yialos-medical-centre-main-e1445495536574.jpg
Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


«Φοβάμαι μην κοιμηθώ βαριά και δεν ακούσω το τηλέφωνο σε περίπτωση ανάγκης», περιγράφει η μία και μοναδική γιατρός άνευ ειδικότητας του περιφερειακού  Ιατρείου Σύμης  κ.  Μεθυμάκη στο LIFE2DAY, εξηγώντας ότι το αίσθημα ευθύνης και άγχους όταν είσαι η μοναδική γιατρός της περιοχής, είναι απίστευτο. 


Μία 25χρονη γιατρός άνευ ειδικότητας εκτελεί χρέη διοικητή , γιατρού και λοιπού προσωπικού στο περιφερειακό Ιατρείο Σύμης και  καλύπτει καθημερινά τις ανάγκες τριών χιλιάδων μόνιμων κατοίκων στην Ελλάδα του 2015. 


«Φοβάμαι μην κοιμηθώ βαριά και δεν ακούσω το τηλέφωνο σε περίπτωση ανάγκης», περιγράφει η κα. Μεθυμάκη στο LIFE2DAY, εξηγώντας ότι το αίσθημα ευθύνης και άγχους όταν είσαι η μοναδική γιατρός της περιοχής, είναι απίστευτοΌντας η μοναδική γιατρός του νησιού της Σύμης , η κα. Μεθυμάκη, εφημερεύει κάθε μέρα από την 1 Οκτωβρίου, μέχρι και σήμερα 22 Οκτωβρίου, όταν ο νόμος επιβάλει ότι οι αγροτικοί γιατροί εφημερεύον υπό την εποπτεία ειδικευμένου γιατρού, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν συμβαίνει.


Το LIFE2DAY.GR συνεχίζει να αποτυπώνει την άθλια και θλιβερή κατάσταση των νοσοκομείων του ΕΣΥ μέσα από το καθημερινό ρεπορτάζ του, σε νοσοκομεία τις επαρχίας αλλά και της Αθήνας στην χώρα μας , όπως και στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας καταγράψαμε Διαβάστε εδώ


Η μόνη βοήθεια στη μια και μοναδική γιατρό της Σύμης, εστάλη από το Καστελόριζο από τις 9 έως τις 16 του μήνα που διανύουμε, άλλος ένας γιατρός, πάλι άνευ ειδικότητας!Το περιφερειακό Ιατρείο Σύμης  χρειάζεται άμεσα να στελεχωθεί με ειδικευόμενους γιατρούς ξεκινώντας τουλάχιστον με έναν και άλλον έναν αγροτικό γιατρό καθώς και έναν ακτινολόγο για το μηχάνημα του ακτινολογικού, καθώς αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άνθρωπος να το λειτουργήσει.


Το περιφερειακό ιατρείο της Σύμης, ανήκει στη 2η υγειονομική περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, στο οποίο η 25χρονη ανειδίκευτη γιατρός εκτελεί χρέη διοικητή, γιατρού και λοιπού προσωπικού, φροντίζοντας οποιαδήποτε ανάγκη του Ιατρείου, από την καθαριότητα, τα αναλώσιμα υλικά, τα φάρμακα, μέχρι και το πρόγραμμα των νοσηλευτών.


Το ιατρείο εξυπηρετεί καθημερινά γύρω στους 60 κατοίκους, ενώ η κα. Μεθυμάκη είναι υπεύθυνη και για τους μετανάστες που μεταβαίνουν στο νησί. Αυτή τη στιγμή στη Σύμη, βρίσκονται περίπου 200 μετανάστες. Όσοι δεν έχουν χρήματα να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο, έχουν εγκατασταθεί προσωρινά, στον περίβολο του λιμεναρχείου και του αστυνομικού τμήματος, γεγονός που όσο πέφτει η θερμοκρασία, γίνεται επικίνδυνο, καθώς ο κίνδυνος λοιμώξεων, αυξάνεται με επιθετική πρόοδο.


Η μοναδική γιατρός της Σύμης κα Μεθυμάκη είναι διορισμένη στο νησί εδώ και 4 μήνες και η ειδικότητα που θέλει να ακολουθήσει, είναι η πλαστική χειρουργική.
Μετά από αυτήν την εμπειρία που ζει στο Νησί της Σύμης, είναι σίγουρο ότι θα υπερέχει έναντι των άλλων ειδικευομένων, όταν θα φτάσει στο επίπεδο αυτό, ενώ η καριέρα της θα είναι λαμπρή, καθώς σε αυτή την νεαρή ηλικία περνάει ήδη δια πυρός και σιδήρου, αντιμετωπίζοντας με άριστο επαγγελματισμό και υπευθυνότητα , ότι περιστατικό προκύψει, ακόμα και εκείνα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νησί και χρειάζονται διακομιδή.
Το ιατρείο της Σύμης, χρειάζεται άμεσα έναν ειδικευμένο γιατρό, άλλον ένα αγροτικό γιατρό και έναν ακτινολόγο για το μηχάνημα του ακτινολογικού, καθώς αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άνθρωπος να το λειτουργήσει.
Σε αναλώσιμα υλικά και φάρμακα, το ιατρείο δεν παρουσιάζει ελλείψεις, το σύστημα που ακολουθούν, μπορεί να είναι χρονοβόρο, αλλά είναι αποτελεσματικό.


Το ιατρείο έχει ασθενοφόρο, αλλά δεν έχει οδηγό. Χρέη οδηγού, διατελεί ο νοσοκόμος του Ιατρείου. Όταν υπάρχει ανάγκη, οι διακομιδές ασθενών γίνονται είτε με τα τακτικά πλοία της γραμμής, είτε με τα σκάφη του λιμενικού, είτε με αεροδιακομιδές.


Να σημειώσουμε ότι χθες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να στείλει έναν  οπλίτη- αγροτικό γιατρό για να βοηθήσει ο οποίος βεβαίως δεν είναι αρκετός. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης μετά το αίτημα συνταξιοδότησης του ενός εκ των τριών γιατρών, τη λήξη της σύμβασης του δεύτερου αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί κίνητρο κοινωνικής επιδότησης, ύψους 450 επιπλέον ευρώ.


Λόγω της επείγουσας ανάγκης που προέκυψε, τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας επίσπευσαν τις διαδικασίες έτσι ώστε ο οπλίτης γιατρός να μεταβεί στη Σύμη και να αρχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του εντός του επόμενου 24ωρου.

Pin It