Πολιτική Υγείας

Θεοδωρίδου: Πότε θα χορηγείται το εμβόλιο Novavax και πότε το Sanofi [live]

Θεοδωρίδου: Πότε θα χορηγείται το εμβόλιο Novavax και πότε το Sanofi [live]

Θεοδωρίδου: Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό και το σκεύασμα των Sanofi και GlaxoSmithKline αναμένεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιηθεί για την αναμνηστική δόση.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (21/02) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι επικρατεί μια διάχυτη και συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο υπογράμμισε πως ο τομέας των εμβολισμών δεν επιδέχεται χαλάρωσης. «Η σκέψη των ανεμβολιαστων ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς την συμμετοχή τους είναι εσφαλμένη.», τόνισε χαρακτηριστικά. Αυστηρή προϋπόθεση για τη βαθμιαία επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα είναι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός, σημείωσε και διευκρίνισε πως δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου επιδημικού κύματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πότε θα χορηγείται το εμβόλιο Novavax και πότε το Sanofi

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό και το σκεύασμα των Sanofi και GlaxoSmithKline αναμένεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιηθεί για την αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος και τον τύπο των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στον βασικό εμβολιασμό.

Για ποιους συστήνεται η 4η δόση

Η Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προτείνει την χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου σε ενηλικες ανοσοκατεσταλμένους, σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, άτομα όπως μεταμοσχευμένοι, άτομα με ηπατική ανεπάρκεια, όσοι βρίσκονται σε αιμοκάθαρσοι και όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Σημείωνεται ότι ο σχετικός πίνακας είναι ανηρτημένος στο embolio.gov.gr.

Για τα παιδιά 5-17 ετών που ανήκουν στους ανοσοκατεσταλμένους έχει εγκριθεί η τρίτη δόση 4 εβδομάδες μετά την δεύτερη.

Για την υβριδική ανοσία

Η διαδοχή φυσικής λοίμωξης και εμβολιασμού ή αντίστροφα δημιουργεί αυξημένη ανοσία, διότι τα κύτταρα μνήμης προστατεύουν ακόμα και όταν ο τίτλος αντισωμάτων παρουσιάζει πτώση. Τα Τ-λεμφοκύτταρα, μάλιστα, είναι πιο ανθεκτικά στις παραλλαγές του ιού. Η παρουσία μεταλλάξεων απαιτεί συνεργασία και των δύο τύπων ανοσίας, τόνισε η κα Θεοδωρίδου. Για όσους έχουν κάνει δυο δόσεις και στη συνέχεια νόσησαν, πρέπει να χορηγείται ενισχυτική δόση μετά από 3 μήνες.

Μείωθηκαν οι παιδιατρικοί εμβολιασμοί ρουτίνας

Η καθηγήτρια, αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία η οποία έδειξε μείωση και των παιδικών εμβολιασμών ρουτίνας. Συγκεκριμένα, σε κέντρο εμβολιασμού στο Σέφιλντ της Αγγλίας διαπιστώθηκε μείωση των εμβολιασμών για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα σε παιδιά. Σε παιδιά έως 2 ετών το ποσοστό ήταν χαμηλότερο του 90% και σε παιδιά έως 5 ετών ήταν χαμηλότερο του 85,5%. Για τη μείωση των ποσοστών αυτών, μάλιστα, το κέντρο θα πληρώσει πρόστιμο. Πολλοί θεωρούν ότι η μείωση των εμβολιασμών απορρέει από το αντιεμβολιαστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία. «Τέσσερις στους δέκα γονείς δεν γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι θανατηφόρο νόσημα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου, χαρακτηρίζοντάς το ανησυχητικό.

Τέλος, η καθηγήτρια επεσήμανε την ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλιώς θα υπάρξει απειλή από νέες παραλλαγές του ιού. Όπως είπε, στόχος του ΠΟΥ είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως.

Δείτε στο βίντεο την ενημέρωση από το υπ. Υγείας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

21/02: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός Κρούσματα 21/02: 88 νεκροί, 18.094 νέα κρούσματα και 460 διασωληνωμένοι

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα βάζουν οι ασθενείς στο 'Νέο ΕΣΥ'

Θεμιστοκλέους: Γιατί δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το εμβόλιο Novavax [live]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".

ΕΟΠΥΥ: Νόμιμη η αντικατάσταση Γενικού Διευθυντή Οικονομικών σύμφωνα με Καρποδίνη

ΕΟΠΥΥ: Η απόφαση απαλλαγής υπαλλήλου από τα καθήκοντά του, ήταν πλήρως και ειδικά αιτιολογημένη, ελήφθη αρμοδίως και απολύτως νόμιμα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.

Τριήμερο 25ης Μαρτίου - Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών - Συστάσεις στους οδηγούς για τήρηση του Κ.Ο.Κ

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες. Να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.