mouloyzas-e1449734154429.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Το LIFE2DAY.GR σήμερα παρουσιάζει ένα από τα πιο επίκαιρα νοσοκομεία στην Ελλάδα, το Γενικό νοσοκομείο της Μυτιλήνης αποτελεί σημείο αναφοράς για την προσφορά του στην προσφυγική κρίση που έπληξε την Ελλάδα καθώς από την αρχή του 2015 έως το τέλος του Αυγούστου, το νοσοκομείο μέτρησε μόνο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, χίλιες πεντακόσιες ( 1.500 )μέρες νοσηλείας! Στο www.Life2day.gr μιλάει ο διοικητής κ. Βασίλειος Μουζάλας.


Το LIFE2DAY.GR αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη του www.Life2day.gr – ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση-Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ : Νοσοκομείο Νεαπόλεως:Χωρίς φαρμακείο & φαρμακοποιό


Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον διοικητή, κύριο Βασίλειο Μουζάλα ο οποίος μας παρουσίασε την άρτια οργάνωση του νοσοκομείου του, αλλά και στιγμές αυταπάρνησης στο πρόσφατο προσφυγικό δράμα.


Το νοσοκομείο της Μυτιλήνης αποτελείται από διακόσιες πενήντα κλίνες στις οποίες υπάρχουν ενενήντα έξι οργανικές θέσεις. Απ' αυτές αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι εβδομήντα δύο, ενώ υπάρχουν και δεκαπέντε επικουρικοί γιατροί οι οποίοι καλύπτουν τα κενά του νοσοκομείου το οποίο αυτήν την στιγμή δεν παρουσιάζει κενά σε πλήθος γιατρών ή συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Το πρόβλημα έρχεται στους νοσηλευτές οι οποίοι δεν καλύπτονται με επάρκεια από το κράτος, τουλάχιστον όχι όσο οι γιατροί.
[caption id="attachment_67896" align="alignnone" width="400"]Ο διοικητής του Γενικού  νοσοκομείου  Μυτιλήνης  κ. Βασίλειος Μουζάλας Ο διοικητής του Γενικού νοσοκομείου Μυτιλήνης κ. Βασίλειος Μουζάλας[/caption]

Ο διοικητής του Γενικού  νοσοκομείου  Μυτιλήνης  κ. Βασίλειος Μουζάλας περιγράφει στο LIFE2DAY.GR την δραματική εμπειρία των καλοκαιρινών μηνών, όταν οι πρόσφυγες εισέρρεαν κατά χιλιάδες στο νησί της Λέσβου. Εκείνη την περίοδο το νοσοκομείο δεχόταν ακόμα και περισσότερους από πέντε χιλιάδες πρόσφυγες την ημέρα! Αυτό δεν σημαίνει πως το πρόβλημα λύθηκε, αφού ακόμα και σήμερα το νοσοκομείο δέχεται ημερησίως περισσότερους από χίλιους πρόσφυγες την ημέρα, αριθμό πάντως, στον οποίο μπορεί να αντεπεξέλθει το νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό πως την περίοδο του καλοκαιριού, το νοσοκομείο εξυπηρετούσε περισσότερο από 25% με πρόσφυγες από ότι ντόπιους ασθενείς. Αξιοσημείωτο είναι πως από την αρχή του 2015 έως το τέλος του Αυγούστου του ιδίους έτους, το νοσοκομείο μέτρησε μόνο για τους πρόσφυγες και μετανάστες, χίλιες πεντακόσιες μέρες νοσηλείας!


Το γενικό σχόλιο του κυρίου Μουζάλα είναι πως όταν ξεπερνάμε πλέον τα πέντε χρόνια από την τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις από το κράτος, είναι λογικό να παρουσιάζονται σοβαρά κενά στα νοσοκομεία. Υπάρχει μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών, και στην Μυτιλήνη που έφυγε λόγω συνταξιοδότησης και τα κενά δεν αναπληρώθηκαν ποτέ. Σημείωσε δε, πως αυτήν την περίοδο ακούγεται ένα πρόγραμμα το οποίο ενδεχομένως θα τρέξει από τον επόμενο χρόνο και θα αφορά στην στελέχωση των νοσοκομείων στα νησιά, κατά προτεραιότητα.


Ο διοικητής εξηγεί πως στο νοσοκομείο έχει γίνει επαρκής σχεδιασμός και για φάρμακα και για αναλώσιμα υλικά, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις, ενώ σημείωσε πως πριν δύο χρόνια έγινε επέκταση του νοσοκομείου κατά δύο πτέρυγες μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Εκείνη την περίοδο το νοσοκομείο εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και για την αναπαλαίωση του νοσοκομείου αλλά και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Σε εκείνο το διάστημα, το νοσοκομείο απέκτησε μαγνητικό τομογράφο, αξονικό και ψηφιακό μαστογράφο μεταξύ άλλων. Συνεπώς, μπορεί να θεωρηθεί πως το νοσοκομείο δεν υστερεί σε αυτόν τον τομέα.


Κατά την συνομιλία μας στο LIFE2DAY.GR, ο διοικητής του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, μας ανέφερε ένα συγκλονιστικό περιστατικό, όταν την 28η Οκτωβρίου έγινε το τρομερό ναυάγιο των τριακοσίων μεταναστών που συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκείνη την ημέρα, στο νοσοκομείο ο κύριος Μουζάλας είδε με περηφάνια να εφαρμόζεται με ακρίβεια ο σχεδιασμός εκτάκτων περιπτώσεων που υπάρχει στο νοσοκομείο, το οποίο ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις του δυστυχήματος. Είναι συγκλονιστικό πως εκείνες τις μέρες, γιατροί και νοσηλευτές, γύρισαν εθελοντικά από ρεπό και άδειες, ξέχασαν τα ωράρια και υπερέβησαν εαυτό και μάλιστα χωρίς κανένας να τους ζητήσει. Το φιλότιμο, η εμπειρία και η ανθρωπιά των στελεχών έβγαλαν ασπροπρόσωπη όχι μόνο τη μονάδα, αλλά ολόκληρο το νησί και την Ελλάδα.


Ο κύριος Μουζάλας αναφέρθηκε στο οικονομικό σκέλος αφενός της λειτουργίας του νοσοκομείου και αφετέρου των ειδικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν. Ενώ το 2014 ο προϋπολογισμός ανερχόταν στα δώδεκα εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (12.500.000) το 2015 τα Κέντρα Υγείας περιήλθαν στην δικαιοδοσία της Υγειονομικής Περιφέρειας οπότε ο προϋπολογισμός για το έτος έπεσε στα δέκα εκατομμύρια, όμως λόγω της προσφυγικής κρίσης και εξαιτίας των αυξημένων αναγκών, έγινε αναπροσαρμογή στα έντεκα εκατομμύρια οχτακόσιες χιλιάδες (11.800.000) τα οποία και χρησιμοποιήθηκαν με πολύ υψηλό ποσοστό απορροφητικότητας μεταξύ άλλων και σε αναλώσιμα και υγειονομικά υλικά, ενώ σε αυτά συντέλεσαν και απλοί πολίτες που βοήθησαν αγοράζοντας τέτοιες προμήθειες ακριβώς για να εξυπηρετήσουν το νοσοκομείο στις ειδικές συνθήκες αυτές.

Pin It