Πολιτική Υγείας

Βάνα Παπαευαγγέλου: Μετακίνηση νέων κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους άνω των 40 ετών

Βάνα Παπαευαγγέλου: Μετακίνηση νέων κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους άνω των 40 ετών

Βάνα Παπαευαγγέλου: Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15 έως 25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας, υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε ανακοινώνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της ημέρας, που ανακοινώθηκαν προ ολίγου από τον ΕΟΔΥ.

Η εικόνα της πανδημίας σε Ευρώπη – Ιαπωνία

Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται 11% αύξηση των νέων διαγνώσεων πανευρωπαϊκά. Ενώ 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας (Αλβανία, Ελβετία, Ιρλανδία κα).

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 28%, ενώ κατά 3% αυξήθηκαν μεσοσταθμικά οι θάνατοι στην Ευρώπη.

Αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία είπε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα διεξαγωγής εχθές ήταν υψηλότερος από ποτέ. Ήδη σήμερα, ανέφερε, πως έχουν καταγραφεί 79 νέα κρούσματα ανάμεσα στους 11.000 αθλητές από 200 χωρές.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ έκανε έκκληση να μην ξεχάσουμε τη σοβαρότητα της πανδημίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και υπολόγισε, όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, ότι μέχρι το τέλος των αγώνων στις 8 Αυγούστου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω Covid.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα

Η αύξηση του επιδημιολογικού κύματος στη χώρα συνεχίζεται, διευκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου. Παρατηρείται ωστόσο ύφεση της κατακόρυφης αύξησης που είδαμε τις προηγούμενες 2 εβδομάδες.

Στο 12% η αύξηση των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα στην επικράτεια, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαμε υπερδιπλασιασμό των νέων κρουσμάτων.

Ο μέσος κυλιόμενος δείκτης είναι στα 2.568 νεά κρούσματα τη μέρα. Η νυχτερινή διασκέδαση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία έκθεσης στον ιό, ενώ αρκετοί πια μολύνονται από το οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Στο 3,4 ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ο εν λόγω δείκτης είναι σημαντικά υψηλότερος.  Όπως είπε, αυτό οφείλεται στον αυξημένο αριθμό των τεστ, κυρίως rapid, στις δομές υγείας όπου την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν πάνω από 74.000 τεστ. Από την άλλη βέβαια, μειώθηκε ο αριθμός των σελφ τεστ και ο δείκτης θετικότητας τους διπλασιάστηκε στο 2,8% σημειώνοντας ότι 4-5 στα 10 κρούσματα εντοπίζονται με αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων ανέβηκε στα 26 έτη. Ενώ αυξήθηκε το ποσοστό των νέων κρουσμάτων των ανεμβολίαστων άνω των 40 ετών.

Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15 έως 25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας, υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Πάνω από το 30% των κρουσμάτων ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η μετατόπιση της διασποράς σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Αυτή η αλλαγή σκηνικού είναι αξιοσημείωτη, διότι θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και πίεση του συστήματος υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από ασθενείς με κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 70% φτάνοντας τις 129 εισαγωγές ημερησίως, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων αυτή τη στιγμή ξεπερνά τους 1.000 σε όλη την επικράτεια.

«Ο λόγος εισιτηρίων εξιτηρίων αυξήθηκε και πάλι και είναι πάνω από ένα. Μέχρι στιγμής η αυξημένη ροή των ασθενών δε συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνώσεων», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Μόνο 42 στους 4.600 ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τον Φεβρουάριο μέχρι πριν μια εβδομάδα χρειάστηκε να διασωληνωθούν», ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

Αναφερομένη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, επισήμανε ότι το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθεί στις ΜΕΘ, ενώ είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είναι κάτω από 1%. «Μόνο 42 στους 4.600 ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τον Φεβρουάριο μέχρι πριν μια εβδομάδα χρειάστηκε να διασωληνωθούν», δήλωσε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 22/07 – 2.604 νέα κρούσματα – 5 νεκροί – 126 διασωληνωμένοι

Άρση διακριτικής μεταχείρισης δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Κορωνοιός εμβόλια : Όσα ισχύουν για εμβολιασμένους και μη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Καύσωνας: Όλα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το υπουργείο Εργασίας

Καύσωνας: Στα μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή 30 Ιουλίου το Υπουργείο Εργασίας, συμπεριλαμβάνεται η μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.

Δάφνη: Σε διαθεσιμότητα οι δύο αστυνομικοί που αγνόησαν την κακοποίηση της γυναίκας που δολοφονήθηκε

Γυναικοκτονία Δάφνη: «Από την αρχική διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτει η βασιμότητα αυτών και ήδη με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό που έφθασε στο σημείο, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα δέοντα».

Ευρεία σύσκεψη υπό Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά για το κύμα καύσωνα

Καύσωνας: Ευρεία σύσκεψη για το κύμα καύσωνα και τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων υπό Υπ. Προστασίας του Πολίτη & Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων.

Nίκος Χαρδαλιάς: Ένα βήμα πριν τα τοπικά μέτρα περιορισμού Μύκονος και 'Ιος - Ανησυχία για άλλα 6 νησιά

Nίκος Χαρδαλιάς: Ανησυχία προκαλεί και η επιδημιολογική εικόνα σε Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο, όπου καταγράφεται έντονη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις ειδικά το τελευταίο δεκαήμερο. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε προειδοποίηση για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας στις άνω περιοχές.

Γκίκας Μαγιορκίνης: 5% αύξηση των θανάτων μεσοσταθμικά στην Ευρώπη

Γκίκας Μαγιορκίνης: Στην Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων παρουσιάζει 5% αύξηση μεσοσταθμικά και καταγράφεται μικρή συρρίκνωση στις νέες διαγνώσεις. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται στο ΗΒ, την Ολλανδία και τη Δανία, ενώ σημαντική επιδείνωση παρουσιάζουν η Γαλλία και η Ιταλία, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η διενέργεια self test είναι μέτρο διασφάλισης της δημ. υγείας και όχι μέσο τιμωρίας

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η συμβολή των self test στην πρώιμη αναγνώριση κρουσμάτων σε ασυμπτωματικούς συμπολίτες μας παραμένει σημαντική, είπε η κα Παπαευαγγέλου. Την εβδομάδα που μας πέρασε συνολικά τα self test αποτέλεσαν το 35% των νέων διαγνώσεων με το ποσοστό να είναι υψηλότερο στο εργατικό δυναμικό, ηλικίες 18-65, όπου τα μισά κρούσματα διαγνώστηκαν μέσω των self test. Η διενέργεια αυτών από τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, είναι σημαντικό να κατανοηθεί, πως αποτελεί μέτρο απαραίτητο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και όχι μέσο τιμωρίας, επεσήμανε η καθηγήτρια.

ΕΟΠΥΥ: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις προμήθειας του ραδιοφαρμάκου F-18 FDG

ΕΟΠΥΥ: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις προμήθειας του ραδιοφαρμάκου F-18 FDG που χρησιμοποιείται για τη διενέργεια της διαγνωστικής εξέτασης «Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων με ταυτόχρονη Υπολογιστική Τομογραφία (PET/CT)».