Πολιτική Υγείας

Θάνος Πλεύρης: Άρση μέτρων με ημερομηνία λήξης αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών

Θάνος Πλεύρης: Άρση μέτρων με ημερομηνία λήξης αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών

Μέσα από το gov.gr  οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατεβάσουν εκ νέου το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να εκδοθεί με νέα ημερομηνία λήξης και να το αποθηκεύσουν στη συνέχεια είτε στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού τους τηλεφώνου, είτε να τυπώσουν το έγγραφο και να το έχουν μαζί τους. Αυτό θα γίνει μέσα από την σελίδα https://eudcc.gov.gr/start/.

Θάνος Πλεύρης: Άρση μέτρων η οποία όμως θα έχει ημερομηνία λήξης, αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επομένων ημερών. Τον οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης των μέτρων θα περιγράψει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η ημερομηνία έναρξης θα είναι αμέσως μετά την Πρωτομαγιά ενώ η διάρκειά του θα είναι έως το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό που τονίζουν ειδικά από την κυβέρνηση είναι ότι είναι λάθος να θεωρείται ότι τα μέτρα θα αρθούν μόνο για οικονομικούς λόγους.

Όπως τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο healthweb.gr, η άρση θα γίνει πρωτίστως γιατί το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά και γιατί έχουν ανάγκη οι πολίτες να αισθανθούν ότι μπαίνουν σε μια κανονικότητα. Κυβέρνηση και ειδικοί είναιεπιφυλακτικοί για το φθινόπωρο για πολλούς λόγους. Και ήδη υπάρχει σχέδιο για να μας βρει θωρακισμένους το επόμενο φθινόπωρο και ο επόμενος χειμώνας. Που σημαίνει, ότι η 4η δόση για τον γενικό πληθυσμό είναι μονόδρομος.

Η ουρά της πανδημίας θα κρατήσει πολύ

Η πανδημία έχει διαψεύσει τους ειδικούς πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια. Η διάρκειά της και η ανθεκτικότητα της covid19 με τις διαρκείς μεταλλάξεις είναι εντυπωσιακή. Πλέον, οι ειδικοί δεν διστάζουν να πουν ότι ο κορωνοϊός θα μας «συντροφεύει» για πολύ καιρό ακόμη.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο Φόρουμ των Δελφών περιέγραψε την «ουρά» της πανδημίας η οποία όπως φαίνεται θα είναι πολύ μακριά…

Κατά κοινή ομολογία, είμαστε στο τελικό στάδιο αλλά η διάρκειά του θα είναι πολύ μεγάλη και υπολογίζεται στα τρία με τέσσερα χρόνια.

Όμως, και ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι διαφορετικός. Όπως υποστηρίζουν, τα κρούσματα δεν είναι πλέον ενδεικτικός δείκτης για την κάμψη της πανδημίας. Οι δείκτες που προτείνονται παγκοσμίως για την παρακολούθηση της εξέλιξης είναι, τα περιστατικά με σοβαρή νόσο, οι νοσηλείες και οι θάνατοι, δηλαδή, οι λεγόμενοι και σκληροί δείκτες. Επίσης, έχουν στρέψει το βλέμμα τους και στις επαναλοιμώξεις που πλέον αποτελούν το 3% των συνολικών λοιμώξεων.

Πιστοποιητικό νόσησης: Ποιοι πρέπει να το επανεκδώσουν

Όσοι έχουν περάσει κορωνοϊό το προηγούμενο διάστημα θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανέκδοση του πιστοποιητικού τους, μετά την απόφαση για αλλαγή στο χρονικό διάστημα ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Τα συναρμόδια υπουργεία με τη νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε, αποφάσισαν να επεκτείνουν τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού και να συμπορευθούν έτσι με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πιστοποιητικό νόσησης είχε διάρκεια τριών μηνών και πλέον η διάρκειά του πάει στους έξι.

Μέσα από το gov.gr  οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατεβάσουν εκ νέου το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να εκδοθεί με νέα ημερομηνία λήξης και να το αποθηκεύσουν στη συνέχεια είτε στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού τους τηλεφώνου, είτε να τυπώσουν το έγγραφο και να το έχουν μαζί τους. Αυτό θα γίνει μέσα από την σελίδα https://eudcc.gov.gr/start/.

Οι προϋποθέσεις για να εκδώσει κανείς πιστοποιητικό νόσησης είναι να έχει διενεργηθεί εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR εντός 14 ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, ενώ για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι αρκετό και το rapid test.

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και
  • τον ΑΜΚΑ σας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στους 9 & 6 μήνες, αντίστοιχα, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού & νόσησης

Εβδομάδα αποφάσεων για τους ειδικούς – Τι θα αλλάξει στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

Αναμένονται άμεσα πανευρωπαϊκές αποφάσεις για την τέταρτη δόση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.