Nosokomeio_Neapolis2.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Χωρίς ακτινολόγο λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νεαπόλεως διότι μετακινήθηκε για υπηρεσιακούς λόγους πριν από περίπου τρεις μήνες αλλά και μικροβιολόγο ο οποίος ήταν επικουρικός και έφυγε όταν έληξε η σύμβασή καθώς και παρασκευαστή και τώρα προέκυψε η έλλειψη φαρμακείου, αφού η φαρμακοποιός παραιτήθηκε λόγω συνταξιοδότησης και η βοηθός είναι επικουρική και αναμένεται να φύγει στο τέλος του χρόνου αφού λήγει η σύμβασή της. Σοβαρή είναι και η έλλειψη τραυματιοφορέα, αφού αυτός μετατέθηκε στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Η διευθύντρια, κυρία  Ειρήνη Λιανά μιλάει στο LIFE2DAY.GR


Το LIFE2DAY.GR αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη του www.Life2day.gr – ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση-Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ Νοσοκομείο Δράμας:8 εκατομμύρια ευρώ του χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ

Σήμερα το LIFE2DAY.GR ταξιδεύει στο νομό Λασιθίου και πιο συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας της Νεάπολης στο οποίο συνομιλήσαμε με την διευθύντρια, κυρία Λιανά Ειρήνη αλλά και την υπεύθυνη προσωπικού, κυρία Δαμιανάκη Άννα, οι οποίες ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα της γραφειοκρατίας που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της Μονάδας. Παράλληλα, αναφέρεται η έλλειψη σε διοικητικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά και η διαχείριση των περιουσιακών στοιχειών του Νοσοκομείου.
[caption id="attachment_67845" align="alignnone" width="490"]Χωρίς φαρμακείο&φαρμακοποιό λειτουργεί το Νοσοκομείο Νεαπόλεως Χωρίς φαρμακείο&φαρμακοποιό λειτουργεί το Νοσοκομείο Νεαπόλεως[/caption]

Η κυρία Λιανά εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του νοσοκομείου, είναι η έλλειψη διοικητικού προσωπικού. Ο μειωμένος αριθμός αυτού, δεν επιτρέπει ακόμα και την διενέργεια παραγγελιών υλικών, ενώ αυτό που δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι η περιουσία του νοσοκομείου η οποία έχει περιέλθει στην Μονάδα από δωρεές και κληρονομιές.


Το Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Νεάπολης βρίσκεται ανάμεσα στα νοσοκομεία Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου και ενώ αυτό θα περίμενε κανείς να μειώνει τον φόρτο και τις ευθύνες τις μονάδας, εντούτοις το LIFE2DAY.GR παρουσιάζει ένα νοσοκομείο που όλοι κάνουν τα πάντα για να λειτουργήσει σωστά.


Η κυρία Λιανά εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του νοσοκομείου, είναι η έλλειψη διοικητικού προσωπικού. Ο μειωμένος αριθμός αυτού, δεν επιτρέπει ακόμα και την διενέργεια παραγγελιών υλικών, ενώ αυτό που δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι η περιουσία του νοσοκομείου η οποία έχει περιέλθει στην Μονάδα από δωρεές και κληρονομιές. Το μεγάλο ζήτημα αφορά στην διαχείριση αυτής της περιουσίας η οποία αποτελεί από μια πλευρά ένα σοβαρό γραφειοκρατικό εμπόδιο σε ότι αφορά την δικαιολόγηση των εσόδων που αποφέρει στο νοσοκομείο. Από την άλλη τα έσοδα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για το νοσοκομείο καθότι καλύπτονται κάποιες ανάγκες από αυτά, όμως η κυρία Λιανά δίνει μεγάλη βαρύτητα στην δυσκολία με την οποία από διοικητικής απόψεως γίνεται η συντήρηση και διαχείριση αυτή.


Το Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας Νεαπόλεως, αποτελείται από δέκα γιατρούς, όμως και σε αυτόν τον τομέα οι ελλείψεις που στην πορεία δημιουργήθηκαν αποτελούν σοβαρό ζήτημα, αφού ο ακτινολόγος που υπήρχε μετακινήθηκε για υπηρεσιακούς λόγους πριν από περίπου τρεις μήνες, ενώ και ο μικροβιολόγος ήταν επικουρικός και έφυγε όταν έληξε η σύμβασή του, όπως αναλύει στο LIFE2DAY.GR η υπεύθυνη προσωπικού, κυρία Δαμιανάκη Άννα. Σοβαρή είναι η έλλειψη και ενός παρασκευαστή, ενώ το νέο πρόβλημα της Μονάδας αναμένεται να είναι αυτό του φαρμακείου, αφού η φαρμακοποιός παραιτήθηκε λόγω συνταξιοδότησης και η βοηθός της που είναι επικουρική, αναμένεται να φύγει στο τέλος του χρόνου αφού λήγει η σύμβασή της. Σοβαρή είναι και η έλλειψη του τραυματιοφορέα, αφού αυτός μετατέθηκε στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου. Η κυρία Δαμιανάκη ανέφερε πως στο Νοσοκομείο υπάρχει σχετική επάρκεια με τους δεκαεννέα νοσηλευτές ενώ υπάρχουν άλλες δύο οι οποίες βρίσκονται σε μακρά άδεια για λόγους κύησης.


Στο Γενικό Νοσοκομείο Κέντρο Υγείας υπάρχει μία Παθολογική κλινική και όπως μας εξηγεί η κυρία Λιανά, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε αναλώσιμα υλικά ή ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ διευκρίνισε πως αποτελεί πρόβλημα η διάκριση στις τιμές παρατηρητηρίου που αυξάνει τα έξοδα του νοσοκομείου.


Το νοσοκομείο στη Νεάπολη διαθέτει δεκαεφτά κλίνες με τον φόρτο εργασίες να είναι ανάλογος. Το καλοκαίρι θεωρείται ελαφρώς πιο ήπιο, καθώς τον χειμώνα ο φόρτος αυξάνεται κυρίως εξαιτίας των πνευμονολογικών κρουσμάτων. Άλλωστε η Νεάπολη ως Κωμόπολη εξυπηρετεί περίπου τρεις χιλιάδες άτομα, όμως είναι γεγονός πως γενικά εξυπηρετεί πολλές περιοχές και χωριά από την ευρύτερη περιοχή.


Το 2015 ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου ήταν ένα εκατομμύριο (1.000.000€) ευρώ σύμφωνα με την διευθύντρια, από τα οποία διακόσιες πενήντα τέσσερις χιλιάδες (254.000 €) )ήταν εντός ορίου. Επίσης, εβδομήντα οχτώ χιλιάδες ευρώ (78.000) προήρθαν από την πρόσφατη εκταμίευση του νέου Υπουργού κύριου Ξανθού, ενώ από το συνολικό ποσό, τα εκατόν εξήντα εννιά χιλιάδες προορίζονται για δαπάνες λειτουργίας, αγορές και αναλώσιμα.

Pin It