naf1.png
Pin It

Της  Νικολέτας Ντάμπου 


Στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας- Ναυπλίου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που απειλούν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, σε γιατρούς με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν οι εφημερίες και να επιστρατεύουν γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και στο νοσηλευτικό προσωπικό οι οποίες ξεπερνούν τα τριάντα άτομα και όταν το νοσοκομείο δεν εφημερεύει δεν υπάρχει προσωπικό να μεταφέρει τα φορεία. Ενώ, δεν υπάρχει συνεργασία με το νοσοκομείο του Άργους που βρίσκεται στα δέκα χιλιόμετρα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα καθώς η συνεργασία θα έλυνε πολλά προβλήματα ελλείψεων. Η κυρία Γεωργία Παναγοπούλου, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας που εκτελεί χρέη Διοικητή μιλάει στο LIFE2DAY.GR.


Η κυρία Παναγοπούλου ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2016 είναι σχεδόν έτοιμος, ωστόσο λόγω της έλλειψης διοικητικού προσωπικού δεν έχει κλείσει ακόμα. Είναι γεγονός πως για μία ακόμη χρονιά είναι αρκετά μειωμένος, μάλιστα φέτος η μείωση αγγίζει το 35%.


Το www.LIFE2DAY.gr αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης ( MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ. Κέντρο Υγείας Λυγουριό:αποτελούσε πρότυπο & τώρα έμεινε μόνο η σκιά τουΣημερινός σταθμός στην έρευνα του LIFE2DAY.GR στις μονάδες υγείας της χώρας, αποτελεί η Αργολίδα και συγκεκριμένα το νοσοκομείο Ναυπλίου. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με την κυρία Γεωργία Παναγοπούλου, παιδίατρο και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας που εκτελεί χρέη Διοικητή στο νοσοκομείο. Στην συζήτηση που ακολουθεί αναδεικνύονται τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που απειλούν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Ακόμα, το σοβαρό ζήτημα συνύπαρξης με το νοσοκομείο του Άργος και μία πρακτική πρόταση επίλυσης.


Το νοσοκομείο Ναυπλίου αυτή τη στιγμή διαθέτει γιατρούς σε ειδικότητες όπως δερματολόγο αλλά και ωτορινολαρυγγολόγο, οφθαλμίατρο, δύο πνευμονολόγους . Την ίδια ώρα που το νοσοκομείο του Άργους δεν διαθέτει αυτές τις ειδικότητες. Από την άλλη υπάρχει έλλειψη σε καρδιολόγο τον οποίο όμως διαθέτουν στο Άργος. Υπάρχουν ακόμα τρεις χειρουργοί, τρεις παθολόγοι, δύο παιδίατροι , δύο γυναικολόγοι, δύο μικροβιολόγοι, δύο ακτινολόγοι και δύο αναισθησιολόγοι. Σε ότι αφορά στις ελλείψεις οι οποίες ξεπερνούν τους δέκα, αν λάβει κανείς υπόψη του μία πλήρη εφημέρευση στην οποία χρειάζονται σίγουρα τέσσερις γιατροί. Η ραχοκοκαλιά της εφημερίας στο νοσοκομείο Ναυπλίου είναι οι ειδικευόμενοι και αυτή τη στιγμή ο χειρουργικός τομέας δεν έχει σε επάρκεια ειδικευόμενους. Αντιλαμβάνεται κανείς πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ευτυχώς, υπάρχει βοήθεια από αγροτικούς γιατρούς και από γιατρούς που παραχώρησε η Υγειονομική Περιφέρεια από τα Κέντρα Υγείας, όμως το πρόβλημα παραμένει. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ και εκεί και στο Άργος υπάρχουν από δύο παιδίατροι, στα δύο νοσοκομεία δεν νοσηλεύονται παιδιά, γεγονός που αποτελεί άλλη μία δυσλειτουργία του συστήματος.


Στον τομέα του νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχει , επίσης, πολύ σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων. Πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι και οι νοσηλευτές έχουν τις άδειες και τα ρεπό τους. Σήμερα οι ελλείψεις στον τομέα αυτό, ξεπερνούν τα τριάντα άτομα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε πως όταν το νοσοκομείο δεν εφημερεύει δεν υπάρχει προσωπικό για να μεταφέρει τα φορεία. Πρόκειται για μία αρμοδιότητα που κανονικά δεν επιβαρύνει το νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται εργαζόμενοι από άλλα πόστα. Παράλληλα, πρόβλημα υπάρχει και στο διοικητικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως στο γραφείο προμηθειών στο νοσοκομείο Ναυπλίου υπάρχει μόλις ένα άτομο την ίδια ώρα που στο αντίστοιχο του Άργος υπάρχουν τέσσερα! Πρόκειται για μία ανακολουθία του συστήματος που συνεχίζει παρά τις έγγραφες αιτήσεις του νοσοκομείου.
[caption id="attachment_70076" align="alignnone" width="535"]Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας- Ναυπλίου και Άργους Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας- Ναυπλίου και Άργους[/caption]

Το πρόβλημα είναι αντίστοιχο και στο Άργος και η κυρία Παναγοπούλου εξηγεί στο LIFE2DAY.GR το σκεπτικό της και τον λόγο που αντιπαραθέτει τα δύο νοσοκομεία. Το λάθος έγκειται στο ότι τα δύο νοσοκομεία δεν έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, όπως χαρακτηριστικά λέει. Μιλάμε για μία απόσταση που δεν ξεπερνάει τα δέκα χιλιόμετρα κι ενώ θα μπορούσαν να μοιράζονται τις εφημερίες αλλά και αναλόγως τις δυνατότητες του κάθε συγκροτήματος θα μπορούσαν να εξυπηρετούν αντίστοιχα τις νοσηλείες ασθενών. άλλωστε μιλάμε για νοσοκομεία ίδιας δυναμικής με μόλις δεκαπέντε κρεβάτια διαφορά. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα ελλείψεων προσωπικού και προφανώς χρειάζεται μελέτη και να περάσει από τις όποιες παρατηρήσεις και αντιδράσεις των εμπλεκομένων, όμως δεν παύει να αποτελεί μία πρακτική λύση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει "νομίζουν όλοι ότι πρέπει να εφημερεύουμε δίπλα στην πόρτα τους". Αντίθετα, μια τέτοια ενοποίηση θα βοηθούσε και στις προμήθειες, αφού και το πετρέλαιο ή το οξυγόνο -για παράδειγμα- θα ερχόντουσαν με μία μεγαλύτερη παραγγελία και άρα σε καλύτερη τιμή και από κει και ύστερα το κάθε νοσοκομείο θα χρεωνόταν το πόσο που αναλογεί στην κατανάλωσή του.


Η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας αναφέρει στο LIFE2DAY.GR πως στο νοσοκομείο υπάρχει επάρκεια σε αναλώσιμα υλικά και τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει μετά από μία παράταση των συμβάσεων που πραγματοποιήθηκε. Η επάρκεια αυτή βέβαια επιτυγχάνεται καθημερινά με οικονομία και με μικρές, κάθε φορά, προμήθειες. Και στα φάρμακα υπάρχει επάρκεια στο νοσοκομείο. Η επικοινωνία με το φαρμακείο είναι συνεχής και δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα. Η κυρία Παναγοπούλου τοποθετήθηκε για το θέμα της νέας διάταξης με τα ακριβά φάρμακα, αναφέροντας πως η προμήθεια των φαρμάκων αυτών έχει ήδη ξεκινήσει και υπάρχει από την Υγειονομική Περιφέρεια η υπόσχεση ότι θα υπάρξει επιδότηση με την μορφή πρόσθετης επιχορήγησης. Παράλληλα εκτίμησε πως "η απόφαση αυτή είναι πέρα για πέρα σωστή, το να έρθουν τα φάρμακα στα νοσοκομεία και να μπορεί ο κόσμος να τα προμηθευτεί χωρίς πρόβλημα. Είναι κρίμα άνθρωποι του πόνου, να βρίσκονται "κρεμασμένοι" και να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο και από προμηθευτή σε φαρμακοθήκη. Υπάρχουν τραγικές ιστορίες".


Η αναπληρώτρια διοικήτρια παραδέχτηκε πως υπάρχει πρόβλημα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του νοσοκομείου με πιεσόμετρα, οθόνες καρδιακής λειτουργίας και μηχανήματα ή και εργαλεία ακόμα που λόγω παλαιότητας χρειάζονται αντικατάσταση. Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως χάθηκε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ σχετικά με αυτή τη δαπάνη και αυτό οφείλεται σε κακό συντονισμό των διοικήσεων των δύο νοσοκομείων -Άργους και Ναυπλίου- αφού τελικά το Άργος μπήκε στο ΕΣΠΑ και αντικατέστησε πολλά μηχανήματα.


Η κυρία Παναγοπούλου ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του 2016 είναι σχεδόν έτοιμος, ωστόσο λόγω της έλλειψης διοικητικού προσωπικού δεν έχει κλείσει ακόμα. Είναι γεγονός πως για μία ακόμη χρονιά είναι αρκετά μειωμένος, μάλιστα φέτος η μείωση αγγίζει το 35%. Ωστόσο, θα υπάρχει μέσα στο έτος κάποια πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν και θα εγκριθούν από την αρμόδια υπηρεσία. Για το 2015 πάντως το θετικό είναι ότι έχει ξεμπλοκάρει πάνω από το 40% του προϋπολογισμού, ενώ μέσα στο φθινόπωρο δόθηκαν αρκετά χρήματα από τον νέο υπουργό κύριο Ανδρέα Ξανθό που επέτρεψε στο νοσοκομείο να τακτοποιήσει οφειλές ακόμα και από το 2014.


Το νοσοκομείο του Ναυπλίου δέχεται καθημερινά περίπου τετρακόσια άτομα σε ένα σύνολο ευθύνης που ξεπερνά τις εκατό χιλιάδες. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί μεγάλος αριθμός περαστικών και επισκεπτών, αλλά και σε μικρότερο βαθμό τουρίστες της περιοχής
Η κυρία Γεωργία Παναγοπούλου, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας που εκτελεί χρέη Διοικητή στο νοσοκομείο Ναυπλίου, κλείνοντας θέλησε να σχολιάσει στο LIFE2DAY.GR πως παρά τα προβλήματα, το νοσοκομείο λειτουργεί ικανοποιητικά χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων σε αυτό, που παρά την καταπόνηση και το ότι έχουν ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια τους, συνεχίζουν με υπερβολικό ζήλο για να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους ασθενείς.

Pin It