Πολιτική Υγείας

Βουλγαρία Εμβόλιο: Η αλλαγή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που προκαλεί συνωστισμό

Βουλγαρία Εμβόλιο: Η αλλαγή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που προκαλεί συνωστισμό

Ο Μπορίσοφ, ο οποίος καυχάται για «μια τέλεια οργάνωση» των εμβολιασμών, βλέπει στην πρόσφατη συρροή ένα επιχείρημα για τη χαλάρωση των περιορισμών, οι οποίοι ήταν ήδη «οι λιγότερο αυστηροί στην Ευρώπη», παρά την αύξηση των μολύνσεων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Βουλγαρία Εμβόλιο: Η Βουλγαρία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εγκατέλειψε τη στρατηγική των ομάδων προτεραιότητας και ο εμβολιασμός προτείνεται πλέον σε όλους. Ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση άλλαξε ξαφνικά πορεία, καθώς δεν μπόρεσε να πείσει να εμβολιαστούν αυτοί που μπορούσαν να το κάνουν κατά προτεραιότητα, είτε πρόκειται για γιατρούς είτε για νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς ή κοινωνικούς λειτουργούς.

«Εμπιστευθείτε την επιστήμη!» καλούσε απελπισμένος ο υπουργός Υγείας Κονσταντίν Ανγκέλοφ, βλέποντας μόνο το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων να εμφανίζονται στα ραντεβού τους.

Η Βουλγαρία, η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, έχει έτσι το πιο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στην Ευρώπη των Είκοσι Επτά.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί μόλις 150.000 Βούλγαροι, δηλαδή το 2,1% του πληθυσμού.

Εντούτοις, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ άνοιξε διάπλατα τις πόρτες των κέντρων εμβολιασμού, αν και είχε έρθει επιτέλους η σειρά των άνω των 65 ετών και των χρονίως πασχόντων.

Μεγάλες ουρές άρχισαν να σχηματίζονται μπροστά από τα νοσοκομεία της Σόφιας από νέους και λιγότερο νέους, ανθρώπους σε πλήρη φόρμα και άλλους πιο ευάλωτους, που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν υπομονή για ώρες.

«Η κατάσταση άλλαξε ριζικά. Πριν έπρεπε να παρακαλούμε τους ανθρώπους για να εμβολιαστούν. Τώρα οι ομάδες είναι πολύ απασχολημένες», λέει η Σίλβια Τσολάκοβα, υπεύθυνη της πολυκλινικής ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

«Ανακουφισμένη και χαρούμενη» δηλώνει η Ντενίτσα Βαλκάνοβα, 31 ετών, χαμογελώντας πίσω από τη μάσκα της. «Φίλοι που ζουν στο εξωτερικό μου λένε πως θα πρέπει να κάνουν υπομονή για μήνες ακόμη, πριν έχουν δικαίωμα να εμβολιασθούν».

Δίπλα της, μια ενενηντάχρονη είναι κι αυτή ενθουσιασμένη που θα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca/Οξφόρδης. «Στην ηλικία αυτή, από πού να αρχίσω;» απαντά στον γιατρό που της ζητάει το ιατρικό ιστορικό της.

Χάος και δυσπιστία

Όμως δεν είναι όλοι τόσο ενθουσιώδεις.

«Οι ηγέτες μας είναι καταπληκτικοί: ξεμπλόκαραν το σύστημα προκαλώντας ένα τερατώδες χάος!», ειρωνευόταν το σαββατοκύριακο η εφημερίδα Segan, καταγγέλλοντας ένα συνωστισμό εν δυνάμει επικίνδυνο για τις ευάλωτες ομάδες.

Πριν απ’ αυτή την αλλαγή στρατηγικής, περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν ήθελε να εμβολιασtεί, σύμφωνα με δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι ψευδείς πληροφορίες αφθονούν από την αρχή της πανδημίας.

Μπροστά στην απροθυμία των γιατρών και των καθηγητών, «το κοινό έλεγε, αν αυτοί δεν θέλουν, γιατί θα πρέπει να το κάνω εγώ;», υπογραμμίζει η αναλύτρια Μποριάνα Ντιμιτρόβα του ινστιτούτου Alpha Research.

«Για να καλύψει την καθυστέρησή της, η κυβέρνηση άνοιξε τις βάνες, αλλά σε βάρος των πιο ηλικιωμένων και ευάλωτων», οι οποίοι έχουν προτεραιότητα στις άλλες χώρες της ΕΕ, λέει εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτό.

Πρόκειται κατ’ αυτήν για μια «σοβαρή αδυναμία» της ομάδας που βρίσκεται στην εξουσία, η οποία είδε τη δημοτικότητά της να πέφτει έπειτα από ένα μαζικό κύμα διαμαρτυρίας το περασμένο καλοκαίρι.

Το πλήθος των τελευταίων ημερών «δεν είναι καλό νέο», λέει και ο Παρβάν Σιμεόνοφ του ινστιτούτου Gallup.

Η επιφύλαξη της κοινής γνώμης εξηγείται από μια «δυσπιστία» έναντι των αρχών, εκτιμά, επικαλούμενος την πολιτικοποίηση του εμβολιασμού, που θεωρείται ένδειξη πίστης στον Μπορίσοφ.

Συνοδευόμενος από υπουργούς του, ο πρωθυπουργός παρευρίσκεται προσωπικά στην εκστρατεία εμβολιασμού σε απομακρυσμένα χωριά όπου στέλνονται κινητές μονάδες.

Ο Μπορίσοφ, ο οποίος καυχάται για «μια τέλεια οργάνωση» των εμβολιασμών, βλέπει στην πρόσφατη συρροή ένα επιχείρημα για τη χαλάρωση των περιορισμών, οι οποίοι ήταν ήδη «οι λιγότερο αυστηροί στην Ευρώπη», παρά την αύξηση των μολύνσεων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες.

Από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν και πάλι τα εστιατόρια και οι αίθουσες τυχερών παιγνιδιών, ανακοίνωσε, ενώ υποσχέθηκε πως τα νυκτερινά κέντρα θα ανοίξουν τον Απρίλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί στη Βουλγαρία τοποθετούν κουμπί πανικού στα ασθενοφόρα;

Οι απρόσμενες δυσκολίες ανά τον κόσμο φαίνεται να καθυστερούν πολύ την επιστροφή στην κανονικότητα.

Για "μυστική συμφωνία" κατηγορεί τη Γερμανία το Politico όσον αφορά το εμβόλιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπάιντεν και ο σύμβουλός του Fauci χαρακτηρίζουν την ένοπλη βία «κρίση στη δημόσια υγεία»

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στους πυροβολισμούς ως «επιδημία και διεθνή αμηχανία». Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε επίσης την ένοπλη βία ως «κρίση για τη δημόσια υγεία» όταν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα σύνολο εκτελεστικών δράσεων και προτάσεων για τον έλεγχο των όπλων.

Τα εμβόλια covid -19 θα διατίθενται σε βασικά αεροδρόμια της Αλάσκας από την 1η Ιουνίου

Οι λεπτομέρειες που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή διέφεραν από το αίτημα του τμήματος τον Μάρτιο που περιελάμβανε το ενδιαφέρον για χρήση εμβολίου μίας δόσης, βάσει διαθεσιμότητας.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Πόσες δόσεις εμβολίων περιμένουμε

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στις 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 55-59 και στις 24 Απριλίου για την ηλικιακή ομάδα 50-54. Το επόμενο διάστημα και αφού έχουμε ένα αποτύπωμα του αριθμού των ραντεβού που θα έχουν κλειστεί, θα αποφασίσουμε το πότε θα ανοίξει η επόμενη ηλικιακή ομάδα, υπογράμμισε. Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως ήδη στην Ελλάδα έγιναν 2.530.000 εμβολιασμοί με έστω μία δόση (ποσοστό 16,75%), ενώ 777.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7,35%.

Μαρία Θεοδωρίδου: Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Μαρία Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του ιικού φορέα, χρησιμοποιώντας τον ανθρώπινο αδενοϊό τύπου 26. Όπως είπε όμως η πρόεδρος της επιτροπής, το εμβόλιο είναι διαφορετικό ως προς το είδος και το φορέα στον οποίο προσκολλάται σε σχέση με εκείνο της AstraZeneca.

Έκκληση γονέων για άνοιγμα σχολείων στο Λος Άντζελες

Ο Jonathon Zachreson, ένας γονέας από την Καλιφόρνια που ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες εκστρατείες στη χώρα για να ανοίξει ξανά τα σχολεία, δήλωσε ότι πιστεύει πως τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών λειτουργούν «με το πρόσχημα της ασφάλειας» για να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των μελών έναντι της παιδικής εκπαίδευσης.

Η ολική ανοσοποίηση του ενήλικου πληθυσμού του Ισραήλ "έβγαλε" τη μάσκα

"Είμαστε πρωτοπόροι του κόσμου αυτή τη στιγμή που έρχεται να αναδυθεί από τον κορωνοϊό", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε δημοσιογράφους. "Αλλά δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με τον κορωνοϊό. Μπορεί να επιστρέψει."

Aκόμα κι αν η λήψη του εμβολίου της AstraZeneca εγκριθεί από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ο Fauci το αρνείται

Εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κατηγόρησαν την εταιρεία ότι "συλλέγει κεράσια" δεδομένων για να κάνει ό,τι φαίνεται πως το εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό.

Η κυβέρνηση του Οντάριο του Ντάγκ Φορντ ανακοίνωσε την Παρασκευή χαλάρωση κάποιων μέτρων

"Με όλα τα πρωτόκολλα, προπληρωμένη κράτηση, κλειστά κλαμπ, μάσκες εάν οδηγείτε με κάποιον εκτός του νοικοκυριού, χωρίς συγκεντρώσεις μετά τις ώρες του τσαγιού, το γκολφ είναι τόσο ασφαλές όσο μπορεί," είπε.