Πολιτική Υγείας

Βάνα Παπαευαγγέλου: Μετακίνηση νέων κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους άνω των 40 ετών

Βάνα Παπαευαγγέλου: Μετακίνηση νέων κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους άνω των 40 ετών

Βάνα Παπαευαγγέλου: Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15 έως 25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας, υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε ανακοινώνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα της ημέρας, που ανακοινώθηκαν προ ολίγου από τον ΕΟΔΥ.

Η εικόνα της πανδημίας σε Ευρώπη – Ιαπωνία

Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται 11% αύξηση των νέων διαγνώσεων πανευρωπαϊκά. Ενώ 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας (Αλβανία, Ελβετία, Ιρλανδία κα).

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 28%, ενώ κατά 3% αυξήθηκαν μεσοσταθμικά οι θάνατοι στην Ευρώπη.

Αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία είπε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα διεξαγωγής εχθές ήταν υψηλότερος από ποτέ. Ήδη σήμερα, ανέφερε, πως έχουν καταγραφεί 79 νέα κρούσματα ανάμεσα στους 11.000 αθλητές από 200 χωρές.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ έκανε έκκληση να μην ξεχάσουμε τη σοβαρότητα της πανδημίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και υπολόγισε, όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, ότι μέχρι το τέλος των αγώνων στις 8 Αυγούστου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω Covid.

Η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα

Η αύξηση του επιδημιολογικού κύματος στη χώρα συνεχίζεται, διευκρίνισε η κα Παπαευαγγέλου. Παρατηρείται ωστόσο ύφεση της κατακόρυφης αύξησης που είδαμε τις προηγούμενες 2 εβδομάδες.

Στο 12% η αύξηση των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα στην επικράτεια, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαμε υπερδιπλασιασμό των νέων κρουσμάτων.

Ο μέσος κυλιόμενος δείκτης είναι στα 2.568 νεά κρούσματα τη μέρα. Η νυχτερινή διασκέδαση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία έκθεσης στον ιό, ενώ αρκετοί πια μολύνονται από το οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Στο 3,4 ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ο εν λόγω δείκτης είναι σημαντικά υψηλότερος.  Όπως είπε, αυτό οφείλεται στον αυξημένο αριθμό των τεστ, κυρίως rapid, στις δομές υγείας όπου την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν πάνω από 74.000 τεστ. Από την άλλη βέβαια, μειώθηκε ο αριθμός των σελφ τεστ και ο δείκτης θετικότητας τους διπλασιάστηκε στο 2,8% σημειώνοντας ότι 4-5 στα 10 κρούσματα εντοπίζονται με αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων ανέβηκε στα 26 έτη. Ενώ αυξήθηκε το ποσοστό των νέων κρουσμάτων των ανεμβολίαστων άνω των 40 ετών.

Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15 έως 25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας, υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Πάνω από το 30% των κρουσμάτων ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η μετατόπιση της διασποράς σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Αυτή η αλλαγή σκηνικού είναι αξιοσημείωτη, διότι θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και πίεση του συστήματος υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από ασθενείς με κορωνοϊό αυξήθηκαν κατά 70% φτάνοντας τις 129 εισαγωγές ημερησίως, ενώ ο αριθμός των νοσηλευομένων αυτή τη στιγμή ξεπερνά τους 1.000 σε όλη την επικράτεια.

«Ο λόγος εισιτηρίων εξιτηρίων αυξήθηκε και πάλι και είναι πάνω από ένα. Μέχρι στιγμής η αυξημένη ροή των ασθενών δε συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνώσεων», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Μόνο 42 στους 4.600 ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τον Φεβρουάριο μέχρι πριν μια εβδομάδα χρειάστηκε να διασωληνωθούν», ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

Αναφερομένη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, επισήμανε ότι το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε να διασωληνωθεί στις ΜΕΘ, ενώ είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είναι κάτω από 1%. «Μόνο 42 στους 4.600 ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από τον Φεβρουάριο μέχρι πριν μια εβδομάδα χρειάστηκε να διασωληνωθούν», δήλωσε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κορωνοϊός 22/07 – 2.604 νέα κρούσματα – 5 νεκροί – 126 διασωληνωμένοι

Άρση διακριτικής μεταχείρισης δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Κορωνοιός εμβόλια : Όσα ισχύουν για εμβολιασμένους και μη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μίνα Γκάγκα: Ανεμβολίαστοι οι 70 από τους 73 νοσηλεύομενους στις ΜΕΘ σε Δ.Μακεδονία και Θεσσαλονίκη

Μίνα Γκάγκα: "Σήμερα είχαμε πάλι αρκετά κρούσματα σε αρκετούς νομούς. Οι νοσηλευόμενοι σε μονάδες στη Δυτική Μακεδονία και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι 70 από τους 73 νοσηλεύομενους σε ΜΕΘ, είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα, από τους 22 νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες με υψηλή ροή οξυγόυνου, οι 18 είναι ανεμβολίαστοι", είπε χαρακτηριστικά η κα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

Γκίκας Μαγιορκίνης: Κατά 17% αυξήθηκαν οι διαγνώσεις στην Ελλάδα

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Ο αριθμός των θανάτων έδειξε αύξηση της τάξης του 8%, αν και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δει μείωση 9%», συμπλήρωσε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν τις τελευταίες 2 εβδομάδες κατά 30%

Βάνα Παπαευαγγέλου: Παράλληλα, όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, οι νέες εισαγωγές αυξήθηκαν τις τελευταίες 2 εβδομάδες κατά 30%. Ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου έχει ξεπεράσει τις 200 εισαγωγές κάθε μέρα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα η πληρότητα στις εισαγωγές Covid σταθερά ξεπερνάει το 90%.

Νέες συσκευές απολύμανσης του αέρα στα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας του Πειραιά

«Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση, ώστε να απολυμαίνουμε και να  καθαρίζουμε τον αέρα μέσα στα λεωφορεία. Η συσκευή αυτή είναι ιταλικής προέλευσης  και δεν απολυμαίνει μόνο από την «οικογένεια» των κορωνοϊών, αλλά καθαρίζει τον αέρα από  μικροοργανισμούς και βακτήρια. Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει και ό,τι πιο οικονομικό, καθώς χρησιμοποιούμε   φωτισμό led  και τα φίλτρα έχουν διάρκεια ζωής 15 χρόνια, οπότε έχει σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης».

Πολλοί Αμερικανοί ελπίζουν να περάσουν τις υπόλοιπες μέρες τους στο σπίτι, αντί να μετακομίσουν σε μονάδα φροντίδας

Ο στόχος του προέδρου για τη «δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας» θα σημαίνει την αναμόρφωση του τρέχοντος συστήματος εκπαίδευσης, το οποίο είναι αποδιοργανωμένο και υπερτιμημένο και εμποδίζει τους βοηθούς υγείας στο σπίτι να προχωρήσουν στο επόμενο επίπεδο, σύμφωνα με τον Matt Sigelman, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ανάλυσης Emsi Burning Glass.

O FDA αναμένεται να επιτρέψει την ανάμειξη και αντιστοίχιση των ενισχυτικών δόσεων εμβολίου COVID-19 αυτήν την εβδομάδα,

Οι Times ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι αναμένεται να επιτρέψουν μια ενίσχυση του εμβολίου της Moderna περίπου έξι μήνες μετά τη δεύτερη ένεση και ένας ενισχυτής Johnson & Johnson θα επιτρέπεται τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη δόση.

Τσιόδρας: Με τα εμβόλια αποφύγαμε 5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 8.400 θανάτους

5.660 νοσηλείες σε ΜΕΘ έχουν αποφευχθεί λόγω των εμβολιασμών και κατά 91% μειώθηκε ο κίνδυνος θανάτου για τους πλήρως εμβολιασμένους. Μελέτη με στοιχεία έως τις 11 Οκτωβρίου δείχνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή .Ο κ.Τσιόδρας προειδοποίησε ότι επόμενη περίοδος «δεν θα είνα εύκολη».

Νέα αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα - Τι ισχύει

Yποχρεωτικά και με δική τους επιβάρυνση θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ), οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας οι οποίοι δεν εμβολιάζονται.