Pin It

Της Νικολέτας Ντάμπου


Αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία λόγω έλλειψης σε αναλώσιμα υλικά  στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», σύμφωνα με τα όσα λένε στελέχη του νοσοκομείου στο LIFE2DAY. Ενώ, κάνουν λόγο για ανισοκατανομή χρηματοδότησης  καθώς τα νοσοκομεία της Αθήνας, λαμβάνουν πολύ περισσότερα χρήματα, από τα νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας. 


Το LIFE2DAY.GR συνεχίζει να αποτυπώνει την θλιβερή κατάσταση των νοσοκομείων του ΕΣΥ μέσα από το καθημερινό ρεπορτάζ του, όπου επιβεβαιώνεται η άθλια κατάσταση των νοσοκομείων της  επαρχίας αλλά και της Αθήνας στην χώρα μας , όπως και στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας καταγράψαμε -ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ


Τα προβλήματα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ είναι πολλά και ο όγκος του κόσμου που δέχεται τεράστιος. Σημαντικές είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς, σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες , ενώ αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία λόγω έλλειψης σε αναλώσιμα υλικά που παρουσιάζει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», σύμφωνα με τα όσα λένε στελέχη του νοσοκομείου στο LIFE2DAY. 


Οι ελλείψεις εντοπίζονται σε σημαντικό βαθμό, στο ακτινοθεραπευτικό και το ορθοπεδικό τμήμα, ενώ υπάρχει ανάγκη για άμεση κάλυψη των θέσεων, του νεφρολόγου, του αναισθησιολόγου, του εντατικολόγου και γιατρών στα επείγοντα. Ομοίως, οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, το διοικητικό και τις τεχνικές υπηρεσίες, αποτελούν μία πρόκληση για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου που καθημερινά δοκιμάζεται, σύμφωνα στελέχη του «ΑΧΕΠΑ».


Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας, που καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα των ειδικοτήτων της Ιατρικής και της Ψυχιατρικής επιστήμης, με εξειδικευμένους γιατρούς σε όλα τα τμήματα.


Το νοσοκομείο, καλύπτει όλη τη Βόρειο Ελλάδα με παροχή υπηρεσιών αιχμής, τον τελευταίο καιρό όμως οι ελλείψεις που παρουσιάζει σε αναλώσιμα υλικά, αναγκάζει το νοσοκομείο , να αναβάλει σοβαρά χειρουργεία, γιατί λόγω των καθυστερήσεων στην καταβολή των επιχορηγήσεων, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μοσχεύματα για να διεκπεραιωθούν οι επεμβάσεις αυτές. Συγκεκριμένα, το ΑΧΕΠΑ αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζει ελλείψεις σε βηματοδότες, χειρουργικούς δακτύλιους, διαδερμικούς βηματοδότες, μοσχεύματα, καθώς και αναλώσιμα για εμβολισμούς.


«Κάνουμε αγώνα για να εξασφαλίσουμε ένα μόσχευμα», λένε στο LIFE2DAY στελέχη του νοσοκομείου και με αγανάκτηση μας περιέγραψαν, «Έχουμε ελλείψεις σε κοχλιακά εμφυτεύματα, που είναι ηλεκτρονικές συσκευές σχεδιασμένες για να παρέχουν βελτιωμένη αντίληψη του ήχου και δυνατότητα καλύτερης κατανόησης της ομιλίας, σε παιδιά κι ενήλικες με σοβαρή έως βαρύτατη απώλεια ακοής. Αυτά τα εμφυτεύματα, χρησιμοποιούνται σε παιδιά 3 έως 5 ετών για να μην γίνουν κωφάλαλα και κοστίζει το κάθε ένα από αυτά 25.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο, δεν έχει ούτε ένα από αυτά τα εμφυτεύματα, έλλειψη, η οποία μπορεί να καταστήσει ανάπηρο ένα παιδί για το υπόλοιπο της ζωής του».


«Είναι πολύ άσχημο να μην μπορείς να προσφέρεις την ποιότητα του έργου που μπορείς, έχω στείλει πολλές φορές επιστολές στους αρμόδιους φορείς, αλλά η απάντηση είναι ίδια κάθε φορά, γνωρίζουν το θέμα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα» μας είπαν τα στελέχη του ΑΧΕΠΑ.


Υπογραμμίζουν , επίσης, ότι υπάρχει τεράστια ανισοκατανομή, καθώς τα νοσοκομεία της Αθήνας, λαμβάνουν πολύ περισσότερα χρήματα, από τα νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας και όταν αυτό αφορά μεγάλα νοσοκομεία, όπως αυτό του ΑΧΕΠΑ, προφανώς κάτι δεν πάει καλά. Ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημιακό Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, είναι 28 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια, διατίθενται σε αναλώσιμα υλικά, όμως οι ανάγκες του κόσμου αυξάνονται και αν δεν χρηματοδοτηθεί το νοσοκομείο σύντομα, θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα.


Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, αντιμετωπίζει προβλήματα και με τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς έχει άμεση ανάγκη για γαστροσκόπια και κολονοσκόπια, ενώ ο στεφανιογράφος χρειάζεται άμεση αντικατάσταση, καθώς έχει ξεπεράσει την δεκαετία. Τα προβλήματα είναι πολλά και ο όγκος κόσμου που δέχεται το νοσοκομείο είναι σημαντικά μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς, ότι μόνο στο τμήμα οφθαλμολογικής, μέσα σε δύο ημέρες, καλύφθηκαν τα ραντεβού για το επόμενο τρίμηνο, όπως μας εξήγησαν στελέχη του ΑΧΕΠΑ .

Pin It