Πολιτική Υγείας

Θάνος Πλεύρης: Όχι άλλα μέτρα για εμβολιασμένους, περιορισμοί σε ανεμβολίαστους με ισχύ για 15 ημέρες

Θάνος Πλεύρης: Όχι άλλα μέτρα για εμβολιασμένους, περιορισμοί σε ανεμβολίαστους με ισχύ για 15 ημέρες

Θάνος Πλεύρης: Όχι άλλα μέτρα για εμβολιασμένους, περιορισμοί σε ανεμβολίαστους και προχωράμε προς την κανονικότητα με ισχύ για 15 ημέρες.

Έπειτα από τη συνεδρίαση των ειδικών σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προέβη σε ανακοινώσεις μαζί με την αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη. Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε πως δεν θα υπάρξουν άλλα περιοριστικά μέτρα για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο, τόνισε πως όλοι οι περιορισμοί που τίθενται στους ανεμβολίαστους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. Ο κοινός εχθρός όλων είναι ο κορωνοϊός.

Τι δήλωσε ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που λογοδοτεί στην πολιτική ηγεσία. Είναι το όργανο το οποίο το εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε έναν προς έναν τους επιστήμονες που βρίσκονται σε αυτό το όργανο. Δύο χρόνια τώρα έχουν δώσει έναν αγώνα αφιλοκερδώς με γνωμοδοτήσεις που κάνουν και μας βοηθούν να έχουμε τα μέτρα τα οποία κάθε φορά εισηγούμαστε. Αυτό το όργανο είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως όργανο του Υπουργείου ως έχει. Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο όργανο θα μας δίνει, όποτε του ζητούμε, τις γενικές κατευθύνσεις, για να μπορούμε να τοποθετούμαστε στα μέτρα.

Τα μέτρα που ανακοινώνονται θα υφίστανται για 15 ημέρες και έπειτα θα επαναπροσδιοριστούν για να είναι κατανοητά. Εντός αυτών των 15 ημερών θα επικαιροποιηθούν, απλοποιηθούν και ομαλοποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν. Άρα, οι περιορισμοί που υπάρχουν κατά βάση υφίστανται και εντός 15 ημερών θα επανεξεταστούν στο σύνολό τους, σε διαφορετικές μορφές δραστηριότητας που υπάρχουν, ώστε να είναι απλοποιημένοι, απολύτως κατανοητοί και πλήρως ομαδοποιημένοι. 

Δεν θα ισχύουν επιπλέον μέτρα ούτε στις κόκκινες περιοχές από εδώ και στο εξής. Οι περιοχές αυτές θα έχουν τα χαρακτηριστικά της ενημέρωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και δεν επισύρουν επιπλέον μέτρα από αυτά που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια. Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή. Αλλά αυτή τη στιγμή θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής, όχι για να έχουμε επιπλέον μέτρα, αλλά ο κάθε πολίτης να γνωρίζει πώς είναι η κατάσταση και αντίστοιχα η πολιτεία και στο κομμάτι που έχει να κάνει με τους ελέγχους μέσω των τεστ, αλλά και με την καλύτερη δυνατή προστασία ως προς την τήρηση των μέτρων, να βρίσκεται σε μία επαγρύπνηση. Δεν υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, ούτε υπάρχουν περιορισμοί στη λειτουργία της εστίασης και της διασκέδασης.

Αντίστοιχα, έχει καταστεί σαφές ότι ο εμβολιασμένος μεταδίδει και νοσεί δυσκολότερα, δεν παράγει μακριές και σοβαρές νοσηλείες. Επομένως, θα υπάρχει πλήρης ελευθερία σε μέρη με εμβολιασμένους, χωρίς κανέναν περιορισμό. Αντιστοίχως στους ανοιχτούς χώρους θα έχουμε πλήρη λειτουργία, άρα ταυτά μέτρα με τους κλειστούς χώρους.  Για τους μικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν. Όλοι οι άλλοι χώροι, μη εστίασης και διασκέδασης που είναι μόνο για εμβολιασμένους, στην παρούσα φάση θα έχουν τους περιορισμούς της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων, όπως εκάστοτε έχουν ανακοινωθεί, καθώς όλα αυτά θα επαναξιολογηθούν στην απλοποίηση και ομαδοποίηση των μέτρων.

Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα της μετάβασης σε πρώτη φάση, να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό και σε δεύτερη φάση να κερδίσουμε τη μάχη για την ελευθερία μας. Ο κ. Πλεύρης ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας πως σε όλο αυτό το πλαίσιο έχουμε προβεί και στις ενέργειες που χρειάζονται για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για την καλή λειτουργία συνολικά όλων των δομών, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε χρειαστεί. Πλέον, είμαστε στη διαδικασία να μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα ώστε να κερδίζουμε πίσω τη ζωή μας χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.

Δείτε το video:

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στις 15:00 οι ανακοινώσεις για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων από τον Θάνο Πλεύρη

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη θα ληφθούν σε συνεννόηση με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων επισημαίνει ο Υπουργός Υγείας

Ανακοινώσεις στο Υπουργείο Υγείας για το εμβόλιο γρίπης

Τροπολογία με σχετικά μηνύματα του Υπουργού Υγείας για την αντιμετώπιση της covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ορισμένοι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν μια τέταρτη δόση του εμβολίου, λέει το CDC

Άτομα με ανοσοκατασταλτικές παθήσεις ή άτομα που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή θεραπείες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή COVID-19. Σύμφωνα με το CDC, μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχει παρατηρηθεί σε ανοσοκατεσταλμένους συμμετέχοντες σε σύγκριση με συμμετέχοντες που δεν είναι ανοσοκατεσταλμένοι σε περιορισμένο αριθμό μελετών.

Συνάντηση γ.γ Δημ. Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου με κλιμάκιο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού

Υπουργείο Υγείας: Στη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας επεσήμανε για ακόμα μία φορά την αναγκαιότητα συνέχισης του κλίματος συνεργασίας και αλληλεπίδρασης, και αποτίμησε το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε καίρια θέματα υποστήριξης και ανακούφισης ομάδων πληττόμενου πληθυσμού, τονίζοντας το ζήτημα του Εθελοντισμού.

Επέκταση συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Υπουργείο Υγείας: Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος υπέγραψε σήμερα συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία (1) είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις (4) στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Μια ιατρική επιτροπή συμβούλων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενέκρινε το εμβόλιο Pfizer Covid-19 σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών την Τρίτη

Συνολικά, το 57 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού είναι τώρα πλήρως εμβολιασμένο. Η εμπιστοσύνη στα εμβόλια έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πίσω από κάθε άλλη χώρα της G7 σε ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ένα από τα αυστηρότερα υποχρεωτικά καθεστώτα καραντίνας Covid στον κόσμο –

Η επιχειρηματική κοινότητα του Χονγκ Κονγκ παρακολουθεί με αυξανόμενη αγανάκτηση καθώς ανοίγουν ξανά αντίπαλοι χρηματοοικονομικοί κόμβοι όπως η Σιγκαπούρη, το Τόκιο, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη.

28η Οκτωβρίου: "Μπλόκο" στις παρελάσεις σε Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

28η Οκτωβρίου: Παράλληλα, σημειώνεται ότι η καθιερωμένη παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε στη Θεσσαλονίκη, λόγω του πένθους για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Θεμιστοκλέους: 60,5% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του- Στις 5/11 ανοίγει η πλατφόρμα για 2η δόση με J&J

Θεμιστοκλέους: Όπως διευκρίνισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση Johnson&Johnson, θα μπορούν να κάνουν δεύτερη δόση με Johnson&Johnson και με mRNA εμβόλια, αρχίζοντας με το Pfizer.

Θεοδωρίδου: Η συλλοίμωξη με covid και γρίπη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%-Κρούσματα H3N2 στην Κροατία

Θεοδωρίδου: Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι από την αρχή της πανδημίας το ενδεχόμενο του αυξημένου κινδύδου διπλής λοίμωξης με τον ιό της γρίπης και τον κορωνοϊό έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα. Η συλλοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%, ενώ διπλασιάζει τον κίνδυνο για μηχανική υποστήριξη.