εφημερίες. Εκτός αυτών, θα ήταν απαραίτητη η παρουσία ενός οδοντιάτρου ο οποίος υπήρχε κατά το παρελθόν και ενός χειρουργού.
[caption id="attachment_80252" align="alignnone" width="400"] Κέντρο Υγείας Σάμης Κέντρο Υγείας Σάμης[/caption]

Σε ότι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν μόλις τρεις νοσηλευτές με αποτέλεσμα, πολλές μέρες μετά τις δέκα το βράδυ, το Κέντρο μένει χωρίς νοσηλεύτρια με τα κενά είναι τεράστια. Αξίζει να αναφερθεί πως η εκάστοτε νοσηλεύτρια στις εφημερίες, εκτελεί και χρέη τηλεφωνήτριας στο Κέντρο. Για να βγουν οι βάρδιες των νοσηλευτών, το Κέντρο έχει άμεση ανάγκη από τουλάχιστον τέσσερις ακόμα.


Το Κέντρο παρουσιάζει πρόβλημα και στους οδηγούς ασθενοφόρων, αφού υπάρχει μόλις ένας οδηγός ο οποίος εργάζεται στην πρωινή βάρδια. Μετά τις δύο το μεσημέρι και για όλες τις υπόλοιπες βάρδιες καλείται το ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από το Αργοστόλι διανύοντας απόσταση που απαιτεί ακόμα και μία ώρα. Μέσα στην χρονιά που πέρασε υπήρχαν δύο ακόμα άτομα τα οποία όμως βγήκαν στην σύνταξη και είναι άμεση η ανάγκη για την αντικατάσταση τους προκειμένου να μπορέσει το Κέντρο να καλύψει όλες τις βάρδιες του.


Ο κύριος Συφνάκης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν πολύ σοβαρές ελλείψεις σε γάζες, επιδέσμους, σύριγγες και άλλα αναλώσιμα υλικά. Πολλές φορές βέβαια συνεργάζεται οι ασθενείς και πολύ συχνά φέρνουν ο ίδιοι τα υλικά. Οι παραγγελίες γίνονται κανονικά από το Κέντρο, όμως η τροφοδοσία γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και όχι με τον τρόπο που παραγγέλνονται. Έτσι, το Κέντρο πολύ συχνά εφοδιάζεται με υλικά από το φαρμακείο του νοσοκομείου το οποίο όμως έχει και αυτό πολλά προβλήματα.Το πρόβλημα μεταφέρεται και στα φάρμακα, αφού υπάρχει σοβαρή έλλειψη και σε κορτιζόνες. Ενώ συχνά υπάρχουν ελλείψεις και σε καρδιολογικά φάρμακα των οποίων η προμήθεια καθυστερεί συχνά από την 6η ΥΠΕ.


Όσον αφορά ιατροτεχνολογικο εξοπλισμό πολλά μηχανήματα βρίσκονται σε απραξία αφού δεν υπάρχουν χειριστές όπως στο ακτινολογικό βρίσκεται σε απραξία και έτσι ουδείς γνωρίζει την κατάσταση του. Σε περίπτωση μίας κάκωσης πλέον το περιστατικό μεταφέρεται στο νοσοκομείο στο Αργοστόλι.


Στο Κέντρο Υγείας Σάμης η επισκεψιμότητα ξεπερνά τα ογδόντα άτομα μόνο από τα πρωινά ιατρεία. Εξ αυτών βέβαια μπορεί να εξυπηρετούνται ακόμα και δυο και τρία βιβλιάρια για τον καθένα! Ο αριθμός αυτός φυσικά δεν συμπεριλαμβάνει τα περιστατικά που εξυπηρετούνται κατά τις εφημερίες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πληθυσμός κάλυψης του Κέντρου αγγίζει τις πέντε χιλιάδες κατοίκων, αριθμός που προφανώς το καλοκαίρι αυξάνεται εξαιτίας της τουριστικής επισκεψιμότητας.

Pin It