feneos-e1464768458951.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Ένας οδηγός ασθενοφόρου παλεύει να εξυπηρετήσει τους ασθενείς στο Κέντρο Υγείας Φενεού στην ορεινή Κορινθία και είναι συνέχεια σε ετοιμότητα , το ίδιο συμβαίνει και με τους νοσηλευτές οι οποίοι είναι δύο αλλά από μέρα σε μέρα πρόκειται να μείνει μόνο ένα άτομο. Παιδίατρος δεν υπάρχει τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια Ο κύριος Αθανάσιος Φιλάνδρας, διευθυντής γενικής ιατρικής μιλάει στο www.Life2day.gr


Τραγική είναι η κατάσταση και στους οδηγούς ασθενοφόρου αφού υπήρχαν τρεις οδηγοί με τους οποίους και πάλι δεν έβγαιναν οι βάρδιες όλες, πλέον συνταξιοδοτήθηκαν οι δύο και έχει μείνει μόλις ένας οδηγός! Ωστόσο οι ακάλυπτες βάρδιες είναι γεγονός.


Η μεγάλη ερευνά του LIFE2DAY.GR συνεχίζεται στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Επόμενος σταθμός μας το Κέντρο Υγείας Φενεού στην ορεινή Κορινθία για το οποίο θα μιλήσουμε με τον διευθυντή του κύριο Αθανάσιο Φιλάνδρα, διευθυντή γενικής ιατρικής ο οποίος μας μιλάει για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και στα αχρησιμοποίητα μηχανήματα του Κέντρου.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση- Γ.Νοσοκομείο Κορίνθου:Γερασμένο το προσωπικό.Δεν γίνονται νέες προσλήψεις


Το Κέντρο Υγείας Φενεού, αποτελεί αποκεντρωμένη μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης του νοσοκομείου της Κορίνθου με εφτά κλίνες. Πρόκειται για ένα ορεινό κέντρο υγείας το οποίο αυτή τη στιγμή διαθέτει τρεις γενικούς γιατρούς και τρεις αγροτικούς γιατρούς. Ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να βγαίνουν οι εφημερίες στο Κέντρο γι' αυτό και πολύ συχνά ζητούνται γιατροί από άλλα κέντρα υγείας -όπως αυτό του Κιάτου ή Ξυλοκάστρου- προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των εφημεριών. Αν υπήρχαν τρία ή τέσσερα άτομα ακόμα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στον τομέα των εφημεριών. Παράλληλα υπάρχει ανάγκη για παιδίατρο και μικροβιολόγο. Ειδικά δε για τον παιδίατρο, η θέση του προβλέπεται και από το οργανόγραμμα ωστόσο έχει να καλυφτεί η θέση αυτή περίπου εικοσιπέντε χρόνια. Είναι αλήθεια ωστόσο πως με την πάροδο του χρόνου ο πληθυσμός στους νέους φθίνει.
[caption id="attachment_75398" align="alignnone" width="600"] Κέντρο Υγείας Φενεού στην ορεινή Κορινθία Κέντρο Υγείας Φενεού στην ορεινή Κορινθία[/caption]

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο αφορά το παραϊατρικό προσωπικό αφού οι νοσηλευτές είναι δύο και από μέρα σε μέρα πρόκειται να μείνει μόνο ένα άτομο. Σε αυτό το τμήμα λοιπόν, υπάρχει άμεση ανάγκη από τουλάχιστον πέντε άτομα προκειμένου να βγαίνουν οι βάρδιες τους και να καλύπτονται όλες με νοσηλευτή, κάτι που τώρα δε συμβαίνει.


Τραγική είναι η κατάσταση και στους οδηγούς ασθενοφόρου αφού υπήρχαν τρεις οδηγοί με τους οποίους και πάλι δεν έβγαιναν οι βάρδιες όλες, πλέον συνταξιοδοτήθηκαν οι δύο και έχει μείνει μόλις ένας οδηγός! Ωστόσο οι ακάλυπτες βάρδιες είναι γεγονός. Πλέον όταν υπάρχει ανάγκη για ασθενοφόρο καλείται ο ίδιος ο οδηγός ο οποίος εθελοντικά προσφέρεται και είναι σε ετοιμότητα οποιαδήποτε στιγμή. Σε άλλη περίπτωση καλείται το ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται είτε από την Κόρινθο είτε από το Ξυλόκαστρο με το νοσοκομείο αναφοράς να είναι αυτό της Κορίνθου το οποίο απέχει ενενήντα ολόκληρα χιλιόμετρα από την περιοχή, γεγονός που δείχνει πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χαμένου χρόνου.


Ο κύριος Φιλάνδρας αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά κι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η χρήση τους γίνεται με μεγάλη φειδώ. Σε αυτό το σημείο μας αναφέρει πως ο τρόπος παραγγελίας προς την Υγειονομική Περιφέρεια είναι τουλάχιστον δυσλειτουργικός αφού χρειάζονται να γίνονται διαγωνισμοί ακόμα και για τις μικρές ποσότητες που ζητούνται από το Κέντρο Υγείας, με αποτέλεσμα πολύ συχνά ο διαγωνισμός να βγαίνει άγονος και το Κέντρο ακάλυπτο από υλικά. Σημαντική και η σημείωση ότι μπήκε πετρέλαιο στη μονάδα φέτος μετά από τρία χρόνια αφού μόλις φέτος βρέθηκε εταιρεία για να δώσει προσφορά. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρθηκε αφορά στα απορρυπαντικά τα οποία δεν προμηθεύεται το Κέντρο με αποτέλεσμα να τα χρεώνεται η ίδια η καθαρίστρια με την συνδρομή του προσωπικού! Στα φάρμακα τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού εκεί η ροή είναι καλύτερη και δεν παρουσιάζει προβλήματα.


Ο διευθυντής τοποθετήθηκε στο LIFE2DAY.GR και για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του κέντρου με τα μηχανήματα τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ ακριβώς εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει άτομο να τα χρησιμοποιήσει! Το κόστος δε κρίνεται πολύ μεγάλο για να λειτουργήσει ένα μηχάνημα για λίγα άτομα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο δεν πήρε άδεια να λειτουργήσει ποτέ επειδή δεν υπήρχε επιστημονικά υπεύθυνος. Επίσης, πριν μία οχταετία το Κέντρο είχε προμηθευτεί έναν αναλυτή ο οποίος δεν λειτούργησε λόγω έλλειψης προσωπικού.


Το Κέντρο Υγείας δέχεται κατά μέσο όρο περίπου εννιακόσιες επισκέψεις τον μήνα σε ένα σύνολο πληθυσμού που αγγίζει τις τρεις χιλιάδες πεντακόσιους πολίτες σε μία έκταση που ξεπερνά τα εξήντα χιλιάδες τετραγωνικά. Αριθμός που σε σαββατοκύριακα και ειδικές αργίες, αυξάνεται λόγω της επισκεψιμότητας του κόσμου που παραθερίζει σε ειδικούς ξενώνες ή στην λίμνη Δόξα.

Pin It