Πολιτική Υγείας

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Δηλώσεις για το δύσκολο έργο της περισυλλογής των νεκρών ζώων

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Δηλώσεις για το δύσκολο έργο της περισυλλογής των νεκρών ζώων

Τέλος, μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων, οι οποίοι εστιάζουν σε σημεία παροχής διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών, αλλά και σε λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών.

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Σταματημό δεν έχουν οι δυσκολίες στη συλλογή των νεκρών ζώων, ιδιαίτερα στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, από το Συντονιστικό στη Λάρισα. Τα νεκρά ζώα πρέπει να απομακρυνθούν σύντομα από τις πληγείσες περιοχές, καθώς υπάρχει κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης για τους κατοίκους.

Όσον αφορά τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στον Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛΓΑ, αυτά έχουν ως εξής:

  • Αιγοπρόβατα 71.212
  • Χοίροι 20.326
  • Βοοειδή 6.136

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί 38.609 νεκρά αιγοπρόβατα, 16.465 χοίρους και 237 βοοειδή. «Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα. Υπάρχουν ακόμη περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει η περισυλλογή των νεκρών ζώων είτε γιατί δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι» είπε. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε άλλων ότι το πεδίο δράσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία αναπτύσσεται σε τρία σημεία:

  • Συγκέντρωση/αποτέφρωση ή ταφή των νεκρών ζώων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους που έχουν τον πρώτο λόγο.
  • Στην καταγραφή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει και αποτελεί έργο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛΓΑ.
  • Στη δειγματοληψία και την εκτίμηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στα εδάφη και στο νερό άρδευσης μετά τις πλημμύρες, η οποία αποτελεί διαδικασία ευθύνης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη αυτές ανέρχονται για τη φυτική παραγωγή σε 5.162 δηλώσεις και για τη ζωική παραγωγή σε 1.597 δηλώσεις ζημιών. Τέλος, μετά από εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ΕΦΕΤ λαμβάνει έκτακτα μέτρα άσκησης επισήμων ελέγχων, οι οποίοι εστιάζουν σε σημεία παροχής διανομής τροφίμων σε πλημμυροπαθείς, χώρους υποδοχής και φιλοξενίας πλημμυροπαθών, αλλά και σε λειτουργούσες επιχειρήσεις τροφίμων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω έλλειψης βασικών υποδομών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέες έκτακτες οδηγίες για τα τρόφιμα και τα συσσίτια στη Θεσσαλία από το Υπουργείο Υγείας

Στη Θεσσαλία οι ένοπλες δυνάμεις για την αποκομιδή νεκρών ζώων

Με εντολή του πρωθυπουργού ενεργοποιήθηκε ο στρατός για την περισυλλογή των νεκρών ζώων στον Θεσσαλικό κάμπο

«Πνιγμένος» ο θεσσαλικός κάμπος - Ιδιαίτερο γεωολογικό φαινόμενο - Νέα δεύτερη κοίτη του Πηνειού

Κακοκαιρία Daniel - Πρωθυπουργός και Υπουργοί στο πλευρό των πολιτών που επλήγησαν με μέτρα στήριξης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφίστηκε σήμερα νέο νομοσχέδιο για διακίνηση φαρμάκων και Ενιαία Λίστα Χειρουργείων

Ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες  διατάξεις.

Να δοθεί τέλος στον διαχρονικό διαχωρισμό των παιδιών Ρομά στα σχολεία

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το Κοινοβούλιο «εκφράζει τη λύπη του για τον συνεχιζόμενο διαχωρισμό των παιδιών Ρομά σε ειδικά σχολεία, καθώς και στο πλαίσιο των βασικών εκπαιδευτικών συστημάτων».

Χρυσοχοΐδης: «Δίνουμε αγώνα για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της υγείας»

Χρυσοχοΐδης: Ο Υπουργός Υγείας ήταν κεντρικός ομιλητής στο 22ο Συνέδριο HealthWorld, με τίτλο «Making Healthcare Reform a Political and Investment Priority», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Μουσική και μητρότητα: Καινοτομία ΠΟΥ στον τομέα της υγείας μέσω των τεχνών

Μουσική και μητρότητα: Μονοήμερη συνάντηση του ΠΟΥ αφιερωμένη στον ρόλο των τεχνών στην υγειονομική περίθαλψη, η οποία περιλαμβάνει μια πιλοτική μελέτη πολλών χωρών με τίτλο «Μουσική & μητρότητα».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νέο Κέντρο φροντίδας για ΑμεΑ στο Ελληνικό

Το συγκρότημα, δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων της Lamda Development, θα αποτελέσει το νέο σπίτι για την «Αμυμώνη», τον «Ερμή», τη ΝΙΚΗ-Victor Artant και τον Σύλλογο για Άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τέσσερα σωματεία που μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από το 1970.