map2_Geniko_Nosokomeio_Dramas-e1449243808734.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Μεγάλο "αγκάθι"  αποτελούν οι οφειλές προς το Γενικό Νοσοκομείο  Δράμας ύψους δέκα εκατομμυρίων εκ των οποίων οκτώ (8) εκατομμύρια χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες αφού νοσηλευτές, συντηρητές και διοικητικό προσωπικό, από το 2012 έφυγαν χωρίς να αντικατασταθούν. Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου  Δράμας  κύριος Σπύρος Ρέντσιας μιλάει στο WWW.LIFE2DAY.GR 


Το LIFE2DAY.GR αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη του www.Life2day.gr – ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση-Διαβάστε εδώ το χθεσινό ρεπορτάζ


Το LIFE2DAY.GR κρούει Alert στα νοσοκομεία, με επόμενο αυτό της Δράμας. Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου  Δράμας  είναι ο κύριος Σπύρος Ρέντσιας με τον οποίο συνομιλήσαμε για το αξιοπρόσεχτο έργο που επιτελεί με πολλές ελλείψεις σε γενικούς γιατρούς αλλά και άλλες ειδικότητες, όπως επίσης γενικότερα για την μείωση του εργατικού δυναμικού. Στη Δράμα το μεγάλο πρόβλημα είναι το ενεργειακό και παρακάτω θα δούμε πως εξετάζονται τρόποι επίλυσής του, ενώ μεγάλο "αγκάθι" αποτελούν και οι οφειλές προς το νοσοκομείο.


Οι ελλείψεις είναι τεράστιες αφού προσθέτοντας νοσηλευτές, συντηρητές και διοικητικό προσωπικό, από το 2012 έφυγαν χωρίς να αντικατασταθούν, περίπου διακόσιοι εργαζόμενοι, αριθμός που δείχνει το πρόβλημα στο νοσοκομείο.


Παρουσιάζοντας στο www.Life2day.gr το νοσοκομείο που διοικεί ο κύριος Σπύρος  Ρέντσιας, μας μιλάει για πενήντα έναν μόνιμους γιατρούς και άλλους σαράντα τρεις επίκουρους ή ειδικευόμενους. Παρά τον φόρτο του γίνεται μια υπερπροσπάθεια να ανταπεξέλθουν οι υπάρχοντες γιατροί στο δύσκολο έργο τους, αφού οι ανάγκες ξεπερνούν τους δέκα γιατρούς στο σύνολο. Μεγαλύτερη προτεραιότητα δίνεται στους παθολόγους, με τον διοικητή να θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη για άλλους τέσσερις, όμως στο νοσοκομείο κρίνεται απαραίτητος και ένας ακτινολόγος, βιοπαθολόγος, οφθαλμίατρος και ωτορινολαρυγγολόγος αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει μόλις ένας και προφανώς δεν επαρκεί για τις εφημερίες.


Οι ελλείψεις είναι έτσι κι αλλιώς πολλές, αφού προσθέτοντας νοσηλευτές, συντηρητές και διοικητικό προσωπικό, από το 2012 έφυγαν χωρίς να αντικατασταθούν, περίπου διακόσιοι εργαζόμενοι, αριθμός που δείχνει το πρόβλημα στο νοσοκομείο.
[caption id="attachment_67660" align="alignnone" width="400"]Γενικό Νοσοκομείο Δράμας Γενικό Νοσοκομείο Δράμας[/caption]

Καλύτερα είναι τα πράγματα σε αναλώσιμα υλικά, αφού το μόνο πρόβλημα που παρουσιάστηκε ήταν τον Ιούλιο με την επιβολή των capital controls. Εκείνο το διάστημα το νοσοκομείο δεν παρουσίαζε οικονομικά προβλήματα, όμως δεν μπορούσε να παραλάβει παραγγελίες λόγω αδυναμίας των προμηθευτών του. Εκείνο ακριβώς το διάστημα, ο κύριος Ρέντσιας μας αποκαλύπτει πως πολλοί μετανάστες από την Δράμα και τις γύρω περιοχές στην Γερμανία, έπαιρναν τηλέφωνο εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για τυχόν βοήθεια προς το νοσοκομείο, όμως κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε τελικά, αφού η διοίκηση φρόντισε να διαχειριστεί με επιτυχία το ζήτημα.


Ο κύριος Ρέντσιας μας εξηγεί πως πέρα από μερικά παλιά πιεσόμετρα και ορισμένα παλιά μηχανήματα, το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μάλιστα πριν δύο χρόνια, αγοράστηκε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ ένας νέος αξονικός τομογράφος.


Το μεγάλο ζήτημα του νοσοκομείου είναι η ενέργεια. Στη Δράμα καταναλώνουν φυσικό αέριο, όμως γίνεται τεράστια χρήση ενέργειας γεγονός που ώθησε τον διοικητή να αναζητήσει τρόπους βελτίωσης αυτού του τομέα. Έτσι, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης μία πολύ σημαντική μελέτη που θα επιτρέψει στο νοσοκομείο να συμβάλει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με σύγχρονες μεθόδους, μεταξύ άλλων για την ενεργειακή επάρκεια του νοσοκομείου. Η μελέτη θα σταλεί προς έγκριση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.


Ο κύριος Ρέντσιας εξηγεί στο LIFE2DAY.GR πως δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο ενεργειακό, ακριβώς και εξαιτίας του φόρτου του νοσοκομείου που εξυπηρετεί περίπου εκατόν εξήντα χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο. Είναι ενδεικτικό πως το νοσοκομείο της Δράμας δεν εξυπηρετεί μόνο τον νόμο, αλλά και περιοχές από το Παγγαίο στο νομό Σερρών, περιοχές από το βόρειο τμήμα του νομού Καβάλας και σε μικρότερο βαθμό και περιοχές από τον νομό Ξάνθης. Ο φόρτος ήταν αυξημένος και εξαιτίας του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στο Παρανέστι, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχει και καταυλισμός αθίγγανων που χρησιμοποιούν τακτικά τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.


Ο κύριος Ρέντσιας μας εξηγεί πως δίνει μεγάλη βαρύτητα στην διαχείριση των πόρων του νοσοκομείου και γι' αυτό ο προϋπολογισμός γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση. Για το 2015 αυτός ανήλθε στα δεκαεφτά εκατομμύρια, στα οποία όμως συμπεριλαμβάνονται οφειλές που ξεκινούν από το 2008. Αυτό που αποτελεί ουσιαστικό μέτρο για την διοίκηση, είναι το όριο δαπανών το οποίο προφανώς ακολουθεί πτωτική πορεία κάθε χρόνο. Έτσι, από 12.972.000€ το 2012, το 2013 το όριο έφτασε στα 8.727.000€, το 2014 στα 7.965.000€ για να καταλήξουμε στο 2015 σε ένα όριο δαπανών της τάξεως των 6.850.000€. Ωστόσο οι οφειλές παραμένουν και ανέρχονται στα δέκα εκατομμύρια, ενώ οχτώ εκατομμύρια χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ. Μεγάλη ανάσα για το νοσοκομείο ήταν η πρόσφατη εκταμίευση από τον Υπουργό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου.

Pin It