kor1.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου  


Προ τετελεσμένων γεγονότων βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείου Κορίνθου σε ότι αφορά την απομάκρυνση ή μετακίνηση προσωπικού το οποίο δεν αντικαθίσταται και φυσικά μένει εκτεθειμένο το νοσοκομείο. Δεν υπάρχει εντατική μονάδα θεραπείας αλλά ούτε και παιδιατρική αλλά ούτε και ψυχιατρικό τμήμα διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ιατρικό, ούτε νοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχώσει τα τμήματα . Ο διοικητής κύριος Νικόλαος Καμπάς μιλάει στο www.Life2day.gr


Η μεγάλη καθημερινή έρευνα του LIFE2DAY.GR σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, συνεχίζεται σήμερα με το Νοσοκομείο της Κορίνθου.Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση-Γενικό νοσοκομείο της Κω:‘’Λουκέτο‘’ στα τμήματα παιδιατρικής,οδοντιατρικής & ουρολογίας


Το μόνο που συμβαίνει είναι να υπάρχει ένας επισκέπτης παιδίατρος. Από τα υπόλοιπα τμήματα η πληρότητα ιατρικού προσωπικού κυμαίνεται από 20% έως 80% ανάλογα με το τμήμα με έναν μέσο όρο να αφορά το 40%. Πλήρης είναι μόνο η χειρουργική, η παθολογική και το ακτινολογικό. Συνεπώς οι ελλείψεις είναι σημαντικές και αφορούν περισσότερα από δεκαπέντε άτομα τα οποία θα βοηθούσαν στην στοιχειωδώς επάνδρωση του νοσοκομείου.

Ένας αριθμός που σύντομα μπορεί να αλλάξει καθώς ο πληθυσμός του νοσοκομείου είναι γερασμένος και γιατροί φεύγουν χωρίς να αντικαθίστανται και αφήνουν κενές εφημερίες.


Αξίζει να αναφερθεί πως πριν δεκαπέντε χρόνια το νοσοκομείο διέθετε εκτατών πενήντα γιατρούς και πλέον δεν ξεπερνούν τους εξήντα πέντε. Στο σημείο αυτό υπήρξε η εξής καταγγελία απ' τον κύριο Καμπά που διαμαρτύρεται πως το νοσοκομείο βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων σε ότι αφορά την απομάκρυνση ή μετακίνηση προσωπικού που φυσικά αφήνουν εκτεθειμένο το νοσοκομείο.


Στο Νοσοκομείο Κορίνθου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας που ετούτη την περίοδο εκτελεί χρέη διοικητή, κύριο Νικόλαο Καμπά ο οποίος αναφέρθηκε στην λανθασμένη ανακατανομή του προσωπικού με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο του Άργους που διαθέτει τέσσερις παιδιάτρους και εφημερεύει μόνο δεκαπέντε μέρες τον χρόνο, ενώ στην Κόρινθο δεν υπάρχει παιδίατρος σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει όλο τον χρόνο.


Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η κρίση κατά τη γνώμη του είναι μία κρίση πολιτικής βούλησης, με επόμενο παράδειγμα αναφοράς τους ογδόντα γενικούς γιατρούς που διαθέτουν τα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία του νομού, οι οποίοι θα μπορούσαν να ήταν -για παράδειγμα- δέκα λιγότεροι με δέκα περισσότερους ειδικούς γιατρούς στο νοσοκομείο. Ακόμα, έγινε ειδική αναφορά στις κλειστές μονάδες και της ΜΕΘ και της ψυχιατρικής εκτός από την παιδιατρική, στις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το σοβαρό οικονομικό ζήτημα που δύναται να προκύψει από τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα.
[caption id="attachment_75340" align="alignnone" width="420"]Δεν υπάρχει εντατική μονάδα θεραπείας αλλά ούτε και παιδιατρική αλλά ούτε και ψυχιατρικό τμήμα Δεν υπάρχει εντατική μονάδα θεραπείας αλλά ούτε και παιδιατρική αλλά ούτε και ψυχιατρικό τμήμα.[/caption]

Τέλος, η τραγική διαπίστωση για την αργοπορημένη επίσκεψη των ασθενών στα νοσοκομεία που ευθύνεται για την άνοδο της θνησιμότητας.


Το Νοσοκομείου Κορίνθου έχει εν ενεργεία όλες τις μονάδες πλην αυτής της μονάδας εντατικής θεραπείας αλλά και της παιδιατρικής καθώς και της ψυχιατρικής διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ιατρικό, ούτε νοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχώσει τα τμήματα αυτά κάτι που θεωρητικά μπορεί να κρατήσει περισσότερο από ένα μήνα.


Το μόνο που συμβαίνει είναι να υπάρχει ένας επισκέπτης παιδίατρος. Από τα υπόλοιπα τμήματα η πληρότητα ιατρικού προσωπικού κυμαίνεται από 20% έως 80% ανάλογα με το τμήμα με έναν μέσο όρο να αφορά το 40%. Πλήρης είναι μόνο η χειρουργική, η παθολογική και το ακτινολογικό. Συνεπώς οι ελλείψεις είναι σημαντικές και αφορούν περισσότερα από δεκαπέντε άτομα τα οποία θα βοηθούσαν στην στοιχειωδώς επάνδρωση του νοσοκομείου.


Ένας αριθμός που σύντομα μπορεί να αλλάξει καθώς ο πληθυσμός του νοσοκομείου είναι γερασμένος και γιατροί φεύγουν χωρίς να αντικαθίστανται και αφήνουν κενές εφημερίες. Αξίζει να αναφερθεί πως πριν δεκαπέντε χρόνια το νοσοκομείο διέθετε εκτατών πενήντα γιατρούς και πλέον δεν ξεπερνούν τους εξήντα πέντε. Στο σημείο αυτό υπήρξε η εξής καταγγελία απ' τον κύριο Καμπά που διαμαρτύρεται πως το νοσοκομείο βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων σε ότι αφορά την απομάκρυνση ή μετακίνηση προσωπικού που φυσικά αφήνουν εκτεθειμένο το νοσοκομείο.


Πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση του ιατρικού προσωπικού με αυτό της νοσηλευτικής υπηρεσίας γίνεται από τα κλειστά τμήματα, καθώς ακόμα κι αν έρθουν γιατροί να ανοίξουν την ΜΕΘ ή την παιδιατρική, αυτές δεν θα μπορέσουν ποτέ να λειτουργήσουν χωρίς την αντίστοιχη στελέχωση από νοσηλευτικό προσωπικό. Γενικά πάντως το νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργεί με 40% πληρότητα αφήνοντας ακάλυπτο σημαντικό κομμάτι θέσεων. Και εδώ γίνεται μνεία στην κατάσταση που επικρατούσε προ δεκαπέντε χρόνων με τους νοσηλευτές να ήταν τετρακόσιοι και πλέον να είναι περίπου διακόσια ογδόντα άτομα.


Ο κύριος Καμπάς αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως στα αναλώσιμα υλικά υπάρχει επάρκεια στο νοσοκομείο γεγονός που οφείλεται στην καλή διαχείριση του νοσοκομείου αλλά και το "νοικοκύρεμα" που έγινε πρόσφατα σε κάποια Κέντρα Υγείας στα οποία επικρατούσε -όπως χαρακτηριστικά λέει- "χάος" με ξεχασμένους χιλιάδες ορούς, βαμβάκια, σύριγγες κλπ. ενώ το γεγονός πως τα Κέντρα Υγείας πέρασαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες έδωσαν ανάσα στα νοσοκομεία.


Ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας τοποθετείται στο LIFE2DAY.GR ξεχωριστά για την κατάσταση που επικρατεί στα φάρμακα καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν μηνιαία έξοδα σε φάρμακα πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ ενώ υπάρχει ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της τάξεως των είκοσι χιλιάδων ευρώ, αυτό είναι εικονικό αφού με κλειστή την ΜΕΘ γίνεται προφανές πως δεν γίνεται κατανάλωση και των αντίστοιχων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται εκεί.


Ο διευθυντής προχώρησε την τοποθέτηση του αναφορικά με τα ακριβά φάρμακα τα οποία πλέον καλούνται να αγοράζουν τα νοσοκομεία με τον δικό τους προϋπολογισμό, διάταξη την οποία χαρακτήρισε την αχίλλειο πτέρνα των νοσοκομείων αφού ενώ υπάρχει βούληση από το νοσοκομείο να εξυπηρετήσει, θα πρέπει και το κράτος να αυξήσει τις επιχορηγήσεις για τα φάρμακα αυτά. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Κορίνθου δεν διαθέτει ογκολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα όταν έρχεται ένας ογκολογικός ασθενής να δύναται να τινάξει στον αέρα την διαχείριση του νοσοκομείου αφού αν υπάρξουν δυο-τρεις τέτοιες περιπτώσεις το νοσοκομείο από πλεόνασμα θα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα το οποίο ούτε να προβλέψει μπορεί ούτε και να διαχειριστεί εξού και γιατί ζητάει την συμπαράσταση του Υπουργείου που πρέπει να δίνει ξεχωριστά χρήματα για τα συγκεκριμένα φάρμακα.


Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα με κυριότερο αυτό του αξονικού που λόγω παλαιάς τεχνολογίας παρουσιάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα βλάβες και με την βοήθεια άλλων νοσοκομείων γίνεται μία προσπάθεια να προμηθεύονται ανταλλακτικά, ωστόσο πλέον έχουν μπει σε μια διαδικασία αντικατάστασης ακόμα κι αν τελικά χάθηκε το ΕΣΠΑ στο οποίο αρχικά ήθελαν να περάσουν την αγορά του μηχανήματος. Από κει και πέρα έχουν ζητηθεί από δωρεές αλλαγή στα μηχανήματα του νεφρού, ενώ θα αγοραστεί καινούριος υπέρηχος, καθώς επίσης είναι επιτακτική ανάγκη για αλλαγές στα μηχανήματα τα αναισθησιολογικά.


Ρωτήσαμε τον κύριο Καμπά αν στην Κόρινθο υπάρχουν κρούσματα αγανακτισμένων ασθενών που αντιδρούν ακόμα και βίαια προς το προσωπικό. Ο διευθυντής αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως υπήρχαν τέτοια περιστατικά καθώς και ο πληθυσμός παρουσιάζει ιδιομορφίες όπως η υψηλή παρουσία αθιγγάνων στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό και μέσω των μέσων ενημέρωσης έχουν γίνει προσπάθειες να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ώστε να έχει και εκείνος περισσότερη κατανόηση και με αυτόν τον τρόπο οι αντιδράσεις έχουν μετριάσει με τον κόσμο να είναι τελικά πιο ήρεμος.


Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Κορίνθου είναι σε πολύ καλή κατάσταση ενώ παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ σε σύγκριση με πέρσι. Το δε ποσό ανέρχεται περίπου στα εφτά εκατομμύρια ευρώ ενώ οι πληρωμές προχωρούν κανονικά παρά τις μεγάλες οφειλές του ΕΟΠΥ που ξεπερνούν τα είκοσι εκατομμύρια. Ήδη από την διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητηθεί μία επιχορήγηση της τάξεως των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ με την απάντηση που έχουν από το υπουργείο να είναι θετική.
[caption id="attachment_75342" align="alignnone" width="400"]Το Νοσοκομείο Κορίνθου εξυπηρετεί τον χρόνο τριάντα χιλιάδες κόσμου στα εξωτερικά ιατρεία το οποίο σε απόλυτους αριθμούς δείχνει ότι όλη η Κόρινθος περνάει μία φορά τον χρόνο Το Νοσοκομείο Κορίνθου εξυπηρετεί τον χρόνο τριάντα χιλιάδες κόσμου στα εξωτερικά ιατρεία το οποίο σε απόλυτους αριθμούς δείχνει ότι όλη η Κόρινθος περνάει μία φορά τον χρόνο.[/caption]

Το Νοσοκομείο Κορίνθου εξυπηρετεί τον χρόνο τριάντα χιλιάδες κόσμου στα εξωτερικά ιατρεία το οποίο σε απόλυτους αριθμούς δείχνει ότι όλη η Κόρινθος περνάει μία φορά τον χρόνο από το νοσοκομείο το οποίο έχει ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό ασθενών εξαιτίας της κομβικότητας που παρουσιάζει αφού δέχεται πάρα πολλά περιστατικά από τροχαία δυστυχήματα τα οποία για να εξυπηρετήσουν δανείζονται ακόμα και από τα κέντρα υγείας γιατρούς που έρχονται και εθελοντικά! Παράλληλα το νοσοκομείο εφημερεύει όλες τις μέρες του χρόνο σε αντίθεση με άλλα της περιοχής όπως το Άργος και το Ναύπλιο που εφημερεύουν τις μισές μέρες του μήνα.


Ο κύριος Καμπάς παρατήρησε πως η πληρότητα στις κλίνες δεν είναι τόσο μεγάλη και αυτό το αποδίδει στο ότι από την κρίση ο κόσμος περιμένει να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων πριν κατευθυνθεί στο νοσοκομείο στο οποίο τελικά έρχεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ' αυτήν που θα ήταν αν είχε νοιαστεί νωρίτερα. Αυτό φυσικά συμβαίνει και επειδή λόγω ανεργίας υπάρχουν και αρκετοί ανασφάλιστοι πολίτες. Έτσι, έρχονται περιστατικά "παραμελημένα". Τελευταίο τραγικό γεγονός ο θάνατος ενός δεκαεφτάχρονου απ' το Βασιλικό Κορινθίας πριν έναν μήνα, που είχε στηθάγχη για περίπου ένα μήνα, το οποίο ενώ διαμαρτυρόταν στους γονείς τους, δεν έλαβε καμία περίθαλψη με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να πάθει ανακοπή στο προαύλιο του σχολείου του και να πεθάνει.

Pin It