Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Θάνος Πλεύρης: Ο κορωνοϊός μόνο αρνητικά μας έχει εκπλήξει μέχρι τώρα

Θάνος Πλεύρης: Ο κορωνοϊός μόνο αρνητικά μας έχει εκπλήξει μέχρι τώρα

Θάνος Πλεύρης: Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, μίλησε για την χαλάρωση των μέτρων, το ασυμβίβαστο των ιδιωτών του ΕΣΥ που επιδιώκουν να αρθεί και ενδεχόμενη άρση μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, μίλησε για την χαλάρωση των μέτρων που έχει τεθεί σε εφαρμογή ήδη από το Σάββατο. Αυτή η αποκλιμάκωση έρχεται μετά από την συνάντηση στη Γκρενόμπλ των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας αξιολογηθεί η κατάσταση πανευρωπαϊκά. Ο κ Πλεύρης άφησε ενδεχόμενο ίσως για τον Μάρτιο να αρθούν τα μέτρα ακόμη και για τους ανεμβολίαστους, αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι τώρα. Για τους υγειονομικούς θα ισχύσει η παράταση της αναστολής και προσωπική εισήγηση του Υπουργού είναι να γίνει τυπικό προσόν ο εμβολιασμός. Τέλος, εξετάζεται ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων ως προς το επισκεπτήριο από όλους με αρνητικό τεστ.

Χαλάρωση των μέτρων και πορεία της πανδημίας

Ο κ. Θάνος Πλεύρης ανέφερε τα εξής σε σχέση με την αποκλιμάκωση των μέτρων: “Αυτή τη στιγμή έχουμε μια μετάλλαξη που είναι επικίνδυνη, αλλά όχι με τη νοσηρότητα που είχαμε βιώσει μέχρι τώρα. Με την αύξηση του εμβολιασμού, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι για το επόμενο εξάμηνο φαίνεται πως στην Ευρώπη θα είναι μια καλύτερη κατάσταση, πολύ κοντά στην κανονικότητα. Ενδεχομένως ο κορωνοϊός από το φθινόπωρο ενδέχεται να επανέλθει με διαφορετικά χαρακτηριστικά.”

Πρόκειται να αρθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους;

Ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως οι ανεμβολίαστοι σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με τους εμβολιασμένους: “Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι έχουν κάνει μια επιλογή, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα που έχουν οι εμβολιασμένοι. Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα.”

Θα επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ;

Ο κ. Πλεύρης ήταν κάθετος ως προς το ενδεχόμενο άρσης της αναστολής των υγειονομικών: “Οι υγειονομικοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ την 1η Απριλίου. Δύο είναι τα σενάρια: Ή ότι ο εμβολιασμός θα αποτελεί τυπικό προσόν, επομένως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα φύγει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή θα παραταθεί η αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Η εισήγηση που έχω κάνει ως Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση- γιατί εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής- είναι ότι ασχέτως της πανδημίας, ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς θα πρέπει να είναι τυπικό προσόν και όποιος δεν εμβολιάζεται να μη μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ.”

Ασυμβίβαστο των ιδιωτών του ΕΣΥ

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΣΥ: “Στο πλαίσιο του νέου Χάρτη Υγείας, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα, επανεξετάζουμε συνολικά τις εργασιακές σχέσεις που θα ισχύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους ιδιώτες ιατρούς. Δυο θέματα θα τύχουν συζήτησης με τους Ιατρικούς Συλλόγους και με τα συνδικαλιστικά όργανα των Νοσοκομειακών Ιατρών:

  • Το πρώτο είναι ότι θέλουμε, πλέον θεσμοθετημένα, να δώσουμε τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη μορφή part-time. Δηλαδή, όπου το ΕΣΥ έχει κενά τα οποία δεν καλύπτονται, παρά το γεγονός ότι προκηρύσσονται οι θέσεις, να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς να συνάπτουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία.
  • Το δεύτερο θέμα είναι κατά πόσο οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να έχουν και ιδιωτική ενασχόληση. Σε πρώτη φάση, αυτό που εξετάζουμε δεν είναι η απελευθέρωση των σχέσεων. Αυτό που εξετάζουμε είναι τα απογευματινά χειρουργεία, που έχουν θεσμοθετηθεί και δεν λειτουργούν, να λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι θα αμείβονται. Δεν θα επιτρέπουμε στο γιατρό να πηγαίνει σε ιδιωτικό ιατρείο, σε ιδιωτική κλινική. Όλα αυτά θα συζητηθούν. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός.”

Τι ισχύει για τα επισκεπτήρια στις δομές ηλικιωμένων;

Τέλος, για τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων στα πλαίσια αποκλιμάκωσης των μέτρων πρόκειται να επανεξεταστούν οι όροι για το επισκεπτήριο. Δηλαδή πέρα από τους συνοδούς, οι οποίοι εισέρχονται μόνο με αρνητικό PCR test, ενδέχεται να υπάρχει χαλάρωση και να μπορούν γενικότερα όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τους τρόφιμους να μπορούν να το κάνουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πλεύρης: Τέλη Μαρτίου πάμε σε μία κανονικότητα

Θάνος Πλεύρης: Άρση των μέτρων αλλά όχι το τέλος της πανδημίας

«Σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα έξω», λέει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης

Θετικός στον κορωνοϊό ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Τελετή Εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης

Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρέθηκε σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, στην τελετή εγκαινίων του έργου επέκτασης και αναδιαρρύθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας.

Γεωργιάδης: "Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως"

Γεωργιάδης: Οι συνδικαλιστές επιμένουν να μην πειθαρχούν σε κανέναν απολύτως, εσείς τώρα τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά σε όλο αυτό, που κρατά ομήρους τα παιδιά;

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να κλείσουν γρήγορα τη συμφωνία για την πανδημία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στον Διεθνή Κανονισμό Υγείας ΔΚΥ, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης περισσότερων αποχρώσεων σε ένα σύστημα που προορίζεται να προειδοποιεί τις χώρες για πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία παγκόσμιας ανησυχίας, ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εγκριθούν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής της εβδομάδας, είπαν οι παρατηρητές.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα Γρεβενά και στην Κοζάνη ο Υπουργός Υγείας

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Γρεβενά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε την Κιβωτό, όπου δεσμεύτηκε για την περαιτέρω αναβάθμιση των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Αγαπηδάκη: Αλλάζουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ

Αγαπηδάκη: Στόχος μας με αυτές τις δράσεις, αλλά και με τις προληπτικές εξετάσεις, είναι να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο λειτουργεί το ΕΣΥ: από το να περιμένουμε να έρθει ο πολίτης στο γιατρό, πάμε εμείς στον πολίτη.

Close Icon