kos2.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Κλειστά είναι τρία βασικά τμήματα στο Γενικό νοσοκομείο της Κω της παιδιατρικής, αλλά και της οδοντιατρικής καθώς και το ουρολογικό , αφού γιατί δεν υπάρχουν γιατροί. Σοβαρά είναι τα προβλήματα και  στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό καθώς είναι παλιά τα μηχανήματα και χαλάνε συνέχεια. Ο διευθυντής κύριος Μιχάλης Παμπός μιλάει αποκλειστικά στο www.Life2day.gr


To LIFE2DAY.GR συνεχίζει την μεγάλη έρευνα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας (ΠΕΔΥ) της χώρας περνώντας σήμερα στη νησιώτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κω. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον διευθυντή κύριο Μιχάλη Παμπό ο οποίος μαζί με τον υπεύθυνο προσωπικού, μας ανέφεραν τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς επίσης και τα προβλήματα από την μείωση του προϋπολογισμού που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.


Παράλληλα το πολύ σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την υποστελέχωση αφού δεν υπάρχουν γιατροί για την παιδιατρική, την οδοντιατρική και την ουρολογία, κρατώντας κλειστά τα τμήματα αυτά. Παράλληλα, τα συχνά προβλήματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση . Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ: Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου:Εκτελούνται οι μισές εφημερίες του μήνα


Στο Νοσοκομείο της Κω υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Κατά την έρευνα μας είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον υπεύθυνο του τμήματος προσωπικού ο οποίος ενημέρωσε το LIFE2DAY.GR πως υπάρχουν μόνιμοι είκοσι τρεις γιατροί από τις σαράντα δύο οργανικές θέσεις.


Επίσης ενώ υπάρχει πρόβλεψη για πέντε ειδικευόμενους γιατρούς, δεν υπάρχει κανένας αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο. Στο ενσωματωμένο Κέντρο Υγείας υπάρχουν επίσης εφτά οργανικές θέσεις από τις οποίες καλυμμένες οι πέντε , αναμένονται οι υπόλοιποι δύο.
[caption id="attachment_75290" align="alignnone" width="500"]Γενικό νοσοκομείο της Κω Γενικό νοσοκομείο της Κω[/caption]

Επίσης υπάρχουν έξι επικουρικοί γιατροί. Από τις τριάντα μία οργανικές θέσεις στο επιστημονικό-παρα-ιατρικό τμήμα, υπάρχουν δέκα έξι, γεγονός που δείχνει και την υποστελέχωση που υπάρχει. Στο νοσοκομείο λειτουργεί τμήμα παθολογίας, καρδιολογίας, νεφρολογίας, γενικής χειρουργικής, ορθοπεδικής, αναισθησιολογίας, μαιευτικής-γυναικολογικής, οφθαλμολογίας, ΩΡΥΛΑ, υπάρχει επίσης μονάδα αυξημένης φροντίδας που υποστηρίζεται από αναισθησιολόγους, υπάρχει μικροβιολογικό τμήμα και αιματολογίας και ακτινοδιαγνωστικής και το κέντρο υγείας που λειτουργεί με γενικούς γιατρούς και αγροτικούς. Λόγω υποστελέχωσης δεν υπάρχει πλέον τμήμα ουρολογίας που έκλεισε λόγω συνταξιοδότησης του γιατρού, αλλά και οδοντιατρικής και παιδιατρικής αφού δεν υπάρχουν γιατροί για να τα καλύψουν.


Στο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ υπάρχουν ογδόντα οχτώ οργανικές θέσεις, μόλις εξήντα άτομα καλύπτουν τις αντίστοιχες αυτές θέσεις. Και το διοικητικό προσωπικό είναι λίγο με αρκετές ελλείψεις καθώς υπάρχει ένα άτομο σε ένα γραφείο δυσχεραίνοντας έτσι τις διαδικασίες των διαφόρων λειτουργιών αυτού. Πρόκειται είκοσι εννιά άτομα από τις σαράντα μία οργανικές θέσεις που προβλέπονται. Στην τεχνική υπηρεσία υπάρχουν και οι έξι εργαζόμενοι.


Επίσης αναφέρεται πως από πέρσι στην Κω, έχει δημιουργηθεί αυτόνομος σταθμός ΕΚΑΒ με παράρτημα στο νησί το οποίο και εξυπηρετεί το νοσοκομείο το οποίο δεν έχει με αυτόν τον τρόπο σε αρμοδιότητα είτε ασθενοφόρο είτε κάποιον οδηγό.


Ο κύριος Παμπός ανέφερε γενικά πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα. Αντίθετα ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, αφού τα μηχανήματα είναι παλιά απαιτούν συχνά συντήρηση και παρουσιάζουν συχνές βλάβες.


Σε άλλο σημείο ο διευθυντής αναφέρει πως ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου φέτος ήταν μειωμένος κατά εβδομήντα χιλιάδες ευρώ σε σύγκριση με πέρσι δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στην διαχείριση του νοσοκομείου καθώς ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια σαράντα εφτά χιλιάδες ευρώ. Την ίδια ώρα υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια ανεξόφλητες υποχρεώσεις του νοσοκομείου γεγονός που δείχνει και την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται, παρά μία εκταμίευση της τάξης των εκατό πενήντα χιλιάδων που είχαν δοθεί πέρσι το φθινόπωρο από τον τότε νέο υπουργό υγείας.


Στην Κω ο πληθυσμός ανέρχεται σε τριάντα δύο χιλιάδες κατοίκους αριθμός που εκτοξεύεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των επισκεπτών τουριστών και επαγγελματιών και εργαζομένων της περιοχής και κατά συνέπεια και η επισκεψιμότητα στο νοσοκομείο παρουσιάζει ανάλογη αυξομείωση ανάλογα με την εποχή.

Pin It