poli3.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Τα αναλώσιμα υλικά στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από δωρεές. Ο κόσμος βοηθάει πολύ το κράτος όχι ! . Αναρίθμητη ροή μεταναστών, εξυπηρέτησε το ΠΕΔΥ αυτό, στην προσπάθεια τους να περάσουν στα Σκόπια. Ο διευθυντής κύριος Γιώργος Περπερίδης μιλάει στο www.Life2day.gr


Για το σημερινό ρεπορτάζ στο LIFE2DAY.GR φτάνουμε ως το Κιλκίς για να συνεχίσουμε την ερευνά στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας (ΠΕΔΥ). Εκεί μιλάμε με τον κύριο Περπερίδη Γιώργο, διευθυντή του κέντρου υγείας Πολυκάστρου ο οποίος αναφέρεται σε ένα ενιαίο σύστημα μεταφοράς ασθενών υπό την ομπρέλα του ΕΚΑΒ, ενώ εξηγεί το πως το κέντρο εδώ και χρόνια προμηθεύεται υλικά κυρίως από κοινωφελείς οργανώσεις! Παράλληλα καταγράφουμε την κατάσταση την οποία βίωσαν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο λόγω της προσφυγικής κρίσης.


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη- Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ


Το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου είναι διασυνοριακό καθώς απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα Σκόπια και εκεί υπάρχουν 19 περιφερειακά ιατρεία τα οποία στελεχώνονται από 23 γιατρούς οι οποίοι και καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού στα χωριά. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν τρεις γενικοί γιατροί, ένας οδοντίατρος και μία παιδο-οδοντίατρος ενώ σαν επισκέπτης έρχεται κάθε εβδομάδα ένας παθολόγος από το νοσοκομείο του Κιλκίς.


Παράλληλα υπάρχει και το γυναικολογικό τμήμα που λειτουργεί με δύο μαίες, το μικροβιολογικό στο οποίο υπάρχουν δύο παρασκευαστές και το ακτινολογικό στο οποίο υπάρχουν δύο χειρίστριες. Στο Κέντρο Υγείας προβλέπεται και παιδίατρος, δεν υπήρχε όμως διαθέσιμος μέχρι πριν από λίγο καιρό. Πλέον αναμένεται μία νέα παιδίατρος -ως επικουρική- στο νοσοκομείο η οποία θα μένει τρεις μέρες εκεί και τις άλλες δύο θα έρχεται στο κέντρο υγείας. Σημαντική επισήμανση του διευθυντή είναι πως οι γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων ολοένα και φθίνουν στα κέντρα υγείας με αποτέλεσμα, σε λίγα χρόνια να υπάρχουν μόνο γενικοί γιατροί σε αυτά. Ωστόσο, με το υπάρχον δυναμικό οι εφημερίες βγαίνουν με επάρκεια καθώς σε αυτές συμμετέχουν και οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων. Έτσι, κάθε εφημερία έχει πάντοτε δύο γιατρούς.
[caption id="attachment_76252" align="alignnone" width="542"]Για το σημερινό ρεπορτάζ στο LIFE2DAY.GR φτάνουμε ως το Κιλκίς για να συνεχίσουμε την ερευνά στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας (ΠΕΔΥ). Για το σημερινό ρεπορτάζ στο LIFE2DAY.GR φτάνουμε ως το Κιλκίς για να συνεχίσουμε την ερευνά στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας (ΠΕΔΥ).[/caption]

Στο νοσηλευτικό προσωπικό το οργανόγραμμα προβλέπει 81 θέσεις για το Κέντρο υγείας και από αυτές υπάρχουν λιγότερα από τριάντα, ένα ποσοστό δηλαδή πολύ πιο χαμηλό από το μισό. Ωστόσο υπάρχει βοήθεια από το νοσοκομείο του Κιλκίς που στέλνει άτομα όποτε κριθεί απαραίτητο, ενώ υπάρχουν και γενικές στρατιωτικών της περιοχής οι οποίες επίσης βοηθούν. Συνεπώς, οι βάρδιες βγαίνουν με ευκολία ενώ όλα τα άτομα παίρνουν κανονικά τα ρεπό και τις άδειές τους.


Ο διευθυντής αναφέρει πως κατ' επανάληψη έχει σημειώσει την ανάγκη ύπαρξης ενός και ενιαίου αλλά αξιόμαχου ΕΚΑΒ στην περιοχή. Επειδή λοιπόν το Κέντρο είχε έναν οδηγό, όμως ένας οδηγός ισούται με κανέναν, έδωσε αυτόν και τρία ασθενοφόρα που διέθετε το Κέντρο, στο ΕΚΑΒ και πλέον όλος ο νομός καλύπτεται με πληρότητα από ένα αξιόμαχο σύστημα ΕΚΑΒ το οποίο μάλιστα διαθέτει και σταθμό στο Πολύκαστρο με αποτέλεσμα η κάλυψη του κέντρου να ευνοείται. Μάλιστα τάσσεται κατά την ύπαρξης ανεξάρτητων οδηγών σε κάθε κέντρο υγείας, κάτι που απλά δημιουργεί μεγάλα κενά στις βάρδιες τους που ανταυτού θα μπορούσαν να στελεχώσουν το ΕΚΑΒ σε επίπεδο νομού με μεγαλύτερη πληρότητα.


Ο κύριος Περπερίδης αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως το Κέντρο Υγείας καλύπτεται στο θέμα των αναλώσιμων υλικών αποκλειστικά από δωρεές. Ο κόσμος βοηθάει πολύ το Κέντρο κι έτσι ουδέποτε έχει εμφανιστεί έλλειψη σε οτιδήποτε. Η βοήθεια έρχεται συστηματικά από νόμιμες και εγκεκριμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η τροφοδοσία από την Υγειονομική Περιφέρεια είναι μάλλον πολύ δύσκολη, αφού ο φόρτος παραγγελιών είναι πολύ μεγάλος κι έτσι δεν υπάρχουν περιθώρια κάλυψης στο σωστό διάστημα από εκεί. Την ίδια ώρα τα φάρμακα τα προμηθεύονται από το νοσοκομείο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλλειψη ούτε και εκεί!


Ο διευθυντής καταγράφει στο LIFE2DAY.GR τα προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που αφορούν κυρίως δύο απινιδωτές από τους οποίους ο ένας κατέληξε στο νοσοκομείο για φτιάξιμο.
[caption id="attachment_76251" align="alignnone" width="600"]Το Κέντρο Υγείας στο Πολύκαστρο δέχτηκε τεράστιο όγκο από τους μετανάστες που είχαν συσσωρεύει στην περιοχή στην προσπάθεια τους να περάσουν στα Σκόπια. Το Κέντρο Υγείας στο Πολύκαστρο δέχτηκε τεράστιο όγκο από τους μετανάστες που είχαν συσσωρεύει στην περιοχή στην προσπάθεια τους να περάσουν στα Σκόπια.[/caption]

Έχει πολύ ενδιαφέρον να σημειώσουμε την μαρτυρία του κυρίου Περπερίδη στο LIFE2DAY.GR σύμφωνα με την οποία το Κέντρο Υγείας στο Πολύκαστρο δέχτηκε τεράστιο όγκο από τους μετανάστες που είχαν συσσωρεύει στην περιοχή στην προσπάθεια τους να περάσουν στα Σκόπια. Υπήρχε αναρίθμητη ροή μεταναστών προς το κέντρο υγείας τα οποία αν έχρηζαν δευτεροβάθμιας περίθαλψης προωθούνταν στο νοσοκομείο του Κιλκίς το οποίο κατέληξε να έχει 100% πληρότητα στην παιδιατρική του κλινική, ενώ καθημερινά υπήρχαν γέννες. Συνεπώς στο προσφυγικό, το κύριο βάρος το δέχτηκαν οι δομές υγείας του νομού Κιλκίς, ακόμα κι έτσι όμως δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη από την διοίκηση για την στελέχωση των μονάδων αυτών.


Το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου είναι σημαντικός κόμβος, μεταξύ άλλων και συγκοινωνιακός κόμβος και επειδή ο κόσμος γνωρίζει ότι θα εξυπηρετηθεί άμεσα, έρχεται σωρηδόν, με αποτέλεσμα να υπάρχει επισκεψιμότητα που αγγίζει τις 40.000 κόσμου ανά χρόνο. Το Κέντρο Υγείας θεωρητικά καλύπτει έναν πληθυσμό που δεν ξεπερνά τις 15000 που είναι ο πρώην καλλικρατικός δήμος. Στην ουσία όμως, μαζί με τα γύρω χωριά ο πληθυσμός αυτός εκτοξεύεται στις τριάντα χιλιάδες κόσμου!

Pin It