axa1-e1465886035654.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Ξεκίνησε το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας σαν Harvard και κατέληξε ‘’ άσυλο" αναφέρει στο LIFE2DAY ο διευθυντής κύριος Παναγιώτης Κάκος ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το Κέντρο και περιγράφει τις τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, ενίοτε και φάρμακα, ενώ καταγράφει και τις απουσίες προσωπικού.


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη- Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ


Ο  διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας κύριος Κάκος καταγγέλλει στο LIFE2DAY.GR τις πολλές και σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζει το κέντρο υγείας σε αναλώσιμα υλικά. Αυτές αφορούν κυρίως ορθοπεδικά είδη, ενώ και γάζες είναι είδος προς εξαφάνιση στο Κέντρο.


Στα φάρμακα ωστόσο είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Η κατάσταση εκεί είναι οριακή, όμως ουδέποτε έχει κινδυνέψει άρρωστος από έλλειψη φαρμάκου. Ενώ οι παραγγελίες γίνονται κανονικά, δεν υπάρχει τροφοδοσία αφού δεν υπάρχουν και πληρωμές προς τους προμηθευτές οι οποίοι και πλέον αρνούνται να εξυπηρετήσουν. Σε αυτό το κομμάτι το Κέντρο είναι μόνο του αφού δεν υπάρχουν καν δωρεές ή άλλες βοήθειες από εξωγενείς παράγοντες.


Ο διευθυντής περιγράφει στο LIFE2DAY.GR και την τραγική κατάσταση στους υπολογιστές οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "σέρνονται" και απαιτούν συντήρηση και επιδιορθώσεις. Το δε ακτινολογικό μηχάνημα είναι απαρχαιωμένο και απαιτείται να αντικατασταθεί, ενώ το γεγονός πως δεν είναι ψηφιακό έχει σαν αποτέλεσμα να εκπέμπει δέκα φορές περισσότερη ακτινοβολία.


Το LIFE2DAY.GR συνεχίζει την καταγραφή των νοσοκομείων και κέντρων υγείας (ΠΕΔΥ) ανά την χώρα μέσα από το καθημερινό του ρεπορτάζ και σήμερα συνεχίζουμε με το νομό Αχαΐας και συγκεκριμένα το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας με διευθυντή τον κύριο Παναγιώτη Κάκο ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το Κέντρο. "Ξεκίνησε σαν Harvard και κατέληξε άσυλο" αναφέρει και περιγράφει τις σημαντικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, ενίοτε και φάρμακα, ενώ καταγράφει και τις απουσίες προσωπικού.
[caption id="attachment_76140" align="alignnone" width="600"]Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας: Ο διευθυντής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας: Ο διευθυντής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.[/caption]

Στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας υπάρχουν τρεις γιατροί στα τακτικά ιατρεία, ένας στα έκτακτα, ενώ υπάρχουν δύο παιδίατροι, ένας μικροβιολόγος, ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος. Ο αριθμός αυτός δεν είναι ο κατάλληλος ώστε να βγαίνουν οι εφημερίες των γιατρών, ωστόσο έστω και δύσκολα και με την βοήθεια των ειδικευόμενων γιατρών, καταφέρνουν με βάσανα να βγάζουν τις εφημερίες.
Οι απουσίες του Κέντρου αφορούν κυρίως γενικούς γιατρούς και μάλιστα τρεις στον αριθμό. Σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να συνυπολογίσουμε πως μία γιατρός λείπει με άδεια κύησης, άλλη μία πήρε απόσπαση, ενώ ένας ακόμα γιατρός σκοτώθηκε σε ατύχημα.


Μετά και την απόσπαση ενός νοσηλευτή στο νοσοκομείο της Πάτρας, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα σε ότι αφορά τις βάρδιες των νοσηλευτών στο Κέντρο. Τα έξι άτομα που έχουν μείνει ακόμα και με την βοήθεια που δίνουν οι μαίες στις βάρδιες αυτές δημιουργούν σαφές πρόβλημα στην κάλυψη των βαρδιών τους. Αξίζει να αναφερθεί πως άλλη μία νοσηλεύτρια απουσιάζει για λόγους υγείας, Έτσι ενώ δεν έχει εκτεθεί το Κέντρο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.


Με ανακούφιση ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως "ο Θεός είναι μεγάλος και πλέον δεν έχουμε ασθενοφόρο ή οδηγό". Παλαιότερα ή ο οδηγός θα έβγαινε σε αναρρωτική άδεια ή το όχημα θα χαλούσε. Πλέον όμως, το Κέντρο καλύπτεται από το ΕΚΑΒ το οποίο μάλιστα διαθέτει και κόμβο μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά από το Κέντρο Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο τα προβλήματα έχουν εξομαλυνθεί και υπάρχει κάλυψη σε όλες τις ώρες.


Ο κύριος Κάκος καταγγέλλει στο LIFE2DAY.GR τις πολλές και σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζει το κέντρο υγείας σε αναλώσιμα υλικά. Αυτές αφορούν κυρίως ορθοπεδικά είδη, ενώ και γάζες είναι είδος προς εξαφάνιση στο Κέντρο. Ενώ οι παραγγελίες γίνονται κανονικά, δεν υπάρχει τροφοδοσία αφού δεν υπάρχουν και πληρωμές προς τους προμηθευτές οι οποίοι και πλέον αρνούνται να εξυπηρετήσουν. Σε αυτό το κομμάτι το Κέντρο είναι μόνο του αφού δεν υπάρχουν καν δωρεές ή άλλες βοήθειες από εξωγενείς παράγοντες. Στα φάρμακα ωστόσο είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Η κατάσταση εκεί είναι οριακή, όμως ουδέποτε έχει κινδυνέψει άρρωστος από έλλειψη φαρμάκου.


Ο διευθυντής περιγράφει στο LIFE2DAY.GR και την τραγική κατάσταση στους υπολογιστές οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "σέρνονται" και απαιτούν συντήρηση και επιδιορθώσεις. Το δε ακτινολογικό μηχάνημα είναι απαρχαιωμένο και απαιτείται να αντικατασταθεί, ενώ το γεγονός πως δεν είναι ψηφιακό έχει σαν αποτέλεσμα να εκπέμπει δέκα φορές περισσότερη ακτινοβολία.


Έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση του κυρίου Κάκου στο LIFE2DAY.GR αναφορικά με την τάση ασθενών να συμπεριφέρονται άσχημα απέναντι στο προσωπικό των μονάδων υγείας. Ο κύριος Κάκος σημειώνει πως ο κόσμος είχε συνηθίσει σε μία δεδομένη κατάσταση προ κρίσης, ενώ σήμερα οι ανασφάλιστοι έχουν διπλασιαστεί και πλέον όλοι μαζί προσπαθούν να εξυπηρετηθούν. Την ίδια ώρα οι γιατροί όχι μόνο δεν αυξάνονται αναλογικά, αλλά μειώνονται. Πλέον ο κόσμος αγανακτεί ακόμα και εναντίον εναντίων άλλων ασθενών οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και απαιτούν τις ίδιες υπηρεσίες υγείες. Τα περιστατικά αυτά λοιπόν, δεν λείπουν από εκεί.


Στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας συναντάει κανείς πολλές επισκέψεις ασθενών από τροχαία μιας και το κέντρο βρίσκεται σε κομβικό σημείο της εθνικής οδού. Ο αριθμός λοιπόν των επισκεπτών στο Κέντρο Υγείας ποικίλλει και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, ενώ ο πληθυσμός ευθύνης -πέραν των διερχόμενων αυτοκινήτων φυσικά- αγγίζει τις πενήντα χιλιάδες.

Pin It