kantanoy2--e1448013514757.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Δεν υπάρχει παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Καντάνου του Νομού Χανίων αλλά ούτε στην ευρύτερη περιοχή για να εξυπηρετήσει τα παιδιά . Ενώ , η ζωή των κάτοικων  κρέμεται από μια κλώστη αφού δεν υπάρχει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και οδηγός με αποτέλεσμα να αποστέλλεται από τα Χανιά και η μετάβαση του ασθενή στο νοσοκομείο να διαρκέσει ακόμα και δύο ώρες. Η κ. Λυγιδάκη Ευγενία-  Επιμελήτρια του Κέντρου Υγείας Κανδάνου μιλάει στο www.Life2day.gr


Δύο κρίσιμες ώρες κατά τις οποίες πολλά μπορούν να συμβούν. Αυτή τη στιγμή -και λόγω της σοβαρότατης έλλειψης οδηγού στο Κέντρο Υγείας Καντάνου επιστρατεύονται  ακόμα και Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα προκειμένου να μεταβεί κάποιος ασθενής στο νοσοκομείο και ακόμα κι αν αυτό γίνεται με συνοδεία γιατρού, εντούτοις απαγορεύεται και γίνεται πάντοτε με την οικειοθελή προσφορά του εκάστοτε γιατρού/συνοδού.


Αν τα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας έχουν προβλήματα σε ελλείψεις και εξοπλισμό, τότε τι συμβαίνει όταν μικρά Κέντρα Υγείας έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες αποστάσεις και δύσβατους δρόμους; Το LIFE2DAY σας μεταφέρει στα νότια του Νομού Χανίων, στο ηρωικό Κέντρο Υγείας Κανδάνου όπου η μεταφορά των ασθενών είναι μία δύσκολη εξίσωση. Η κ. Λυγιδάκη Ευγενία-  Επιμελήτρια του Κέντρου Υγείας Καντάνου του Νομού Χανίων μιλάει στο www.Life2day.gr


Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την  κ. Λυγιδάκη Ευγενία-Επιμελήτρια του Κέντρου Υγείας Κανδάνου του Νομού Χανίων η οποία ουσιαστικά είναι μόνη της μαζί με δύο ιατρούς που κάνουν το Αγροτικό τους. Όπως η ίδια μας εξήγησε δεν μπαίνει καν σε συζήτηση ειδικοτήτων ή επάρκειας προσωπικού.
[caption id="attachment_66657" align="alignnone" width="400"]Σύσκεψη στο Κέντρο Υγείας Κανδάνου  Σύσκεψη στο Κέντρο Υγείας Κανδάνου[/caption]

Το Κέντρο Υγείας Καντάνου του Νομού Χανίων όπως και όλα τα Περιφερειακά Ιατρεία που υπάγονται σε αυτό, λειτουργούν αποκλειστικά με γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους. “Πάλι καλά που υπάρχουν κι αυτοί και που πλέον έχει γίνει υποχρεωτικό” λέει στο www.Life2day.gr η κυρία Λυγιδάκη Ευγενία.


 Στο Κέντρο Υγείας Καντάνου εξυπηρετούνται περίπου σαράντα με πενήντα άτομα κάθε μέρα και η επάρκεια σε προσωπικό δεν υφίσταται ούτε κατά προσέγγιση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζεται αφορά σε παιδίατρο που είναι επιτακτική ανάγκη η παρουσία του, όμως δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο για να εξυπηρετήσει την περιοχή.


 Η κ. Λυγιδάκη Ευγενία- επιμελήτρια του Κέντρου Υγείας Καντάνου του Νομού Χανίων μιλώντας στο www.Life2day.gr εστιάζει ακόμα περισσότερο στην πλήρη έλλειψη ασθενοφόρου  και οδηγού. Το Κέντρο Υγείας απέχει από το κοντινότερο νοσοκομείο τουλάχιστον πενήντα λεπτά,  κακού και επικίνδυνου δρόμου γεμάτο στροφές και είναι πολλές φορές που δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μεταβεί κάποιος ασθενής εκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αποστολή ασθενοφόρου από τα Χανιά στο Κέντρο και η μετάβαση του ασθενή στο νοσοκομείο, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει ακόμα και δύο ώρες. Δύο κρίσιμες ώρες κατά τις οποίες πολλά μπορούν να συμβούν. Αυτή τη στιγμή -και λόγω της σοβαρότατης έλλειψης οδηγού- επστρατεύονται ακόμα και Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητα προκειμένου να μεταβεί κάποιος ασθενής στο νοσοκομείο και ακόμα κι αν αυτό γίνεται με συνοδεία γιατρού, εντούτοις απαγορεύεται και γίνεται πάντοτε με την οικειοθελή προσφορά του εκάστοτε γιατρού/συνοδού.


Στο Κέντρου Υγείας Κανδάνου υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, όπως οινόπνευμα, γάζες κλπ. ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και το χαρτί τουαλέτας, αναγκάζονται να το αγοράζουν οι ίδιοι. Δεν ισχύει το ίδιο και για τα μηχανήματα του Κέντρου, όπου υπάρχουν δύο μηχανήματα στο μικροβιολογικό τα οποία είχαν δοθεί από δωρεά και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ το μηχάνημα στο Ακτινολογικό είναι αρκετά παλιό και δυσλειτουργικό.


Η κυρία Λυγιδάκη μας τόνισε ότι το Κέντρο δεν χρηματοδοτείται με συγκεκριμένο ποσό. Αυτό που συμβαίνει έχει να κάνει με αιτήματα σε υλικά και αναλώσιμα τα οποία όμως συνήθως δεν ικανοποιούνται. Άλλωστε η ίδια η κυρία Λυγιδάκη μπορεί να είναι Επιμελήτρια στο Κέντρο, ωστόσο είναι η ίδια η γιατρός στο Περιφερειακό Ιατρείο Βουκολιών, ένα από τα δεκατρία που ανήκουν στο Κέντρο Υγείας.


Ένα άλλο από αυτά είναι και αυτό στην Γαύδο. Το LIFE2DAY.GR επικοινώνησε και με το Περιφερειακό Ιατρείο στο μικρό νησάκι του νότου και μίλησε με την ηρωική γιατρό, κυρία Τσαδέλα Ακριβή η οποία επίσης κάνει το αγροτικό της.


Η ίδια μας εξήγησε πως οι κάτοικοι στο νησί είναι πενήντα με εξήντα, αριθμός όμως που το καλοκαίρι αυξάνεται στους εξακόσιους. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο της μετάβασης ασθενών στο Κέντρο Υγείας Γαύδου , διαδικασία πάντως καθόλου εύκολη αν σκεφτεί κανείς πως υπάρχει συγκοινωνία δυο-τρεις φορές την εβδομάδα με την Κρήτη. Σε επείγοντα περιστατικά υπάρχει έκτακτη μεταφορά ασθενών με τη βοήθεια του Λιμενικού ή ακόμα και αερομεταφορά μέσω ελικοπτέρου. "

Pin It