Ρεπορτάζ Υγείας

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Επίσημες ανακοινώσεις σήμερα από το Υπ. Υγείας

Αντιγριπικός εμβόλιασμός: Οδηγίες και διευκρινίσεις για τον φετινό αντιγριπικό εμβολιασμό θα δώσουν σε συνέντευξη τύπου που θα γίνει σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ειδικοί επιστήμονες. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός φέτος, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός για την αντιμετώπιση της διπλής επιδημίας: από τη μία της γρίπης που επίκειται, αλλά και κορωνοϊού, που εξελίσσεται από τον περασμένο Φεβρουάριο. Έτσι, με αφορμή την επίσημη ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που ξεκινά σήμερα Δευτέρα 28/9, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, θα προβούν σήμερα στις 14:00 στο Υπουργείο Υγείας, σε ανακοινώσεις. Να σημειωθεί ότι ο αντιγριπικός εμβολισμός θα ξεκινήσει στη χώρα μας, όπως κάθε χρόνο, στα μέσα Οκτωβρίου.

Παρέμβαση θα κάνουν επίσης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα Marianna Trias, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, o Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, η Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και η Καθηγήτρια Μαρία Τσολιά. Οι ανακοινώσεις θα μεταδοθούν ζωντανά από τη σελίδα του Υπουργείου Υγείας στο facebook. ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντιγριπικό εμβόλιο χορήγηση Κοντοζαμάνης: Αποκλειστικά με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή

xeria.jpg

Αρχές Οκτωβρίου η πρώτη παρτίδα

Η πρώτη παρτίδα αντιγριπικών εμβολίων θα είναι διαθέσιμη από την ερχόμενη Δευτέρα με Τρίτη, με τους φαρμακοποιούς να ανησυχούν για την επάρκεια – παρότι φέτος θα παραλάβουμε 1 εκατομμύριο επιπλέον εμβόλια- και να δίνουν προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Χωρίς test covid ο εμβολιασμός για τη γρίπη

Την ίδια στιγμή αλαλούμ έχουν προκαλέσει οι οδηγίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου βάσει των οποίων για να κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης δεν θα πρέπει να έχει συμπτώματα κορωνοϊού. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν είναι απαραίτητος ο έλεγχος για κορωνοϊό ώστε να εμβολιαστεί κάποιος για τη γρίπη. «Με αφορμή δηλώσεις που έγιναν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων». Αλλά, και ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ότι το τεστ δεν είναι απαραίτητο για να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ο πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος δίνει διευκρινίσεις

«Επειδή δημιουργήθηκε ένα θέμα… να πούμε ότι την απόφαση για το ποιος θα κάνει το εμβόλιο την παίρνει ο γιατρός. Αν κάποιος έχει συμπτώματα πρέπει να περιμένει να υποχωρήσουν. Δεν είναι απαραίτητο όμως το τεστ». Η διχογνωμία των επιστημόνων πέρασε και στον κόσμο που από το πρωί κάνουν ερωτήσεις σε φαρμακεία για το τι πραγματικά ισχύει Όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, για το εμβόλιο του κορωνοϊού θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την άνοιξη. Και πάλι όμως προτεραιότητα θα δοθεί σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού. H έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων θα ξεκινήσει στις 28 Σεπτεμβρίου , το οποίο χορηγείται και φέτος δωρεάν.

griph.jpg

Το 70% των παιδιών στο Σικάγο εκτίθενται σε μολυσμένο νερό βρύσης με μόλυβδο

CDC: Τα κρούσματα ιλαράς οδηγούν σε προσαρμογές στις ταξιδιωτικές οδηγίες

Η έλλειψη γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης επιβαρύνει τα Επείγοντα

Ο ρόλος του παρόχου πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην παραπομπή ενός ασθενούς για διαγνωστική απεικόνιση και χειρουργική επέμβαση, κάνει σημαντική διαφορά στην αντιμετώπιση ενός επείγοντος προβλήματος προτού καταστεί έκτακτο

Κρήτη: 33χρονος έχασε τη ζωή του από ναυτική φωτοβολίδα

Κρήτη: Το ΕΚΑΒ άμεσα μετέφερε τον 33χρονο στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να σώσουν τη ζωή του. Παρά τις προσπάθειές τους, όμως, δυστυχώς ο άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του από την κροτίδα.

Παχυσαρκία - Δραματικές αλλαγές στον ΔΜΣ του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ 1990-2022

«Για να επανέλθουμε σε τροχιά επίτευξης των παγκόσμιων στόχων για τον περιορισμό της παχυσαρκίας θα χρειαστεί η συνεργασία κυβερνήσεων και κοινοτήτων, υποστηριζόμενη από τεκμηριωμένες πολιτικές του ΠΟΥ και των εθνικών οργανισμών δημόσιας υγείας» σημείωσε ο δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Λιβερία: Μια δεκαετία από το ξέσπασμα του Έμπολα

Λιβερία: Η δεύτερη Τετάρτη του Μαρτίου στη Λιβερία είναι πάντα ημέρα μνήμης και ο κόσμος συγκεντρώθηκε φέτος σε ένα μνημείο όπου πολλά θύματα του ιού θάφτηκαν έξω από την Μονρόβια, για να αποτίσουν τα σέβη τους.

Πότε θα διεξαχθούν οι γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ για Διοικητές Νοσοκομείων και ΥΠΕ

Το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαρτίου θα διεξαχθεί η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση των υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων διοικητών και υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων.