Pin It
Της Νικολέτας Ντάμπου

Ένορκο δικαστήριο στο Σαιντ Λούις αποφάσισε και διέταξε την Johnson & Johnson  να πληρώσει $ 110 εκατομμύρια σε ενάγουσα, η οποία απέδωσε στο ταλκ τον καρκίνο των ωοθηκών της.

Εβδομάδα με μικτό πρόσημο για την Johnson & Johnson αποδείχθηκε η περασμένη αφού η φαρμακοβιομηχανία έλαβε ένα επιζήμιο χτύπημα, καθώς της επιδικάστηκε η βαρύτερη - μέχρι σήμερα -αποζημίωση στο δικαστικό δράμα του ταλκ. Η εν λόγω ετυμηγορία έρχεται την ίδια εβδομάδα που η J & J κέρδισε μια υπόθεση για τους φερόμενους κινδύνους του επιτυχημένου φαρμάκου Xarelto.

Πρόστιμο - χαστούκι

Η απόφαση του δικαστηρίου διέταξε την J & J να πληρώσει $ 110 εκατομμύρια στην Lois Slemp, η οποία ισχυρίστηκε ότι αρκετές δεκαετίες χρήσης προϊόντων ταλκ της προκάλεσαν καρκίνο των ωοθηκών που αργότερα εξαπλώθηκε στο ήπαρ της. Κατά τη διάρκεια της δίκης που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες, οι δικηγόροι της Slemp κάλεσαν επιστήμονες να καταθέσουν σχετικά με μελέτες που τεκμηριώνουν μια συσχέτιση μεταξύ του καρκίνου των ωοθηκών και της χρήσης ταλκ. Παρουσίασαν επίσης έγγραφα που αποδεικνύουν ότι στη J & J γνώριζαν για τους κινδύνους, σύμφωνα με μια ανακοίνωση για τον τύπο.

Πως απαντά η φαρμακοβιομηχανία ;

Τώρα, η J &; J λέει ότι θα ασκήσει έφεση. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι μια προηγούμενη νίκη στο Σεντ Λούις και δύο στο New Jersey «υπογραμμίζουν την έλλειψη αξιόπιστων επιστημονικών στοιχείων πίσω από τους ισχυρισμούς των εναγόντων». «Προετοιμαζόμαστε για πρόσθετες δίκες φέτος και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ασφάλεια του Johnson’s Baby Powder», δήλωσε η εκπρόσωπος Carol Goodrich.

Οι αντισταθμιστικές αποζημιώσεις

Η απόφαση περιλαμβάνει 5,4 εκατομμύρια $ σε αντισταθμιστικές αποζημιώσεις και 105 εκατομμύρια $ σε αποζημιώσεις. Η Imerys, προμηθευτής ταλκ της J & J, διατάχθηκε να πληρώσει για το ποινικό σκέλος $ 50.000 και $ 54.000 σε αντισταθμιστικές αποζημιώσεις.

«Για άλλη μια φορά δείξαμε ότι αυτές οι εταιρείες αγνόησαν τα επιστημονικά στοιχεία και συνεχίζουν να αρνούνται τις ευθύνες τους έναντι των γυναικών της Αμερικής», είπε σε μια δήλωση ένας δικηγόρος της Slemp.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Πέμπτης έρχεται μετά από μία άλλη σχετική δίκη που κέρδισε η J & J τον Μάρτιο, και μετά από τρεις προηγούμενες ήττες που κόστισαν στην εταιρεία περίπου $ 200 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την πρόσφατη αναφορά 10-K της εταιρίας (η ετήσια έκθεση που απαιτείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ , η οποία παρέχει μια συνοπτική περίληψη της οικονομικής απόδοσης μιας εταιρείας) η J & J έχει να αντιμετωπίσει περίπου 3.100 δικαστικές υποθέσεις που διεκδικούν αποζημίωση για βλάβες που αποδίδονται στο ταλκ. Η J & J αντιμετωπίζει περισσότερες από 100.000 αξιώσεις σωματικής βλάβης στις ΗΠΑ για συσκευές και φάρμακά της, σύμφωνα με την αναφορά.

Πολλές από τις υποθέσεις για το ταλκ ορίζονται για εκδίκαση στο Σαιντ Λούις, όπου η J & J υποστήριξε ότι η επιλογή ενόρκων πάσχει εξαιτίας εκατομμυρίων $ δαπανών διαφήμισης από τους αντιπάλους της.

Κρίσιμη νίκη για τον γίγαντα του φαρμάκου

Η ετυμηγορία της Πέμπτης ακολουθεί μια κρίσιμη νίκη για τον γίγαντα του φαρμάκου με το Xarelto. Την Τετάρτη, ένα ένορκο δικαστήριο στη Νέα Ορλεάνη έκρινε ότι η J & J και η συνεργάτης της Bayer δεν παρέλειψαν να προειδοποιήσουν σωστά για τους κινδύνους αιμορραγίας του επιτυχημένου φαρμάκου τους Xarelto. Αυτή η δίκη- ταγός ήταν μια σημαντική νίκη για τις φαρμακευτικές εταιρείες, επειδή θα μπορούσε να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις συμβιβασμού, δεδομένου ότι είναι η πρώτη από τις περίπου 18.000 υποθέσεις αξιώσεων από το Xarelto.
Pin It