Πολιτική Υγείας

Θεοδωρίδου: Πότε θα χορηγείται το εμβόλιο Novavax και πότε το Sanofi [live]

Θεοδωρίδου: Πότε θα χορηγείται το εμβόλιο Novavax και πότε το Sanofi [live]

Θεοδωρίδου: Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό και το σκεύασμα των Sanofi και GlaxoSmithKline αναμένεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιηθεί για την αναμνηστική δόση.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης (21/02) για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι επικρατεί μια διάχυτη και συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο υπογράμμισε πως ο τομέας των εμβολισμών δεν επιδέχεται χαλάρωσης. «Η σκέψη των ανεμβολιαστων ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς την συμμετοχή τους είναι εσφαλμένη.», τόνισε χαρακτηριστικά. Αυστηρή προϋπόθεση για τη βαθμιαία επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα είναι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός, σημείωσε και διευκρίνισε πως δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου επιδημικού κύματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πότε θα χορηγείται το εμβόλιο Novavax και πότε το Sanofi

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό και το σκεύασμα των Sanofi και GlaxoSmithKline αναμένεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιηθεί για την αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος και τον τύπο των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στον βασικό εμβολιασμό.

Για ποιους συστήνεται η 4η δόση

Η Πρόεδρος επανέλαβε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει προτείνει την χορήγηση 4ης δόσης του εμβολίου σε ενηλικες ανοσοκατεσταλμένους, σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, άτομα όπως μεταμοσχευμένοι, άτομα με ηπατική ανεπάρκεια, όσοι βρίσκονται σε αιμοκάθαρσοι και όσοι παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Σημείωνεται ότι ο σχετικός πίνακας είναι ανηρτημένος στο embolio.gov.gr.

Για τα παιδιά 5-17 ετών που ανήκουν στους ανοσοκατεσταλμένους έχει εγκριθεί η τρίτη δόση 4 εβδομάδες μετά την δεύτερη.

Για την υβριδική ανοσία

Η διαδοχή φυσικής λοίμωξης και εμβολιασμού ή αντίστροφα δημιουργεί αυξημένη ανοσία, διότι τα κύτταρα μνήμης προστατεύουν ακόμα και όταν ο τίτλος αντισωμάτων παρουσιάζει πτώση. Τα Τ-λεμφοκύτταρα, μάλιστα, είναι πιο ανθεκτικά στις παραλλαγές του ιού. Η παρουσία μεταλλάξεων απαιτεί συνεργασία και των δύο τύπων ανοσίας, τόνισε η κα Θεοδωρίδου. Για όσους έχουν κάνει δυο δόσεις και στη συνέχεια νόσησαν, πρέπει να χορηγείται ενισχυτική δόση μετά από 3 μήνες.

Μείωθηκαν οι παιδιατρικοί εμβολιασμοί ρουτίνας

Η καθηγήτρια, αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία η οποία έδειξε μείωση και των παιδικών εμβολιασμών ρουτίνας. Συγκεκριμένα, σε κέντρο εμβολιασμού στο Σέφιλντ της Αγγλίας διαπιστώθηκε μείωση των εμβολιασμών για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα σε παιδιά. Σε παιδιά έως 2 ετών το ποσοστό ήταν χαμηλότερο του 90% και σε παιδιά έως 5 ετών ήταν χαμηλότερο του 85,5%. Για τη μείωση των ποσοστών αυτών, μάλιστα, το κέντρο θα πληρώσει πρόστιμο. Πολλοί θεωρούν ότι η μείωση των εμβολιασμών απορρέει από το αντιεμβολιαστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία. «Τέσσερις στους δέκα γονείς δεν γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι θανατηφόρο νόσημα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Θεοδωρίδου, χαρακτηρίζοντάς το ανησυχητικό.

Τέλος, η καθηγήτρια επεσήμανε την ανάγκη για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, αλλιώς θα υπάρξει απειλή από νέες παραλλαγές του ιού. Όπως είπε, στόχος του ΠΟΥ είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως.

Δείτε στο βίντεο την ενημέρωση από το υπ. Υγείας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

21/02: Ο χάρτης της διασποράς των κρουσμάτων του κορωνοϊού

Κορωνοϊός Κρούσματα 21/02: 88 νεκροί, 18.094 νέα κρούσματα και 460 διασωληνωμένοι

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα βάζουν οι ασθενείς στο 'Νέο ΕΣΥ'

Θεμιστοκλέους: Γιατί δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για το εμβόλιο Novavax [live]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δράσεις της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων

Εξειδικευμένες επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό της παραβατικότητας ανηλίκων σε Αττική και Πειραιά πραγματοποίησε η Αστυνομία, με επίκεντρο τις περιοχές όπου επικρατούν τέτοια περιστατικά.

Μητσοτάκης: Η δυναμικότητα του συστήματος θα αυξηθεί πάνω από 20% με τα απογευματινά χειρουργεία

Μητσοτάκης: "Η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας"

Φυσικό αέριο: Σε ελεύθερη πτώση η τιμή της μεγαβατώρας - Πού οφείλεται η πτώση στην τιμή

Η αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλεται στον πιο ήπιο χειμώνα που σημειώνεται φέτος στην Ευρώπη και έτσι δεν υπήρχε η ζήτηση η οποία υπήρχε στο παρελθόν. Αλλά και στο ότι η Ευρώπη άρχισε να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο κυρίως από Αμερική αλλά και από Ασία.

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού

Υπουργείο Εξωτερικών: Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από την παράνομη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, που έχει οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και σε ανυπολόγιστες καταστροφές.

ΗΠΑ: Η Τζιλ Μπάιντεν ανακοινώνει 100 εκατ. δολάρια για έρευνα για την υγεία των γυναικών

ΗΠΑ: Η Πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου για την Έρευνα για την Υγεία των Γυναικών διευθύνεται από την Τζιλ Μπάιντεν και το Συμβούλιο Πολιτικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου.