margk2.png
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου 


Το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία κάνει έκκληση για έναν παιδίατρο και πέντε γιατρούς γιατί δεν βγαίνουν οι εφημερίες και εκτελεί μόνο τις μισές του μήνα αφήνοντας τους ασθενείς ακάλυπτους . Το ασθενοφόρο είναι χαλασμένο και οι οδηγοί αποσπασμένοι σε άλλα κέντρα υγείας. Η διευθύντρια κυρία Νίκη Κάτσιου μιλάει στο www.Life2day.gr 


Στις θέσεις των οδηγών ασθενοφόρων υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αφού όχι μόνο υπάρχουν μόλις δύο οδηγοί αλλά και αυτοί οι δύο δεν υπάρχουν! Είναι αποσπασμένοι σε άλλα κέντρα υγείας και ο λόγος είναι ακόμα χειρότερος: Το ασθενοφόρο δεν είναι προς λειτουργία κι έτσι από το κέντρο περιμένουν την αντικατάσταση του.


Η μεγάλη έρευνα του LIFE2DAY.GR συνεχίζεται και ο επόμενος μας σταθμός είναι η Θεσπρωτία. Εκεί βρίσκουμε την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μαργαριτίου σε μια ορεινή περιοχή του νομού. Η κυρία Νίκη Κάτσιου αναφέρει πως ενώ είναι εύκολο να προχωρήσει στην καταγραφή κάποιων απαιτήσεων, πλέον και συνυπολογίζοντας τις δύσκολες εποχές που διανύουμε αυτό είναι ρεαλιστικά δύσκολο κι έτσι με ότι έχουν προχωρούν κάνοντας ωστόσο έκκληση για έναν παιδίατρο και γιατρούς που να μπορούν να βγάζουν με ευκολία τις βάρδιες, ενώ μας εξηγεί τις ειδικές συνθήκες των κατοίκων της περιοχής.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη Alert Νοσοκομεία σε κρίση . Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ: Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης: Όποιος συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίστανται


Το Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο γενικούς γιατρούς ενώ έχει προσληφθεί ένας ακόμα γενικός γιατρός ο οποίος αναμένεται σε λίγες μέρες. Οι τρεις αυτοί γιατροί δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να βγαίνουν οι εφημερίες τους και αυτόν τον καιρό το Κέντρο Υγείας εκτελεί μόνο τις μισές εφημερίες του μήνα. Γίνεται έκκληση για πέντε γιατρούς στο σύνολο ώστε να μπορούν να βγάζουν εφημερίες αλλά και να μπορούν να παίρνουν και το ρεπό τους. Παράλληλα από το κέντρο ζητούν έναν παιδίατρο ο οποίος αποτελεί μία αναγκαία ειδικότητα και μάλιστα προβλέπεται και από το οργανόγραμμα χωρίς ωστόσο να υπάρχει στη μονάδα.


Στo νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν έξι άτομα καθώς υπάρχουν δύο αποσπασμένους νοσηλευτές κι έτσι με αυτόν τον αριθμό και οι βάρδιες βγαίνουν και τα ρεπό τους μοιράζονται με επάρκεια. Φυσικά δεν υπάρχει η πολυτέλεια της απώλειας κανενός από αυτούς.


Στις θέσεις των οδηγών ασθενοφόρων υπάρχει τεράστιο πρόβλημα αφού όχι μόνο υπάρχουν μόλις δύο οδηγοί αλλά και αυτοί οι δύο δεν υπάρχουν! Είναι αποσπασμένοι σε άλλα κέντρα υγείας και ο λόγος είναι ακόμα χειρότερος: Το ασθενοφόρο δεν είναι προς λειτουργία κι έτσι από το κέντρο περιμένουν την αντικατάσταση του. Ακόμα κι αν αντικατασταθεί πάντως το όχημα και επιστραφούν οι δύο οδηγοί και πάλι θα υπάρχει ζήτημα, αφού οι δύο αυτοί οδηγοί δεν επαρκούν για να βγαίνουν οι βάρδιες τους. Σε κάθε περίπτωση το κέντρο τώρα εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ το οποίο έρχεται από την Ηγουμενίτσα καλούμενο να διανύσει απόσταση της τάξεως των είκοσι οχτώ χιλιομέτρων.
[caption id="attachment_75182" align="alignnone" width="300"]Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία Κέντρο Υγείας Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία[/caption]

Η κυρία Κάτσιου αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως ευτυχώς το κέντρο δεν παρουσιάζει ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και παραδόξως υπάρχει ταχύτητα στην εκπλήρωση των αναγκών. Με άλλα λόγια το σύστημα παραγγελιών διεξάγεται ταχύτατα. Παρόμοια -θετική- είναι η κατάσταση και στα φάρμακα στα οποία υπάρχει και επάρκεια και ικανοποιητική ροή προμήθειας ακόμα κι αν η χρήση γίνεται με μεγάλη προσοχή για να μην υπάρχουν ελλείψεις. Σε αυτό συμβάλλει πως πρόκειται για ένα μικρό κέντρο υγείας κι έτσι εύκολα ελέγχεται η χρήση όλων των αντικειμένων. Κατά διαστήματα έχουν υπάρξει στιγμές όπου υπήρχαν κάποιες ανάγκες, όμως κι εκεί το κέντρο δεν βρέθηκε ποτέ εκτεθειμένο αφού έχουν βοηθήσει κατά καιρούς διάφοροι φορείς, όπως σύλλογοι και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες.


Η διευθύντρια εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση, ωστόσο λείπουν από το κέντρο βασικά μηχανήματα όπως το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό τα οποία είναι αυτά που συνήθως παρουσιάζουν βλάβες. Έτσι, δεν υπάρχει υποδομή μηχανημάτων που θα μπορούσε να παρουσιάζει βλάβη.


Το Κέντρο Υγείας Μαργαρίτιου τον χρόνο εξυπηρετεί μέχρι και δώδεκα χιλιάδες ασθενών σε μία περιοχή κάλυψης που φτάνει τις τρεις χιλιάδες αν και τελικά καταλήγει να εξυπηρετεί ακόμα περισσότερο πληθυσμό αφού και από το χωριό Πέρδικα -χιλίων πεντακοσίων ατόμων- έρχονται στο Κέντρο Υγείας και αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται για ένα κέντρο υγείας ευέλικτο όπου οι γιατροί είναι εξυπηρετικοί και διαθέσιμοι ακόμα και πέρα από τα ωράρια τους κι έτσι ο κόσμος προτιμά να διανύσει μεγαλύτερες αποστάσεις προκειμένου να περιθαλπτεί από εκείνους που εκτός των άλλων το προσωπικό αποτελείται από ντόπιους κάτι που μετράει για τους κατοίκους. Τελικά το κέντρο καταλήγει να εξυπηρετεί ακόμα και περισσότερους από πέντε χιλιάδες κατοίκους τους οποίους η κυρία Κάτσιου σκιαγραφεί λέγοντας ότι ζουν σε μία φτωχή, απομακρυσμένη και γερασμένη περιοχή γεμάτη ανάγκες σε ιατρική κάλυψη.

Pin It