nig.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Σε τετράδια γραφούν το ιστορικό του ασθενούς στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας εν έτη 2016 στο νομό Σερρών . Ενώ, τα αναλώσιμα είναι όνειρο θερινής νυκτός καθώς το ακτινολογικό δεν μπορεί πλέον να δουλέψει λόγω έλλειψης φιλμ .αλλά και δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για γενικές εξετάσεις αίματος ή για μικροβιολογικές εξετάσεις. Ο διευθυντής κύριος Βασιλειάδης Παύλος μιλάει στο www.Life2day.gr


Oι ελλείψεις που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας οφείλονται στην αδυναμία της ΥΠΕ να προμηθεύσει υλικά σε επάρκεια.


Tο www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ : Κέντρο Υγείας Αμύνταιου:Μεγάλη ανάγκη για καρδιολόγο και παιδίατρο


Ο διευθυντής ανέφερε πως η κατάσταση στα φάρμακα είναι ελαφρώς καλύτερα, με το σοβαρότερο πρόβλημα να εντοπίζεται προ δύο μηνών με αρκετές ελλείψεις οι οποίες σήμερα έχουν αρχίσει και εξομαλύνονται. Εδώ έγινε ειδική μνεία στην βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τα τοπικά φαρμακεία και τον απλό κόσμο.


Mετά από αρκετές ημέρες, το LIFE2DAY.GR επιστρέφει στο νομό Σερρών στα πλαίσια της ερευνάς σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αυτή τη φορά για το Κέντρο Υγείας Νιγρίτας το οποίο διευθύνει ο κύριος Παύλος Βασιλειάδης με τον οποίο συνομιλήσαμε
[caption id="attachment_75754" align="alignnone" width="577"]Oι ελλείψεις  που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας οφείλονται στην αδυναμία της     ΥΠΕ να προμηθεύσει υλικά σε επάρκεια. Oι ελλείψεις που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Νιγρίτας οφείλονται στην αδυναμία της ΥΠΕ να προμηθεύσει υλικά σε επάρκεια.[/caption]

Μας μίλησε για πληρότητα σε γιατρούς, αλλά και ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως επίσης για το ιδιαίτερο σύστημα πολλών σταθμών ΕΚΑΒ που λειτουργεί στις Σέρρες αντικαθιστώντας τα ασθενοφόρα για καθένα από τα κέντρα υγείας, καθώς επίσης και οι σημαντικές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά.


Το Κέντρο Υγείας Νιγρίτας είναι ίσως το πιο στελεχωμένο όλων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν είκοσι γιατροί μαζί με τα περιφερειακά ιατρεία ενώ στο κέντρο υγείας βρίσκονται έξι γιατροί. Πρόκειται για δύο παθολόγους, τρεις γενικούς γιατρούς και ένας αγροτικός γιατρός. Οι υπόλοιποι γιατροί στελεχώνουν τα περιφερειακά ιατρεία τα οποία μάλιστα είναι τα περισσότερα που κάποιο κέντρο υγείας έχει στην δικαιοδοσία του. Ο αριθμός αυτός στο σύνολο, επαρκεί στις εφημερίες και μάλιστα υπάρχει περίσσευμα 8 ατόμων, που το κέντρο στέλνει δικούς του γιατρούς σε άλλα κέντρα υγείας προκειμένου να βοηθήσουν και εκεί σε εφημερίες. Άλλωστε ο κύριος Βασιλειάδης είναι και συντονιστής όλων των κέντρων υγείας στο νομό, οπότε πιο εύκολα κατανείμει το προσωπικό αρμονικά. Αντίθετα, ενώ παλιά υπήρχε καρδιολόγος, οφθαλμίατρος, ΩΡΥΛΑ , ορθοπεδικός και ακτινολόγος, σήμερα αυτές οι ειδικότητες έχουν εκλείψει και πλέον ενώ υπάρχει ανάγκη θεωρείται πολυτέλεια για ένα κέντρο υγείας να έχει τόσες ειδικότητες, ειδικά από την στιγμή που τα ίδια τα νοσοκομεία παρουσιάζουν πολλές ελλείψεις.


Στη Νιγρίτα οι νοσηλευτές είναι και πάλι σε πλήρη επάρκεια με τρεις ακόμα οι οποίες ο διευθυντής στέλνει σε άλλες μονάδες για να βοηθήσει, ενώ υπάρχουν ακόμα δύο οι οποίες με το που ήρθαν στο κέντρο πήραν απόσπαση για το νοσοκομείο. Ακόμα κι έτσι υπάρχει πλήρη επάρκεια στον αριθμό των νοσηλευτριών που βγάζουν τις βάρδιες τους και με τα προβλεπόμενα ρεπό και άδειες.


Σε ότι αφορά το ασθενοφόρο και τον τομέα των μετακινήσεων, οι Σέρρες πρωτοτυπούν έχοντας φτιάξει ένα ενιαίο σύστημα που αφορά ολόκληρο τον νομό και προβλέπει την δημιουργία τριών σταθμών ΕΚΑΒ στον νομό, ένας εκ των οποίων βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο υγείας στην Νιγρίτα. Ένα ακόμα υπάρχει στην περιοχή της Ηράκλειας και ένα ακόμα στο Ροδολίβος, με αποτέλεσμα τα ασθενοφόρα αυτά να καλύπτουν τον νομό και όλες τις βάρδιες μέσω του ΕΚΑΒ ένα σύστημα που ικανοποιεί τις μονάδες υγείας. Στο ιδανικό σενάριο θα υπήρχε ένας ακόμα σταθμός, όμως ακόμα κι έτσι και με την συνδρομή του νοσοκομείου που έχει και εκεί φυσικά ασθενοφόρα, δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικά προβλήματα με το νέο αυτό σύστημα συντονισμού.


Ρωτήσαμε στο LIFE2DAY.GR τον κύριο Βασιλειάδη για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο στα αναλώσιμα υλικά. Εκείνος λέει χαρακτηριστικά πως οι ελλείψεις είναι φοβερές, αφού μεταξύ άλλων το ακτινολογικό δεν μπορεί πλέον να δουλέψει λόγω έλλειψης φιλμ. Παράλληλα δεν υπάρχει χαρτί για εκτύπωση συνταγών. Ευτυχώς ο δήμος Νιγρίτας προμηθεύει συνεχώς το κέντρο με γραφική ύλη. Παράλληλα δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για γενικές εξετάσεις αίματος ή για μικροβιολογικές εξετάσεις. Πιο άσχημη ήταν η εικόνα προ δύο μηνών όταν οι ελλείψεις ήταν ακόμα πιο σοβαρές, ωστόσο εδώ και λίγο καιρό έχει αρχίσει μια υποτυπώδη προμήθεια υλικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι δεν υπάρχουν καν βιβλία για να γράφονται οι ασθενείς που εισέργονται στο κέντρο και το προσωπικό επιστρατεύει τετράδια! Παράλληλα οι ελλείψεις αυτές εντοπίζονται ακόμα κι αν από το κέντρο γίνονται οι παραγγελίες με την ΥΠΕ να αδυνατεί να προμηθεύσει υλικά σε επάρκεια. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι επειδή όλα τα κέντρα υγείας προμηθεύονται τις ίδιες ποσότητες υλικών, με αποτέλεσμα εκείνα που έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας να μένουν γρήγορα εκτεθειμένα. Δεν είναι τυχαίο πως ο διευθυντής είχε επισκεφθεί πρόσφατα ένα από τα περιφερειακά ιατρεία καθώς ο γιατρός που το στελέχωνε είχε άδεια δεκαεφτά ημερών. Όταν πήγε να συνταγογραφήσει διαπίστωσε πως δεν είχε χαρτί για να το κάνει κι έτσι δανείστηκε απ' την κοινότητα!


Ο διευθυντής ανέφερε πως η κατάσταση στα φάρμακα είναι ελαφρώς καλύτερα, με το σοβαρότερο πρόβλημα να εντοπίζεται προ δύο μηνών με αρκετές ελλείψεις οι οποίες σήμερα έχουν αρχίσει και εξομαλύνονται. Εδώ έγινε ειδική μνεία στην βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τα τοπικά φαρμακεία και τον απλό κόσμο.


Ο διευθυντής ανέφερε πως έκανε μία εισήγηση στον Δήμο για την τοποθέτηση δύο κλιματιστικών στο κέντρο που εν όψει και του καλοκαιριού κρίνονται ιδιαιτέρως απαραίτητα και δεν υπάρχει καμία ελπίδα να αγοραστούν από την υγειονομική περιφέρεια ακόμα κι αν εδώ και ένα χρόνο έχουν γίνει οι αντίστοιχες παραγγελίες. Από κει και πέρα, ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι σε καλή κατάσταση, όμως υπάρχουν άλλα προβλήματα όπως μία δεξαμενή πετρελαίου που δημιουργεί προβλήματα τεχνικής φύσεως, για τα οποία έχει γίνει σχετικέ έκκληση προς την ΥΠΕ χωρίς αποτέλεσμα.


Το Κέντρο Υγείας Νιγρίτας θεωρείται ένα από τα καλύτερα και τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και εξυπηρετεί ίσως και περισσότερα από εκατό άτομα ανά ημέρα. Η περιοχή ευθύνης του κέντρου αφορά έναν σημαντικό αριθμό που αποτελείται από την Νιγρίτα πληθυσμού δεκαεφτά χιλιάδων αλλά και πολλών ακόμα χωριών, φέρνοντας συνολικά τον πληθυσμό ευθύνης του κέντρου στις σαράντα οχτώ χιλιάδες πολίτες.

Pin It