Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Λίγο πριν το λουκέτο βρισκόταν το Κέντρο Υγείας Καλλονής μέχρι που το πλήγμα των προσφύγων έφεραν στο προσκήνιο την δράση του και την ευαισθητοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που κυριολεκτικά το έσωσαν. Η 2η ΥΠΕ δείχνει προκλητικά την αδιαφορία της . Ο διευθυντής της κύριος Νάγιες Αλ Τζαϊούσι μιλάει στο www.LIFE2DAY.gr


Στο σημερινό άρθρο του LIFE2DAY.GR για το ρεπορτάζ σε νοσοκομεία ΕΣΥ αλλά και κέντρα υγείας ΠΕΔΥ της χώρας μας, σταματάμε στην Καλλονή όπου θα συναντήσουμε μια ηρωική Μονάδα με πολλά προβλήματα που αποτέλεσε μία σπουδαία πηγή ανθρωπιάς στην περίοδο της προσφυγικής κρίσης και που εν μέρει ανταμείφθηκε ακριβώς γι' αυτό.


Περισσότερα μας εξηγήσει ο διευθυντής της Μονάδας, κύριος Νάγιες Αλ Τζαϊούσι ο οποίος παρουσιάζει τα προβλήματα του Κέντρου, την βοήθεια των μη κυβερνητικών οργανώσεων σε αυτό, καθώς και την έλλειψη επικοινωνίας με την 2η ΥΠΕ που είναι χαρακτηριστικά απούσα από το Κέντρο Υγείας Καλλονής.


Το LIFE2DAY.GR αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης (MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη του www.Life2day.gr – ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση-Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ :Το LIFE2DAY.GR αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης (MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την στήλη του www.Life2day.gr – ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση . Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ-Κέντρο Υγείας Γκούρας:Απειλείται με κλείσιμο λόγω αδράνειας της 6ης ΥΠΕ


Το Κέντρο Υγείας Καλλονής αποτελείται από δεκαεφτά αγροτικούς γιατρούς, δύο παιδιάτρους, έναν γυναικολόγο, έναν ορθοπεδικό, πέντε γενικούς γιατρούς και έναν παθολόγο. Τα προβλήματα ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό αφορούν κυρίως την στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων που υπάγονται στο Κέντρο, ωστόσο είναι τέτοιος ο φόρτος που συχνά παρουσιάζονται προβλήματα και σε αυτό. Στο νοσηλευτικό προσωπικό το Κέντρο θεωρείται σε επαρκή αριθμητική κατάσταση με εφτά άτομα σε αυτόν τον τομέα.


Το μεγαλύτερο προς αντιμετώπιση ζήτημα προκύπτει από τα αναλώσιμα υλικά. Η κακή συνεργασία -περιγράφει ο διευθυντής στο LIFE2DAY.GR- με την Υγειονομική Περιφέρεια έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν προμήθειες στο Κέντρο. Οι ελλείψεις αφορούν σε αναλώσιμα άμεσου ιατρικού ενδιαφέροντος αλλά και μελάνια, κόλλες Α4, και εδώ και λίγο καιρό και πετρέλαιο για τον χειμώνα! Παρόμοια προβλήματα συναντάμε και στον τομέα της επάρκειας φαρμάκων. Το Κέντρο θα μπορούσε να είχε κλείσει λειτουργικά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο όπου οι πρόσφυγες έφταναν εκεί κατά χιλιάδες με αποτέλεσμα να ξεπεράσει κατά πολύ τα όριά του.


Την λύση έδωσαν πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εξόπλισαν με θαυμαστή επάρκεια το Κέντρο με οτιδήποτε του έλλειπε σε υλικά και φάρμακα, ενώ μετά από τέσσερις μήνες αδράνειας του ακτινολογικού, έφτιαξε με χρηματοδότηση διαφόρων ΜΚΟ. Με τον ίδιο τρόπο έφτιαξε η άλλοτε χαλασμένη γεννήτρια, αλλά και η στέγη η οποία τον περασμένο χειμώνα βρισκόταν σε τέτοια κατάσταση που ανάγκαζε τους γιατρούς να κυκλοφορούν με... ομπρέλες. Ακόμα και το ασθενοφόρο του Κέντρου μετακινείται με βενζίνη που παρέχει κατ΄ αποκλειστικότητα η οργάνωση "Αγκαλιά". " Που είναι η ΥΠΕ" αναρωτιέται στο LIFE2DAY.GR ο κύριος Αλ Τζαϊούσι και κατηγορεί τους υπαλλήλους της, πως δεν σηκώνουν καν τα τηλέφωνα, ενώ όταν το κάνουν, ρίχνουν τις ευθύνες σε κάποιον υπεύθυνο ο οποίος ποτέ δεν μπορεί να βρεθεί.


Το Κέντρο Υγείας μέτρησε το 2015, εκατόν είκοσι χιλιάδες επισκέπτες, χωρίς τους πρόσφυγες οι οποίοι έφταναν τους εκατόν πενήντα ανά ημέρα στο Κέντρο Υγείας Καλλονής ! Με την έξωθεν βοήθεια, το Κέντρο ανταποκρίθηκε πλήρως στα καθήκοντα του με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να υπερβάλλουν εαυτόν ακόμα κι αν οι μεν νοσηλευτές είναι απλήρωτοι από τον Νοέμβριο του 2014, ενώ κάποιες βάρδιες και υπερωρίες πληρώθηκαν πρόσφατα και οι δε γιατροί, απλήρωτοι από τον Μάιο.


Ο κύριος Αλ Τζαϊούσι συνοψίζοντας στο LIFE2DAY.GR αναφέρει πως το Κέντρο οδηγούνταν σε λουκέτο μέχρι που το πλήγμα των προσφύγων έφεραν στο προσκήνιο την δράση του και την ευαισθητοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που κυριολεκτικά το έσωσαν, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Υγειονομικής Περιφέρειας που παραμένει απούσα.

Pin It