Πολιτική Υγείας

Βασίλης Κικίλιας: Επιστρατεύεται ο ιδιωτικός τομέας

Βασίλης Κικίλιας: Επιστρατεύεται ο ιδιωτικός τομέας

Βασίλης Κικίλιας: Για την κλικαμακούμενη πίεση που ασκείται στο Σύστημα Υγείας, κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής, ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας νέα μέτρα για την ενίσχυσή του.

Κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, ο υπουργός τόνισε πως «βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας εδώ και ένα χρόνο», επικαλούμενος την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται το Σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο, εκτίμησε πως «είμαστε στο τέλος της κρίσης γιατί η πορεία των εμβολιασμών που συνεχίζεται απρόσκοπτα είναι το κλειδί γι’ αυτή την εξέλιξη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις του υπουργού Βασίλη Κικίλια πραγματοποιήθηκαν υπό την σκιά της έξαρσης της πανδημίας καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.465 νέα κρούσματα, 630 διασωληνωμένους και 56 νεκρούς. Επίσης σημειώθηκε «μαύρο» ρεκόρ στην Αττική με 1.701 κρούσματα.

«Έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς να συνδράμουν στη δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες, να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης».

Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της πανδημίας

Ανοίγοντας την τοποθέτησή του ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή της εξέλιξης της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας.

Οι αριθμοί του ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο είναι από μόνοι τους αρκετοί για να πιστοποιήσουν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ό, τι έχει να κάνει με το ΕΣΥ. «Στην Αττική οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το λοιπό προσωπικό, οι Διοικητές των νοσοκομείων, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, δίνουν καθημερινά μια συγκλονιστική μάχη πέρα και πάνω από τις δυνάμεις τους» σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Είμαι αισιόδοξος πως το τέλος της κρίσης είναι κοντά»

Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά γιατί η πορεία των εμβολιασμών είναι το κλειδί γι’ αυτή την εξέλιξη». Όπως εξήγησε σύντομα θα επιτευχθεί ανοσία σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες, πολίτες που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα.

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως μόνο το μήνα Απρίλιο, θα ξεπεράσουμε το 1,5 εκατ. εμβολιασμούς χωρίς να περιλαμβάνουμε στον αριθμό αυτό, το ποσό των εμβολίων της J&J που θα καθοριστεί για τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός υγείας επανέλαβε πως στις 19 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού σε πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στις 26 για τις ηλικίες 70-74 ετών. Τέλος, νωρίς στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού και για τις ηλικίες 65-69.

Η διασπορά της νόσου ακολούθησε το χειρότερο σενάριο

«Οι κλίνες ΜΕΘ Covid είναι 381, από 269 τον προηγούμενο μήνα. Στο σύνολο τους έχουμε στην Αττική 650 ΜΕΘ αυτή την στιγμή έναντι 247 που παραλάβαμε τον Ιούνιο του 2019» είπε ο Βασίλης Κικίλιας για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ο υπουργός σημείωσε πως σήμερα 4.648 νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. «Η διασπορά της νόσου ακολούθησε το χειρότερο σενάριο από αυτά που είχαμε ετοιμάσει και είχαμε προετοιμαστεί» είπε και πρόσθεσε: «Όλη η Ελλάδα είναι και πάλι μια υγειονομική περιφέρεια, ένα ενιαίο σύστημα, ΕΣΥ, ιδιωτικές κλινικές, στρατιωτικά νοσοκομεία».

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε επιπλέον κλίνες ιδιωτικών κλινικών που εντάσσονται στην προσπάθεια του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική. Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, οι οποίες είναι οι εξής, εκ των οποίων 450 είναι non Covid:

  • Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους
  • Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους

Επιπλέον, 100 κλίνες Covid προστίθενται στην προσπάθεια του ΕΣΥ:

  • Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους
  • Ο Όμιλος Βιοιατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους

Τέλος, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως 10 ΜΕΘ ακόμη προστίθενται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς παραχωρούνται στο ΕΣΥ και έτσι από 130 στην Αττική φτάνουμε στις 140.

Επιπλέον ανακοίνωσε πως ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο all-covid για την αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού. Παράλληλα, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το 251 ΓΝ Αεροπορίας για non covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 17/03 – 3.465 νέα κρούσματα – 56 νεκροί – 630 διασωληνωμένοι

Ψυχραιμία συνιστά ο Κικίλιας για το εμβόλιο της Astrazeneca - Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Κικίλιας: Πυλώνας στήριξης του Ε.Σ.Υ. η εμπιστοσύνη της κοινωνίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 60, διαφορετικά πρόστιμο 100 ευρώ/μήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 60. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μέχρι τις 16/01 θα πρέπει να εμβολιαστούν. Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι, διευρκίνισε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως διαφορετικά θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα ο οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Όπως είπε, δια νόμου, τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία της επικράτειας.

Μάριος Θεμιστοκλέους: Από τις 20/12 και μετά το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Για το εμβόλιο 10 milligram της Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από τις 20 Δεκεμβρίου στη χώρα μας.

Μαρία Θεοδωρίδου: Αναμενόμενη η κατάσταση που βιώνουμε - Μονόδρομος είναι ο εμβολιασμός

Μαρία Θεοδωρίδου: Για την προστασία των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον, η κα Θεοδωρίδου είπε, ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και επαναλοιμώξεις εμβολιασμένων, καθώς ο ιός μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγει ο εμβολιασμός. Ωστόσο, προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτη, φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον ιό. Συνεπώς, ο εμβολιασμός παρά την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας του λόγω των παραλλαγών, είναι η ασπίδα προστασίας έναντι του.

Γιάννης Οικονόμου: Δεν υπάρχει περίπτωση για νέο lockdown, παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την μετάλλαξη Όμικρον

Γιάννης Οικονόμου Όμικρον: Γίνονται συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις για τη μετάλλαξη Όμικρον. Αποκλείεται νέο lockdown. Ωστόσο ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και παρακολουθούνται στενά οι διεθνείς εξελίξεις.

Συνεδριάζει η G7 εκτάκτως για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον

G7 Όμικρον: Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σκληραίνει τους κανόνες Covid καθώς έρχεται το νέο στέλεχος "όμικρον"

Έξι χώρες προστέθηκαν στην «Κόκκινη Λίστα» της Βρετανίας. Η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο και η Εσουατίνι προστέθηκαν στην κόκκινη λίστα ταξιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή και από τις 04:00 GMT της Κυριακής, η λίστα θα περιλαμβάνει επίσης την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Οι Ελβετοί καταψήφισαν την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Ελβετία δημοψήφισμα κορωνοϊός: Το 62% των ψηφοφόρων είπε "Ναι" στη διατήρηση του πιστοποιητικού υγείας, το οποίο εισήχθη τον Σεπτέμβριο, χωρίς να επιδιώκουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ελβετίας για την COVID.