arxaggelos-e1448962356832.png
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Με δύο γενικούς γιατρούς λειτουργεί το Κέντρο Υγείας στον Αρχάγγελο της Ρόδου και τρεις νοσηλευτές. Ενώ οι ελλείψεις είναι τεράστιες ξεκινώντας από το γεγονός ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο αλλά και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη συντήρησης του καυστήρα και συνεχίζοντας με τις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και νοσοκομειακά όπως γάζες , βαμβάκι, τα όπια μέχρι να φτάσουν στο Κέντρο περνούν έναν "Γολγοθά" όπως περιγράφει στο LIFE2DAY ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας κύριος Μαγικασάκης Δημήτριος.


Το LIFE2DAY.GR αποτελεί το μοναδικό μέσω μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα που καταγράφει καθημερινά ένα ένα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας μας αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μέσα από την νέα στήλη του www.Life2day.gr - ALERT Νοσοκομεία σε Κρίση . Διαβάστε εδώ το προηγούμενο ρεπορτάζ: Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου:χωρίς καρδιολόγo & καρδιογράφο


Μιλώντας στο www.LIFE2DAY.GR ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας κύριος Μαγικασάκης Δημήτριος, αναφέρεται στην σοβαρή έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τουριστική σεζόν στην οποία το πρόβλημα εντείνεται ακόμα περισσότερο. Τονίζει το σοβαρό ζήτημα των μηχανημάτων που είτε απουσιάζουν είτε υπολειτουργούν, ενώ περιγράφει την διαδικασία απόκτησης ακόμα και των απλών αναλώσιμων υλικών που περνούν έναν "Γολγοθά" ώσπου να φτάσουν στο Κέντρο.


Ο Δήμος Αρχαγγέλου βρίσκεται στα ανατολικά της Ρόδου και βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές του νησιού. Παρουσιάζει μία δημογραφική αύξηση με τους κατοίκους αυτή τη στιγμή να ανέρχονται σε περισσότερους από πέντε χιλιάδες (5.000). Το LIFE2DAY.GR είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον διευθυντή του τοπικού Κέντρου Υγείας εκεί.
[caption id="attachment_67411" align="alignnone" width="300"]Ο Δήμος Αρχαγγέλου βρίσκεται στα ανατολικά της Ρόδου Ο Δήμος Αρχαγγέλου βρίσκεται στα ανατολικά της Ρόδου[/caption]

Ο κύριος Μαγικασάκης Δημήτριος είναι γενικός γιατρός και όπως μας εξηγεί βρίσκεται στην Μονάδα μαζί με μόλις άλλους δύο γενικούς γιατρούς. Όταν τον ρωτάμε αν υπάρχουν ειδικότητες, εκείνος ειρωνικά χαμογελάει λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση για την περιοχή. Μάλιστα, όταν τον ρωτάμε τι ανάγκες έχει το Κέντρο σε ανθρώπινο δυναμικό εκείνος αρκείται στο να μιλήσει απεγνωσμένος για γενικούς γιατρούς και μόνο. "Χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις ακόμα" αναφέρει χαρακτηριστικά εξηγώντας μας πιο αναλυτικά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εποχιακά.


Την θερινή περίοδο, η Ρόδος και η ευρύτερη περιοχή κατακλύζεται από τουρίστες με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας στο Κέντρο να πολλαπλασιάζεται. Εκείνη την περίοδο ειδικά, οι γιατροί δεν επαρκούν ούτε καν για να βγαίνουν οι εφημερίες και το πρόβλημα είναι σοβαρό αφού το Κέντρο προσεγγίζει τα όρια της μη λειτουργικότητας.
[caption id="attachment_67410" align="alignnone" width="400"]Κέντρο Υγείας στον Αρχάγγελο της Ρόδου Κέντρο Υγείας στον Αρχάγγελο της Ρόδου[/caption]

Παρόμοιο είναι το πρόβλημα και σε νοσηλευτές, οι οποίοι αυτήν την περίοδο είναι τρεις όμως οι απαιτήσεις του Κέντρου είναι τέτοιες που απαιτούν τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό νοσηλευτών. Όμως ο κύριος Μαγικασάκης τονίζει πως οι ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού, δεν περιορίζονται σε γιατρούς και νοσηλευτές μόνο, αλλά και σε συντηρητές και προσωπικό ασφαλείας.


Περνώντας την κουβέντα σε θέματα που αφορούν αναλώσιμα υλικά, ο διευθυντής εξηγεί πως στο Κέντρο υπήρξε μία πολύ δύσκολη περίοδος με τεράστιες και μεγάλες σε διάρκεια ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά. Από γάντια και γάζες, μέχρι οινόπνευμα και έντυπα υλικά. Το ζήτημα αυτό λύθηκε πρόσφατα με μία παρτίδα αναλωσίμων που στάλθηκε ωστόσο τώρα υπάρχουν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε είδη υγιεινής. Από χαρτί τουαλέτας, μέχρι χλωρίνες, για τα οποία η λύση έρχεται από τους κατοίκους οι οποίοι προσφέρουν βοηθώντας έτσι το Κέντρο. Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.


Σε σχετική ερώτηση ο κύριος Μαγικασάκης, μας εξηγεί πως έχει η διαδικασία του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, για οτιδήποτε χρειάζεται το Κέντρο, πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός στον οποίο συμμετέχουν συνήθως τρεις εταιρείες. Η καλύτερη προσφορά θα πρέπει να εγκριθεί και να ξεκινήσει να υλοποιείται. Η όλη διαδικασία ωστόσο μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες και πολλές φορές κρίνεται άπορη και ακυρώνεται. Αυτό συμβαίνει διότι είναι πολλές οι φορές που οι εταιρείες γνωρίζουν εξ αρχής ότι δεν θα πληρωθούν κι έτσι δεν συμμετέχουν καν στον διαγωνισμό. Παρόμοιοι διαγωνισμοί γίνονται συχνά και για μελάνι και χαρτί, αλλά παλαιότερα και για κλιματιστικό το οποίο ποτέ δεν προχώρησε αφού ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος.


Έτσι, αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας υπάρχουν βασικά προβλήματα που δεν αφορούν μόνο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς σε ότι αφορά αυτόν ο κύριος Μαγικασάκης αναφέρει απογοητευμένος στο LIGE2DAY.GR πως το μόνο που έχουν είναι ένα σπασμένο ακτινολογικό στο οποίο ποτέ δεν έγινε συντήρηση παρά τις σχετικές εκκλήσεις. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή και εν όψει χειμώνα, είναι η έλλειψη πετρελαίου αλλά και η επιτακτική ανάγκη για την συντήρηση του καυστήρα. Παράλληλα σημειώνεται πως δεν λειτουργεί καν η γεννήτρια του Κέντρου.


Το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου εξυπηρετεί περίπου πενήντα χιλιάδες τον χρόνο, αριθμός που δεν μοιράζεται ισόποσα για κάθε μέρα του χρόνου, αφού το καλοκαίρι η επισκεψιμότητα υπερδιπλασιάζεται λόγω της τουριστικής περιόδου, από τουρίστες και εργαζόμενους στον τομέα αυτό. Γενικά πάντως, αν και ο δήμος αποτελείται όπως είδαμε παραπάνω, από περίπου πέντε χιλιάδες κατοίκους, το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί ένα πληθυσμιακό εύρος που ξεπερνά τις σαράντα χιλιάδες κόσμου.

Pin It