Pin It

 


Τους άνεργους και ανασφάλιστους θυμήθηκαν επιτέλους η τρόικα και η κυβέρνηση και θα τους στηρίξουν διαθέτοντας σαράντα εκατομμύρια ευρώ για την φαρμακευτική τους κάλυψη .


Της Νικολέτας Ντάμπου


Συγκεκριμένα , τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τους άνεργους και ανασφάλιστους του λεκανοπεδίου Αττικής . Η στήριξη αυτή προκύπτει από την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και τους «Συμμάχους Υγείας».


Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης υπέγραψε τρία μνημόνια συνεργασίας με τους 3 εταίρους, που έχουν στόχο την αναβάθμιση και στήριξη των υπηρεσιών υγείας, μέσα από την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Αθήνα.


Ο συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων με τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας (ΕΟΠΠΥ, ΥΠΕ, Πανεπιστήμιο), καθώς και με τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου, αποτελεί προτεραιότητα του δήμου Αθηναίων, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά την υπογραφή των μνημονίων συνεργασίας.


«Σχεδιάσαμε την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο αστικό συγκρότημα του Κέντρου τα Αθήνας, με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και την αξιοποίηση όλων των δομών. Σν ολοκληρωμένη του μορφή, το Δίκτυο αυτό θα αποτελείται από ιατρεία του ΙΚΑ, Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης, Υπηρεσίες Κοινωνικής φροντίδας, Κέντρα πρόληψης ΟΚΑΝΑ, Δομές ΚΕΘΕΑ και Ψυχικής Υγείας, ΜΚΟ, εκκλησιαστικούς φορείς και Νοσοκομεία » τόνισε δήμαρχος Αθηναίων.


Ο στόχος του Δικτύου είναι « η πληρέστερη και αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες της Αθήνας, μέσω της λειτουργικής ενίσχυσης των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων, με δράσεις πρόληψης και την παροχή ιατρικής φροντίδας και συναφών υπηρεσιών στα μέλη των Λεσχών Φιλίας, στους μαθητές Σχολείων, στις γειτονιές και σε χώρους εργασίας, σε οικογένειες με αυξημένες ανάγκες υγείας ή και σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με υψηλό, υγειονομικό κίνδυνο» επεσήμανε ο κ. Καμίνης.


Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος μιλώντας για την πρωτοβουλία τόνισε ότι ‘’ οι κοινές εθελοντικές δράσεις με τον δήμο Αθηναίων αρχίζουν να βρίσκουν μιμητές από άλλους δήμους’’ και ανακοίνωσε ότι «θα διατεθούν 40 εκατομμύρια ευρώ για την φαρμακευτική υποστήριξη άνεργων και ανασφάλιστων στο λεκανοπέδιο Αττικής».


Με την σειρά του ο διευθυντής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, είπε «Στηρίζουμε τις προσπάθειες που διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και ιδιαιτέρως αυτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση».


‘’ Η οικονομική κρίση έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και η πρωτοβουλία στοχεύει στην υπέρβαση αυτών των συνεπειών. θα προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της Αθήνας με 120 εθελοντές’’ τόνισε Ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, εκπροσωπώντας τους«Συμμάχους Υγείας».


Τα 3 μνημόνια


ΕΟΠΠΥ


Στο μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΠΥ ροβλέπεται μεταξύ άλλων η ενίσχυση των δημοτικών ιατρείων με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και επισκέπτες υγείας από τον ΕΟΠΠΥ, προκειμένου να καλυφθούν μια σειρά διαφορετικών αναγκών υγείας των δημοτών, όπως η συνταγογράφηση χρόνιων νοσημάτων και συνεχιζόμενης θεραπείας στους επισκέπτες των Δημοτικών Ιατρείων, η άμεση υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στην Εφηβική παραβατικότητα ή άλλα, σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς μαθητών και εφήβων, η εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής υγείας σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, καθώς και αντίστοιχων προγραμμάτων τρίτης ηλικίας στις Λέσχες Φιλίας. Στην ίδια συμφωνία προβλέπεται, διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων σε παιδιά των Παιδικών Σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, καθώς και η πραγματοποίηση κατ’ οίκον επισκέψεων για την παροχή συμβουλευτικής και φροντίδας υγείας, ή τη διαπίστωση προβλημάτων στην οικογένεια ή και το ευρύτερο περιβάλλον των δημοτών.


«Σύμμαχοι Υγείας»


Στην συμφωνία συνεργασίας με την πρωτοβουλία «Σύμμαχοι Υγείας» προβλέπεται η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που παρέχεται στα Δημοτικά Ιατρεία και τις Λέσχες Φιλίας του δήμου Αθηναίων. Ο στόχος, και στην περίπτωση αυτή, είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων και η παροχή ιατρικής φροντίδας και συναφών υπηρεσιών στους παιδικούς Σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, σε μαθητές σχολείων, στα μέλη των Λεσχών Φιλίας, και στον ευρύτερο πληθυσμό. Να αξιοποιηθεί, επίσης, η εθελοντική προσφορά όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό με στοχευμένες δράσεις σε γειτονιές και οικογένειες με αυξανόμενες ανάγκες υγείας καθώς και σε ευπαθείς ομάδες.


Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής


Το μνημόνιο συνεργασίας με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, που εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων της περιοχής της Αθήνας, η συμφωνία προβλέπει τη διασύνδεση των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων με 9 Νοσοκομεία του ΕΣΥ, έτσι ώστε να παραπέμπονται –με εντολή του Θεράποντος Γιατρού– και να εξυπηρετούνται ασθενείς των Δημοτικών ιατρείων, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα, να παρέχονται υπηρεσίες, σε ειδικές ομάδες, όπως είναι οι μητέρες και τα παιδιά. Αλλά και να διενεργούνται ειδικές δράσεις και προγράμματα, όπως Paptest με επίσκεψη γιατρών του Νοσοκομείου Έλενα ή εμβολιασμοί και προληπτικοί έλεγχοι σε μαθητές.

Pin It