Πολιτική Υγείας

Βάνα Παπαευαγγέλου: Στα 23 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων

Βάνα Παπαευαγγέλου: Στα 23 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων

Βάνα Παπαευαγγέλου: Για αλλαγές στην επιδημιολογική είκονα της χώρας λόγω νεάς έξαρσης της πανδημιας με κύριο χαρακτηριστικό τους την προσβολή των νέων ηλικιακών ομάδων έκανε λόγο η κα Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα όπως επεσήμανε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έπεσε σε δύο εβδομάδες στα 23 έτη. Μειώθηκε δηλαδή κατά μια 10 ετία μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες. Το 75% των νέων κρουσμάτων στη χώρα αφορά τις ηλικίες κάτω των 35. Ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά τις ηλικίες 15 - 24 ετών.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε ανακοινώνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της ημέρας, που ανακοινώθηκαν προ ολίγου από τον ΕΟΔΥ.

Για αλλαγές στην επιδημιολογική είκονα της χώρας λόγω νεάς έξαρσης της πανδημιας με κύριο χαρακτηριστικό τους την προσβολή των νέων ηλικιακών ομάδων έκανε λόγο η κα Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα όπως επεσήμανε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έπεσε σε δύο εβδομάδες στα 23 έτη. Μειώθηκε δηλαδή κατά μια 10 ετία μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες. Το 75% των νέων κρουσμάτων στη χώρα αφορά τις ηλικίες κάτω των 35. Ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά τις ηλικίες 15 – 24 ετών.

Παράλληλα μικρή αύξηση παρατηρείται στους ενήλικες 35 – 55 ετών. Αντίθετα, δεν παρατηρείται ακόμη αύξηση σε ενήλικες άνων των 65 ετών.

Λόγοι που οδήγησαν στην έξαρση των νέων κρουσμάτων

Όπως εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου, η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας λόγω εφησυχασμού, ειδικότερα μεταξύ των νέων, και η διασπορά της μετάλλαξης δέλτα σε περιοχές της επικράτειας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ραγδαία αλλαγή της επιδημιολογικής εικόνας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας.

Στο επίκεντρο της πανδημίας η Αττική, η Κρήτη και το Β. Αιγαίο

Ο αριθμός των τεστ σε δομές υγείας αυξάνεται και διαμορφώνεται στα 44.000 τεστ ανα ημέρα, ενώ τις 10.000 έφτασαν τα τεστ που διενεργούνται από τον εοδυ.

Ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε στην καταγραφή των αυξημένων αριθμών των νέων περιστατικών.

Η συνεπής διενέργεια σελφ τεστ είπε η κα Παπαευαγγέλου παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας και είναι σαφές ότι όσο πιο πολλά σελφ τεστ κάνουμε τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να απομονώσουμε τα νέα κρούσματα.

Όπως εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου, δεν φαίνεται πως θα οδηγηθούμε σε νέα πίεση προς το ΕΣΥ, κυρίως λόγω του ότι οι εμβολιασμοί έχουν δημιουργήσει ήδη μια σημαντική ασπίδα προστασίας. «Η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών μέχρι στιγμής, αλλά αναμένεται μετακύληση των νέων κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γεγονός που θα προκαλέσει μια νέα αύξηση στις νοσηλείες. Αυτές θα αφορούν, κυρίως, ανεμβολίαστα άτομα», πρόσθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου και επανέλαβε την έκκλησή της να εμβολιαστούν άμεσα οι νέοι και να επιταχυνθούν γενικότερα οι εμβολιασμοί έναντι της Covid 19.

Αναφορικά με τη χρήση της μάσκας

Η ορθή χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός, είπε η κα Παπαευαγγέλου. Μάσκες μπορούμε να μην φοράμε σε περιοχές όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός, σε ήσυχα μέρη. Η μάσκα πρέπει να γίνει πλέον αξεσουάρ στην τσάντα μας, μαζί με το πορτοφόλι και το κινητό μας, προσέθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 08/07 – 2.107 νέα κρούσματα – 10 νεκροί – 153 διασωληνωμένοι

Ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι “δια-διαγνωστικοί”, δηλαδή να απαντώνται σε πολλές διαγνώσεις».

Πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος : Στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών στην διάρκεια της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια αποφύγαμε 5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8.400 θανάτους

5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ έχουν αποφευχθεί λόγω των εμβολιασμών και κατά 91% μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου για τους πλήρως εμβολιασμένους. Μελέτη με στοιχεία έως τις 11 Οκτωβρίου δείχνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή .Ο κ.Τσιόδρας προειδοποίησε ότι επόμενη περίοδος «δεν θα είνα εύκολη».

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει

Yποχρεωτικά και με δική τους επιβάρυνση θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ), οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας οι οποίοι δεν εμβολιάζονται.

Οι ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω των διαφορών για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 συνεχίστηκαν σε όλες τις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι, ενώ έχει αναφερθεί ένας μικρός αριθμός προβλημάτων υγείας, τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά. Υπάρχουν περισσότεροι από 189 εκατομμύρια Αμερικανοί πλήρως εμβολιασμένοι στις ΗΠΑ και τα κρούσματα COVID-19 έχουν μειωθεί από τον Σεπτέμβριο. Περισσότεροι από 726.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του John's Hopkins Coronavirus Resource Center.

Προσπάθεια της FDA βελτίωσης της πρόσβασης στα ακουστικά βαρηκοΐας και μείωσης του κόστους για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Και οι δύο νομοθέτες έστειλαν στον FDA μια επιστολή την περασμένη εβδομάδα ζητώντας κανονισμούς για τα ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς ιατρική συνταγή χωρίς καθυστέρηση.

Tα 5 νέα μέτρα κατά της δημογραφικής κρίσης παρουσίασε στο Εconomist ο Χατζηδάκης

Κωστής Χατζηδάκης: Μιλώντας στο συνέδριο του Economist για τις δημογραφικές προκλήσεις και τις πολιτικές για την ισότητα των δύο φύλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τα πέντε νέα μέτρα κοινωνικού περιεχομένου για να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση.

Συνεχίζεται η μάχη του Βασίλη Λεβέντη με τον κορωνοϊό-Τα τελευταία νέα για την υγεία του

Βασίλης Λεβέντης: Για 25η ημέρα παραμένει στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος νοσεί από κορωνοϊό.

Οι αστυνομικοί πρέπει να βλέπουν τον εμβολιασμό ως βασικό μέρος της δουλειάς τους, λέει ο Fauci

Κατά το 2020 και το 2021, 94 αξιωματικοί πέθαναν από πυρά. "Δεν ζούμε σε κενό ως άτομα. Ζούμε σε μια κοινωνία και η κοινωνία πρέπει να προστατευθεί", δήλωσε ο Fauci την Κυριακή. "Και το κάνετε αυτό όχι μόνο προστατεύοντας τον εαυτό σας, αλλά προστατεύοντας τους ανθρώπους γύρω σας, κάνοντας εμβολιασμό".

Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για την μάχη της μητέρας του Ντόρας με τον καρκίνο

Κώστας Μπακογιάννης για Ντόρα: Η ανάρτηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη μετά την ανακοίνωση της μητέρας του, Ντόρας ότι πάσχει από καρκίνο. «Η αγάπη σώζει και η μάνα μου παίρνει αυτή τη στιγμή περίσσευμα απ’ όλους», έγραψε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης.