Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης στη Βουλή για ελλείψεις φαρμάκων

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης στη Βουλή για ελλείψεις φαρμάκων

Απάντηση Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή για ελλείψεις και κερδοσκοπία στον τομέα του φαρμάκου.

«Το πρόβλημα της επάρκειας φαρμάκων εντοπίζεται αφενός και στο σκέλος το οποίο αναφέρατε τυχόν παράλληλων εξαγωγών οι οποίες γίνονται και αυτή τη στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, έχουμε επίταση με τους εξής παράγοντες.Είναι η απουσία πρώτων υλών σε μεγάλο βαθμό, καθώς επίσης και η απροθυμία παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά σε φάρμακα που είναι χαμηλού κόστους και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα. Αναφέρομαι σε παγκόσμια επίπεδα και για αυτό η ιδιαιτερότητα είναι ότι αυτή τη φορά το πρόβλημα επάρκειας εντοπίζεται πρωτίστως σε φάρμακα χαμηλής αξίας και δεν εντοπίζεται πρωτίστως στα φάρμακα υψηλού κόστους που άλλες φορές συνέβαινε και αφορούσε κυρίως τις παράλληλες εξαγωγές όπως τις περιγράψατε.

Στο παγκόσμιο λοιπόν αυτό επίπεδο προφανώς μέσω ΙΦΕΤ προσπαθούμε όπου είναι δυνατόν, γιατί υπάρχει αντίστοιχα απαγόρευση εξαγωγών σε άλλες χώρες. Από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούμε να εισάγουμε φάρμακα σε αυτήν την κατεύθυνση στην οποία αναφερθήκατε και αυτό το πρόβλημα προσπαθούμε να το επιλύσουμε κατά βάση με εισαγωγές οι οποίες γίνονται από τον ΙΦΕΤ.

Παράλληλα, ήδη από το καλοκαίρι έχει γίνει σύσκεψη, στην οποία μάλιστα προέδρευα, όπου ήταν όλοι οι παράγοντες του φαρμάκου που σχετίζονται με τη δυνατότητα επάρκειας της ελληνικής αγοράς για να παρθούν μία σειρά αποφάσεις.Και αυτό το οποίο περιγράφεται ήδη σε πρώτη φάση έγινε και αναφέρομαι στην απόφαση η οποία βγήκε το Σεπτέμβριο του 2022, που τροποποιεί απόφαση του Μαρτίου του 2022 που θέτει 79 φάρμακα σε απαγόρευση μέχρι νεωτέρας.Όλο τον τελευταίο χρόνο συνεχώς με βάση την επάρκεια η οποία υπάρχει στα φαρμακεία και με ενημερώσεις τις οποίες λαμβάνουμε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο ΕΟΦ προβαίνει σε απαγορεύσεις κυκλοφορίας, εξαγωγής των προϊόντων, τα οποία αναφέρονται στη λίστα.

  • Η τελευταία αναφέρεται σε 79 προϊόντα, μάλιστα κατά τη διάρκεια που ισχύει η απαγόρευση δεν επιτρέπεται στις φαρμακαποθήκες ούτε να δημιουργήσουν απόθεμα.Υπ΄ αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, το σκέλος των παράλληλων εξαγωγών το αντιμετωπίζουμε με συνεχείς απαγορεύσεις και συνεχείς επικαιροποιήσεις της λίστας. Γιατί και στην τελευταία περίπτωση υπήρξαν φάρμακα όπου ήρθη η απαγόρευση γιατί είχε ομαλοποιηθεί η πρόσβαση υτών των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.
  • Όπου λοιπόν παρατηρείται και μέσα σε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΕΟΦ ο κ. Φιλίππου έχει σύσκεψη πάλι με τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ώστε να δώσουν νέα σειρά από φάρμακα στα οποία παρουσιάζεται έλλειψη, ώστε να επικαιροποιηθεί η πολύ πρόσφατη απόφαση του Σεπτεμβρίου.Και αυτό που λέτε το ξέρετε, έχετε διατελέσει Υπουργός Υγείας και μάλιστα έχετε μεγάλη γνώση στο κομμάτι και του φαρμάκου, γνωρίζετε ότι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών που συνδυάζεται με τις χαμηλές τιμές που έχουν τα φάρμακα στην ελληνική επικράτεια ουσιαστικά είναι και θέμα φαρμακαποθηκών, όπου υπάρχει συνεχής έλεγχος και με τις απαγορεύσεις.

Δυστυχώς είναι θέμα και απευθείας φαρμακείων, με τη λεγόμενη «σκούπα» που αναφέρετε να κρατώνται φάρμακα, καθώς επίσης είναι και θέμα φαρμακοβιομηχανίας υπό την έννοια ότι όταν βλέπουν ότι γίνεται παράλληλη εξαγωγή στα σκευάσματά τους προτιμούν να τροφοδοτούν την αγορά με το σταγονόμετρο.Όλο αυτό λοιπόν το πλαίσιο το ρυθμίζουμε με παρέμβαση απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, εάν χρειαστεί αυτό να επεκταθεί σε προϊόντα ή να επεκταθεί και σε χρονική διάρκεια, ώστε να είναι σαφές το μήνυμα.Βάσει των αναγκών που υπάρχουν προσανατολίζεται προς αυτές τις κατευθύνσεις ο ΕΟΦ, αλλά παραμένει το κυρίαρχο πρόβλημα που συνδυάζεται ειδικά στη φάση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, ότι πέρα από τις εξαγωγές ακόμα και φάρμακα τα οποία δεν τελούν σε παράλληλες εξαγωγές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης λόγω απουσίας πρώτης ύλης που αυτό δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ως χώρα.

  • Αυτό που μπορούμε να κάνουμε συνεχώς να έχουμε σε απαγόρευση εξαγωγής τα σκευάσματα που υπάρχει αυτό το πρόβλημα και μέσω ΥΦΕΤ όταν δεν τα έχουμε στην ελληνική επικράτεια να τα αναζητούμε αλλά και στο σκέλος απροθυμίας παραγωγής στα χαμηλά φάρμακα.

Και για αυτό τον λόγο ειδικά εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε για τα εγχωρίως παραγόμενα και θα έρθω στη δευτερολογία, λόγω αυτής της ενεργειακής κρίσης θα δοθεί δυνατότητα στα σκευάσματα που πραγματικά κινδυνεύουν με απόσυρση λόγω ακριβώς του ότι το κόστος παραγωγής τους φτάνει σε σημείο να είναι χαμηλότερο από την κυκλοφορία του φαρμάκου και να είναι ασύμφορο ώστε εκεί πέρα να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε αυτά τα φτηνά φάρμακα να παραμείνουν σε κυκλοφορία».

Δευτερολογία

«Κύριε Κουρουμπλή, η αλήθεια είναι, δεν είμαι ιδιαιτέρως δημοφιλής το τελευταίο διάστημα στη φαρμακοβιομηχανία. Και οφείλω να πω περισσότερο στη φαρμακοβιομηχανία που εμπορεύεται τα φάρμακα υψηλού κόστους, διότι οι πολιτικές που επιλέξαμε είχαν να κάνουν με διαχωρισμό του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και σε λοιπά φάρμακα.

Ώστε πλέον όποιος δημιουργεί τη δαπάνη να επωμίζεται και το clawback, καθώς επίσης και με αυστηροποίηση του θεσμού των διαπραγματεύσεων και μάλιστα η «ΠΙΦ» ένα από τα όργανα της φαρμακοβιομηχανίας με τα πιο ακριβά και καινοτόμα προφανώς φάρμακα με κατηγορεί ότι τα έξι στα δέκα φάρμακα τα οποία λαμβάνουν οι πολίτες τα λαμβάνουν δωρεάν λόγω των εκπτώσεων.

Ναι, εμείς θα πιέζουμε τη φαρμακοβιομηχανία να δώσει τις περισσότερες εκπτώσεις που γίνεται και στα ακριβά φάρμακα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αντιλαμβανόμαστε ότι οπωσδήποτε υπάρχει μία πίεση με το claw back, αλλά από την άλλη πλευρά σε όλες τις χώρες γίνονται διαπραγματεύσεις και πιστεύουμε ότι και με παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση του προϋπολογισμού θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.

  • Στο σκέλος τώρα που αναφέρετε, άρα αυτές οι πολιτικές που ακολουθούμε στο φάρμακο έχουν να κάνουν με το να παίρνουμε και τα καινοτόμα φάρμακα και τα καλύτερα φάρμακα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, γιατί αυτό επιβαρύνει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και άρα και τα χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου, χωρίς να στερούμε κανένα φάρμακο από την ελληνική αγορά.
  • Ακριβώς λοιπόν επειδή υπάρχει μία τέτοια πίεση στις τιμές φαρμάκων, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο κομμάτι των παράλληλων εξαγωγών.
  • Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι σε αυτό το πολυπαραγοντικό ζήτημα πολλές φορές απλώς και μόνο οι απαγορεύσεις εξαγωγών δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, διότι βρίσκονται άλλοι τρόποι, είτε με την παράνομη εξαγωγή, είτε με τη διαδικασία να υπάρχει αποθεματικό αυτών των φαρμάκων, απλώς να μεταφέρουμε το πρόβλημα.
  • Γι΄ αυτό το λόγο πέρα από τις απαγορεύσεις που έχουν γίνει, με τη συζήτηση που κάνουμε και με τη φαρμακοβιομηχανία και με τις φαρμακαποθήκες και με τα φαρμακεία να μπαίνουν τα φάρμακα τα συγκεκριμένα, που κάθε φορά πραγματικά είναι ελλειπτικά, στην απαγόρευση.
  • Αλλά και με την προσπάθειά μας σε αυτό το οποίο είπατε και θα γίνει κύριε Κουρουμπλή που δεν είχε γίνει ως τώρα, ότι αφού βγει το δελτίο τιμών σε πρώτη φάση να δούμε τα φάρμακα τα οποία πραγματικά βρίσκονται σε όριο, που είναι φθηνά και δε θέλουμε να δημιουργήσουν υποκατάσταση. Να φύγουν δηλαδή τα φθηνά φάρμακα και να πάνε οι ασθενείς σε ακριβότερες θεραπείες προτύπων φαρμάκων.

Να γίνουν παρεμβάσεις σε αυτά τα φάρμακα ώστε η τιμή τους να είναι τέτοια που να διασφαλίζει την κυκλοφορία τους μέσα στην ελληνική αγορά, για να καταφέρουμε να έχουμε φθηνά φάρμακα στις θεραπείες ειδικά που είναι θεραπείες που σχετίζονται με τα γνωστά φάρμακα τα οποία υπάρχουν ως τώρα και να μην υπάρχει μεταφορά των ασθενών από τα φάρμακα θεραπευτικής αξίας που είναι χαμηλού κόστους σε φάρμακα υψηλού κόστους όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο.

 

Συνδυαστικά αυτό με ένα πλαίσιο που έχει να κάνει με την παρακολούθηση συνολικά των ελλείψεων μέσα από το μητρώο το οποίο έχει δημιουργηθεί στον ΕΟΦ, με τη συνεννόηση με τους φαρμακευτικούς συλλόγους και την αυστηρή παρακολούθηση των εξαγωγών ευελπιστούμε ότι στο μέτρο που αφορά τη χώρα μας θα επιλύσουμε το πρόβλημα αλλά παραμένει το παγκόσμιο πρόβλημα που λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης έχουμε ένα φαινόμενο απουσίας φαρμάκων.

  • Πολλά από τα φάρμακα τα οποία αναφέρονται και στα δημοσιεύματα υπάρχει αντίστοιχα απαγόρευση σε άλλες χώρες να μην τα εξάγουν και άρα γίνεται πολύ δύσκολη η πρόσβαση.
  • Αυτό το αντιμετωπίζουμε με πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί και θα το αντιμετωπίσουμε με συνεχή καθημερινή παρακολούθηση ώστε ένα διαχρονικό πρόβλημα που έχει επιδεινωθεί λόγω και της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας να καταφέρουμε να το απαλύνουμε στο μέτρο του εφικτού».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μίνα Γκάγκα στο healthweb: Στόχος μας η διακριτή διοίκηση του Νοσοκομείου ‘’ΕΛΠΙΔΑ’’ από το ΠΑΙΔΩΝ

Απάντηση του Υπουργού Υγείας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη

Δήλωση Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για clawback κλινικοεργαστηριακών

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Υπουργός υγείας: Διαβάζοντας healthweb ανακάλυψε την πραγματική λίστα αναμονής χειρουργείων στο ‘Παίδων Αγία Σοφία’

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ Ευρώπης: Εκδηλώσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας

ΠΟΥ Ευρώπης: Αυτή η σειρά συναντήσεων έχει ως στόχο να εξετάσει σε βάθος φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας εστιάζοντας στην πρόληψη, μέσω της εφαρμογής δοκιμασμένων πολιτικών αλλά και αναδιαμόρφωση αυτών για την προστασία των παιδιών. 

Ανασχηματισμός: Στις 11:30 ανακοινώνεται η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Ήταν προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο για τις 11:00, το οποίο εκτάκτως ακυρώνεται. Στη θέση του έρχονται οι ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της Κυβέρνησης στις 11:30 από τον Παύλο Μαρινάκη. 

Η βοήθεια στην Ουκρανία και οι φιλοδοξίες την Κίνα στην ατζέντα των G7

G7 Ιταλία: Εκτός από την Μελόνι, οι ηγέτες των άλλων έξι εθνών -Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Καναδάς- αντιμετωπίζουν μεγάλα εσωτερικά δεινά που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την εξουσία τους.

Γεωργιάδης: "Η εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας στην Υγεία είναι αδιανόητη"

Γεωργιάδης: Είμαι περήφανος γιατί η Ελλάδα πιστεύω ότι είναι σε κατάσταση πολύ πάνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως προς την εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της υγείας.

Ο ΠΟΥ κατηγορεί 4 μεγάλες βιομηχανίες για 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη

«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν προτεραιότητα πριν από το κέρδος, πάντα», είπε ο Kluge. Η έκθεση, "Εμπορικοί καθοριστικοί παράγοντες των μη μεταδοτικών ασθενειών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ", είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΠΟΥ.

Έκθεση του ECDC για την απειλή της αυξανόμενης μικροβιακής αντοχής της γονόρροιας

Ο έλεγχος για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και η έγκαιρη θεραπεία είναι επίσης υψίστης σημασίας. Επιπλέον, η συνετή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών είναι απαραίτητη για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και εξάπλωσης ανθεκτικών στελεχών.

Close Icon