Πολιτική Υγείας

Βρετανία: Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak αρνείται να πει εάν χρησιμοποιεί ιδιωτική περίθαλψη

Βρετανία: Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak αρνείται να πει εάν χρησιμοποιεί ιδιωτική περίθαλψη

Βρετανία: Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, ο κ. Σουνάκ είπε ότι η κατάρριψη των λιστών αναμονής του NHS ήταν στις κορυφαίες προτεραιότητές του και έκτοτε έχει συνομιλίες με ηγέτες στον τομέα της υγείας για την ανακούφιση της κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak έχει επανειλημμένα αρνηθεί να πει εάν χρησιμοποιεί ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, επιμένοντας ότι «δεν είναι πραγματικά σχετική». Ο κ. Σουνάκ είπε ότι η υγειονομική του περίθαλψη ήταν «προσωπική επιλογή». Ο επικεφαλής του συνδικάτου νοσηλευτών Πατ Κάλεν είπε ότι ο πρωθυπουργός «χρειαζόταν να καθαρίσει ως δημόσιος υπάλληλος». Και όταν ρωτήθηκε η ίδια ερώτηση, ο σκιώδης γραμματέας υγείας Wes Streeting είπε ότι δεν χρησιμοποίησε ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη.

Στη συνέντευξη, η Laura Kuensberg είπε ότι υπήρχε τεράστιο δημόσιο ενδιαφέρον για τις αποφάσεις του κ. Sunak και ότι η πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν ανοιχτή σχετικά με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει ιδιωτικό γιατρό. Ο κ. Sunak είπε ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι «κάτι που είναι ιδιωτικό», προσθέτοντας ότι «μεγάλωσε σε μια οικογένεια του NHS», με έναν πατέρα που ήταν γιατρός και μια μαμά που ήταν φαρμακοποιός.

Αλλά όταν πιέστηκε ξανά, ο κ. Σουνάκ δεν απάντησε στην ερώτηση και αντ’ αυτού είπε, γενικά, «θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τον ανεξάρτητο τομέα» ώστε οι ασθενείς να μπορούν να επιλέξουν πού θα κάνουν θεραπεία. Ένα ρεπορτάζ εφημερίδας τον Νοέμβριο του περασμένου έτους έδειξε ότι ο κύριος Sunak ήταν εγγεγραμμένος σε ιδιωτικό ιατρείο GP που προσφέρει καθημερινά ραντεβού και χρεώνει 250 £ για μια μισή ώρα συμβουλευτική.

Τα τελευταία στοιχεία του NHS δείχνουν ότι, τον περασμένο Νοέμβριο, το 58% των ασθενών του NHS δεν εθεάθησαν την ημέρα που έκλεισαν ένα ραντεβού. Ταυτόχρονα, ένα ρεκόρ άνω των επτά εκατομμυρίων ανθρώπων περιμένουν για νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς το NHS αντιμετωπίζει έναν από τους χειρότερους χειμώνες στην ιστορία του. Η κυρία Κάλεν, γενική γραμματέας του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτικής, είπε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «θα πρέπει να είναι σαφείς με το κοινό εάν χρησιμοποιείτε ή όχι ιδιωτική κάλυψη υγείας».

«Αυτό έχει να κάνει με το να είσαι ανοιχτός, να είσαι διαφανής και να είναι ειλικρίνεια», είπε. Ο κ. Streeting είπε ότι η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση σχετικά με την υγειονομική του περίθαλψη έδειξε ότι ήταν κάποιος που δεν κατανοούσε τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του NHS. Είπε ότι η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη δημιούργησε ένα σύστημα δύο επιπέδων, αλλά οι ασθενείς ήταν ελεύθεροι να κάνουν τις δικές τους επιλογές για τη θεραπεία. Ο κ. Σουνάκ είπε ότι έχει μια πολιτική να μην σχολιάζει τις ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης της οικογένειάς του, όταν ρωτήθηκε προηγουμένως.

Η Laura Kuensberg είπε ότι είναι πιθανό να υπάρξει πολιτική διαμάχη σχετικά με τις προσωπικές επιλογές υγειονομικής περίθαλψης του κυρίου Sunak. Ένας πρώην υπουργός είπε στον παρουσιαστή του BBC: “Η έλλειψη διαφάνειας του κ. Σουνάκ δείχνει ότι πιστεύει ότι η ιδιωτικοποίηση είναι πρόβλημα. Λαμβάνει αποφάσεις για τις δημόσιες δαπάνες που επηρεάζουν μια εκδοχή του “κοινού” στην οποία δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει.” Μερικοί από τους προκατόχους του κ. Σουνάκ έχουν επισημάνει να επιστήσουν την προσοχή στη χρήση του NHS όταν ήταν πρωθυπουργός.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον μιλούσε συχνά για το πώς το NHS φρόντιζε τον ανάπηρο γιο του, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η υπηρεσία υγείας του έσωσε τη ζωή αφού αρρώστησε σοβαρά με την Covid. Αλλά όταν η κ. Θάτσερ ήταν πρωθυπουργός, ήταν ειλικρινής σχετικά με τη χρήση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, η οποία, όπως είπε, ήταν ζωτικής σημασίας για να «πάει στο νοσοκομείο τη μέρα που θέλω, την ώρα που θέλω και με έναν γιατρό που θέλω». Ο κ. Σουνάκ πήρε συνέντευξη καθώς ανώτεροι γιατροί προειδοποιούσαν για ένα NHS στην κόψη του μαχαιριού, με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να απεργούν για τους μισθούς και ορισμένα νοσοκομεία σε κρίση.

Η απότομη αύξηση των εισαγωγών για Covid-19 και γρίπη τις τελευταίες εβδομάδες άσκησε πίεση στα νοσοκομεία, τα οποία αντιμετωπίζουν επίσης καθυστερημένες θεραπείες που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι αναμονές A&E και οι καθυστερήσεις ασθενοφόρων είναι στα χειρότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί. Στη συνέντευξη της Κυριακής, ο κ. Σουνάκ αναγνώρισε ότι το NHS ήταν «αναμφισβήτητα υπό τεράστια πίεση». Όταν ρωτήθηκε εάν το NHS ήταν «σε κρίση», είπε ότι ενώ η ανάκαμψη από την πανδημία «θα ήταν δύσκολη», ήταν αισιόδοξος «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πίεση του Πρίγκιπα Χάρι πιθανόν να έβλαψε την υγεία της Βασίλισσας Ελισάβετ

Ρεκόρ στις ουρές ασθενοφόρων μαρτυρά την πίεση στο NHS

NHS: Η πίεση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αφόρητη

Εκατομμύρια Βρετανοί ασθενείς περιμένουν εβδομάδες για να λάβουν περίθαλψη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τώρα η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται το σχέδιο της Υγείας και πώς πρόκειται να πορευθεί η κυβέρνηση σε σχέση με το ΕΚΑΒ, το νέο ΕΣΥ, τις προσλήψεις και τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα;

Σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Βουλή προϋπολογισμός: Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που μας πέρασε και που συνεχίζουμε να διανύουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολη λόγω των φυσικών καταστροφών, εντούτοις κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα που κυμαίνεται κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel.

ΚΕΤΕΚΝΥ - Έχει ετοιμάσει νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΚΕΤΕΚΝΥ: Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με DRGs. Ήδη το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΚΕΤΕΚΝΥ, το Ινστιτούτο για τα DRGs, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης όλων των νοσοκομείων στην ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα ώστε να καταγράφονται ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα. […]

Στη Μάλτα 9 ηγέτες χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αναζητούν λύσεις για το μεταναστευτικό - Παρέμβαση Μητσοτάκη

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η κοινή στάση στο ζήτημα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν, οι εννέα ηγέτες εκφράζουν, μεταξύ άλλων, τη στήριξή τους στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο κυπριακό πρόβλημα

Κυριάκος Μητσοτάκης - Σύσκεψη για την εξέλιξη όλων των διαδικασιών υπέρ των πληγέντων της Θεσσαλίας

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν, επίσης, τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση καλλιεργειών και στη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην αποζημίωση και αναπλήρωση ζωϊκού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις πλημμύρες και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, καθώς και ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν υποστεί καταστροφές.

Τι απαντά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη σχέση του με την Ειρήνη Αγαπηδάκη;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Με αφορμή την "αλλαγή πλεύσης" της κ. Αγαπηδάκη μετά τις διευκρινίσεις του Υπουργείου για το αντιγριπικό εμβόλιο, ο Υπουργός ένιψσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.