Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Νομικά πρόκειται να κινηθεί ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νεμέας κύριος Σκληρός Ευστάθιος, για τον περιορισμό της λειτουργίας του, λόγω υποστελέχωσης και σοβαρών ελλείψεων όπως το πετρέλαιο. Οι γιατροί φέρνουν ηλεκτρικές σόμπες από τα σπίτια τους, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει στο LIFE2DAY.GR .


Στα δικαστήρια θα απευθυνθεί  ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νεμέας διεκδικώντας τον περιορισμό της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, αφού με τα άτομα που το στελεχώνουν είναι πλέον αδύνατο να λειτουργήσει όπως προβλέπεται. Όπως μας εξηγεί, θα γίνει πρώτα αναφορά στην Περιφέρεια και κατόπιν στον Εισαγγελέα Κορίνθου για να ξεκινήσει η διαδικασία.


Απερίγραπτη είναι η κατάντια στο Κέντρο Υγείας Νεμέας καθώς λειτουργεί με 6 γιατρούς, μία νοσηλεύτρια ένα διοικητικό στέλεχος, μία καθαρίστρια, έναν φύλακα, ένα τεχνικό και μία παρασκευάστρια και χωρίς πετρέλαιο όταν καθημερινά υπάρχει προσέλευση έως και εκατόν είκοσι ασθενείς σε έναν πληθυσμό ευθύνης που ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες και περιλαμβάνει εκτός την Νεμέα και γύρω χωριά.


Το ρεπορτάζ του LIFE2DAY.GR για την κατάσταση και τα προβλήματα των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ανά την Ελλάδα σήμερα πραγματοποιείται στο Κέντρο Υγείας της Νομέας και θα ασχοληθεί με ένα πολύ σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης που συμβαίνει στο Κέντρο Υγείας της Νομέας. Πρόκειται για μία περιοχή της Κορίνθου με ιδιαίτερα υψηλή επισκεψιμότητα κόντρα σε σοβαρά προβλήματα που προκαλεί ο μειωμένος αριθμός γιατρών ειδικότητας και νοσηλευτών. Στην περιγραφή των προβλημάτων βρίσκεται ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νεμέας, κύριος Σκληρός Ευστάθιος που παρουσιάζει τα σχέδια του Κέντρου να κινηθεί νομικά μέσω Εισαγγελέα αλλά και το σοβαρό ζήτημα της θέρμανσης.


Το LIFE2DAY.GR αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης (MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη του www.Life2day.gr – ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση-Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ :Το LIFE2DAY.GR αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης (MME) στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη του www.Life2day.gr – ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση-Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ :Κέντρο Υγείας Ξυλοκάστρου:χωρίς παιδίατρο &οι γάζες δωρεά ασθενών


Το Κέντρο Υγείας στη Νεμέα αποτελείται από εννέα γενικούς γιατρούς, εκ των οποίων οι τρεις λείπουν με μακροχρόνια άδεια είτε λόγω αναρρωτικής είτε λόγω κύησης. Έξι γιατροί δουλεύουν για όλο το κέντρο υγείας. Το Οργανόγραμμα προβλέπει δώδεκα γενικούς γιατρούς και όπως αναφέρει στο LIFE2DAY.GR ο διευθυντής, είναι όλοι απαραίτητοι για την σωστή ροή της λειτουργίας και των εφημεριών του Κέντρου. Εκτός των ειδικών γιατρών, σοβαρό ζήτημα προκύπτει από την αποχώρηση του παιδιάτρου πριν τρία χρόνια λόγω παραίτησης αλλά και του οδοντιάτρου πριν δύο χρόνια λόγω συνταξιοδότησης. Το Κέντρο έχει αιτηθεί από την αρχή την αντικατάσταση τους, όμως έως τώρα δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.


Τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά στο θέμα του νοσηλευτικού προσωπικού, αφού πλέον υπάρχει μόλις μία νοσηλεύτρια την ίδια ώρα που ο απαραίτητος αριθμός και βάση της οργάνωσης είναι οι τέσσερις. Ωστόσο οι τρεις που υπήρχαν στο Κέντρο έφυγαν για διαφορετικούς λόγους. Πιο συγκεκριμένα, λόγω άδεια κύησης, λόγω σύνταξης προ έξι μηνών και λόγω αναρρωτικής μετά από πολύ σοβαρή ασθένεια.
Ο κύριος Σκληρός, εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως το Κέντρο Υγείας είναι Β' Ζώνης και αποτελείται από εννιά εφημερίες που στο σύνολο των γιατρών που βρίσκονται σε καθεμία από αυτές, φτάνουν τις εξήντα εφημερίες από τις οποίες όμως πληρώνονται για τις σαρανταπέντε, αφήνοντας τις υπόλοιπες δεκαπέντε απλήρωτες, ακόμα κι αν αυτές δουλεύονται κανονικά από το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό. Πλέον -συνεχίζει- υπάρχει μόλις ένα διοικητικό στέλεχος, μία καθαρίστρια, ένας φύλακας, ένας τεχνικός και μία παρασκευάστρια. Αριθμός που επίσης καθιστά αδύνατη την λειτουργία του Κέντρου Υγείας.


Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νεμέας, κύριος Σκληρός Ευστάθιος αποκαλύπτει στο LIFE2DAY.GR πως πλέον ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά διεκδικώντας τον περιορισμό της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, αφού με τα άτομα που το στελεχώνουν είναι πλέον αδύνατο να λειτουργήσει όπως προβλέπεται. Όπως μας εξηγεί, θα γίνει πρώτα αναφορά στην Περιφέρεια και κατόπιν στον Εισαγγελέα Κορίνθου για να ξεκινήσει η διαδικασία.


Ευτυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα στην τροφοδοσία αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων. Μπορεί να ήταν δύσκολη η περίοδος προσαρμογής από την μετάβαση από το νοσοκομείο στις Υγειονομικές Περιφέρειες, ωστόσο παρά τις καθυστερήσεις υπάρχει σχετική πληρότητα, ενώ τα όποια προβλήματα μικροελλείψεων που παρατηρούνται καλύπτονται με την βοήθεια του νοσοκομείου της Κορίνθου.


Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα όμως που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο Κέντρο Υγείας, είναι το κρύο. Εδώ και τέσσερα χρόνια ουδείς έχει εφοδιάσει την Μονάδα με πετρέλαιο και φωτεινή εξαίρεση αποτελεί η γενναιοδωρία του Δήμου για τα φετινά Χριστούγεννα που εφοδίασε την Μονάδα με λίγο πετρέλαιο. Τι συμβαίνει το υπόλοιπο διάστημα; Οι γιατροί φέρνουν ηλεκτρικές σόμπες από τα σπίτια τους, χρησιμοποιούν τα δύο κλιματιστικά που υπάρχουν στο Κέντρο και φυσικά κυκλοφορούν με... τα μπουφάν τους! Ο διευθυντής του Κέντρου αναφέρει πως καθημερινά δέχονται έως και εκατόν είκοσι ασθενείς σε έναν πληθυσμό ευθύνης που ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες και περιλαμβάνει εκτός την Νεμέα και γύρω χωριά.

Pin It