Pin It

Αυτό το καλοκαίρι χιλιάδες Έλληνες θα συγκεντρωθούν σε πισίνες του Λεκανοπεδίου και εκτός, για να απολαύσουν τον ήλιο. Η Ελλάδα διαθέτει πανέμορφες παραλίες όμως πολλοί είναι εκείνοι που συνδυάζουν θάλασσα με πισίνα και μάλιστα, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα διακοπών, στρέφονται στις κοντινότερες σε αυτούς πισίνες.

Παρά του ότι μια βουτιά σε αυτές είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να αντέξει κανείς τον ζεστό καιρό, πολλές πισίνες είναι γεμάτες μικρόβια και εάν δεν έχουν συντηρηθεί σωστά, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία όσων επιχειρήσουν να βουτήξουν.

Πριν πάτε επομένως στην πισίνα το επόμενο σαββατοκύριακο, διαβάστε τι κίνδυνοι παραμονεύουν σε αυτή και δείτε πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

1 στους 5 ενήλικες ουρεί μέσα στην πισίνα

Μπορεί να μοιάζει με συνήθεια που πολλοί αφήνουν μαζί με την παιδική τους ηλικία, ή ακόμη καλύτερα δεν την είχαν ποτέ, αλλά είναι αρκετοί οι ενήλικες που παραδέχονται πως ανακουφίζουν τους εαυτούς τους ενώ κολυμπούν.

Στην πραγματικότητα, το 2012 έρευνα που διενεργήθηκε από το αμερικανικό Water Quality & Health Council βρήκε πως ένας στους πέντε ενήλικες στην Αμερική ουρεί μέσα στην πισίνα.

Όσο ελκυστικό ίσως και εάν μοιάζει το να αποφύγει κανείς την αναμονή του στεγνώματος και έπειτα το τρέξιμο στο μπάνιο οι ειδικοί έχουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: μην το κάνετε.

Ο Dr. Chris Wiant, διευθυντής του Water Quality & Health Council δηλώνει σε ανακοίνωσή του “Όσο εύκολο και εάν είναι να ουρείς ανώνυμα στην πισίνα, οι κολυμβητές πρέπει να το αποφύγουν και να πηγαίνουν και τα παιδιά τους τακτικά στο μπάνιο”.

Μπορεί να υπάρχουν ακόμα και κόπρανα στην πισίνα

Πρόσφατη μελέτη του Center for Disease Control and Prevention βρήκε πως στην Αμερική 1 στις 8 δημόσιες πισίνες, καθώς και πολλές πισίνες με νεροτσουλήθρες, έκλεισαν λόγω παραβάσεων υγείας και ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου υπερβολικά βρώμικου νερού.

Η πιο συνηθισμένη αιτία μόλυνσης: κόπρανα που προέρχονται από παιδιά ή ενήλικες που πηγαίνουν για μπάνιο ενώ υποφέρουν από διάρροια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι πάνες για το μπάνιο δεν αποτρέπουν ολοκληρωτικά τα ούρα, τα κόπρανα ή άλλους μεταδοτικούς παθογόνους μικροοργανισμούς από το να μολύνουν το νερό.

Κάποια βακτήρια είναι ανθεκτικά στη χλωρίνη

Παρά του ότι η χλωρίνη προστίθεται στο νερό της πισίνας για να σκοτώσει μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες εάν προσβάλουν το άτομο, χρειάζεται κάποιο χρόνο έως ότου λειτουργήσει.

Το χημικό αυτό ενώ εξοντώνει τα περισσότερα μικρόβια σε λίγα λεπτά, είναι άλλα, όπως το κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium), τα οποία είναι ανθεκτικά σε αυτό και μπορούν να αντέξουν στις πισίνες που περιέχουν ακόμη και χλώριο για αρκετές ημέρες.

Πολλοί άνθρωποι πάνε για κολύμπι χωρίς πρώτα να έχουν κάνει ντους

Μελέτη του Water Quality and Health Council που διενεργήθηκε το 2012 βρήκε επίσης πως περίπου το 70% των ανθρώπων δεν κάνουν ντους προτού μπουν στην πισίνα, προσθέτοντας έτσι μικρόβια στο νερό της.

“Το κολύμπι δεν είναι υποκατάστατο του μπάνιου. Πολλοί άνθρωποι, ακούσια, θεωρούν την πισίνα ως μία κοινή μπανιέρα” αναφέρει ο Dr. Wiant ενώ, συνεχίζει λέγοντας πως “Μπορεί να μοιάζει παράλογο αλλά είναι σημαντικό, πριν βουτήξετε στην πισίνα να κάνετε ντους ώστε αυτή να διατηρηθεί καθαρή για όλους όσους τη χρησιμοποιούν”.

Δεν είναι η χλωρίνη που ερεθίζει τα μάτια σας

Παρά του ότι πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως τα κόκκινα μάτια που έχουν αρκετοί όταν βουτούν στις πισίνες είναι αποτέλεσμα του αυξημένου χλωρίου που υπάρχει σε αυτή, δεν ισχύει κάτι τέτοιο σύμφωνα με τους ειδικούς. Αποδεικνύεται, πως τα κόκκινα μάτια (και η ερεθισμένη μύτη ή ο λαιμός) είναι άμεσο αποτέλεσμα υγρών του σώματος που βρίσκονται μέσα στο νερό, συμπεριλαμβανομένων των ούρων, των περιττωμάτων και του ιδρώτα.

Η μυρωδιά του χημικού δεν είναι αυτό που νομίζετε

Μία πρόσφατη μελέτη του Water Quality and Health Council βρήκε πως τα τρία-τέταρτα των Αμερικανών λάθος πιστεύουν πως η δυνατή μυρωδιά σε πολλές δημόσιες πισίνες προέρχεται επειδή υπάρχει αρκετό χλώριο μέσα στο νερό.

Η δυνατή αυτή μυρωδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς, αντιθέτως, προέρχεται επειδή δεν υπάρχει αρκετό χλώριο στην πισίνα.

‘Οταν το χημικό αυτό συνδυάζεται με ούρα, περιττώματα και ιδρώτα που προέρχονται από τα σώματα των ανθρώπων, παράγονται χλωραμίνες οι οποίες δίνουν αυτό το χημικό άρωμα. Αυτές οι χλωραμίνες σκοτώνουν το χλώριο κάτι που σημαίνει πως υπάρχει λιγότερο από αυτό μέσα στην πισίνα για να καταπολεμήσει τα μικρόβια.

Συμβουλές για να κρατηθείτε υγιείς

Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας με το να ακολουθήσετε κάποιους “χρυσούς” κανόνες ενώ κολυμπάτε, σύμφωνα με τους ειδικούς.Πρώτα από όλα, ποτέ μην πάτε για μπάνιο εάν υποφέρετε από διάρροια και κατά δεύτερον πάντα κάντε ένα ντους πριν μπείτε στην πισίνα. Ακόμη, οι γονείς πρέπει επίσης να ελέγχουν τις πάνες των παιδιών τους και να τους κάνουν τακτικά διαλείμματα για μπάνιο ανά μία ώρα.

Μείνετε ασφαλείς και απολαύστε το καλοκαίρι σας!

Pin It