Πολιτική Υγείας

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Ποιους αφορά

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Ποιους αφορά

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς με επικαιροποιημένα εμβόλια και με τους πρώτους εμβολιασμούς αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.Ποιους αφορά;

Κορωνοϊός: Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι ο ΕΜΑ ενέκρινε τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna, τεχνολογίας mRNA για την αντιμετώπιση των παραλλαγών της Omicron.

  • Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες, όπως και στα προηγούμενα εμβόλια, πρόσθεσε η ίδια.
  • Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για επικαιροποιημένη – αναμνηστική δόση. Χορηγούνται σε διάστημα τουλάχιστον 3 μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό ή τη νόσηση.
  • Έχουν εγκριθεί για τις ηλικίες από 12 έτη και πάνω και προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου που έγινε στον βασικό εμβολιασμό.

Οι  ανεμβολίαστοι

Οι  ανεμβολίαστοι ή και πλημμελώς εμβολιασμένοι, οπότε στα άτομα αυτά ο βασικός εμβολιασμός θα συμπληρώνεται με το μονοδύναμο, με το κλασικό εμβόλιο. Τα εμβόλια χορηγούνται τα επικαιροποιημένα σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση.Μετά από εμβολιασμό και μετά από νόσηση θα πρέπει να περάσουν τρεις μήνες για τη χορήγηση αυτής της δόσης με το βελτιωμένο προσαρμοσμένο εμβόλιο. Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι άνοιξε η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς με επικαιροποιημένα εμβόλια και με τους πρώτους εμβολιασμούς την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Σημείωσε ακόμη ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθούν τρεις μήνες μετά τη νόσηση.

Ποιους αφορά:

  • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
  • Άτομα ηλικίας 12 – 15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,
  • Επαγγελματίες υγείας και φροντιστές ατόμων.

 

Αναμένεται να δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον ΕΜΑ για τα εμβόλια BA4,5 δηλαδή τις καινούριες παραλλαγές, πολύ νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν και η πρώτη παράδοση των εμβολίων αναμένεται την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου, την εβδομάδα που ξεκινάει από 19 Σεπτεμβρίου. ”Η χώρα μας με το που παραλάβει, αμέσως τις επόμενες μέρες θα θέσει τα εμβόλια αυτά όπως κάναμε και με τα εμβόλια της Όμικρον 1, άρα πολύ σύντομα θα έχουμε και τα πλήρως επικαιροποιημένα εμβόλια.” , είπε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο να ανησυχούμε για τη συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης μαζί

Συναντήσεις Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στη Θεσσαλονίκη

Ο Λευκός Οίκος θέλει ταυτόχρονο εμβόλιο COVID με αντιγριπικό εμβόλιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πως θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές στην Τουρκία με 52%

Εκλογές Τουρκία: Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πήρε άνετη νίκη έναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Εκλογές Τουρκία: Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκρούονται

Εκλογές Τουρκία: Προβλέποντας μια νίκη Ερντογάν και περαιτέρω οικονομική αστάθεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με την τουρκική λίρα να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή.

Οι νέοι γονείς στο Η.Β. είναι απροετοίμαστοι λόγω αποτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επισημαίνει έκθεση

Οι συγγραφείς έχουν δημοσιεύσει ένα σχέδιο δράσης για κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη βελτίωση της υγείας των μελλοντικών γονέων—περιλαμβάνει:Κάντε τις υπηρεσίες φροντίδας πριν από τη σύλληψη διαθέσιμες σε όλους στο Ηνωμένο Βασίλειο—για την αντιμετώπιση της σπειροειδούς ανισότητας, Παροχή κινήτρων για τους γενικούς ιατρούς, τις υπηρεσίες μητρότητας και τους οικογενειακούς κόμβους για την ομαλοποίηση της φροντίδας πριν από τη σύλληψη — για τη βελτίωση της φροντίδας εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό,

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: 1η παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων

Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας: Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας συμφώνησε σήμερα για την πρώτη παγκόσμια στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων.

Με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ συναντήθηκε η Μίνα Γκάγκα στη Γενεύη

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η έρευνα "People’s Voices" "Οι Φωνές των Ανθρώπων" που γίνεται σε όλον τον κόσμο, σχετικά με το πώς αισθάνονται οι πολίτες για τα συστήματα υγείας σε κάθε χώρα και τις αλλαγές που θέλουν. Η παρουσίαση της έρευνας People's Voices, που τελεί υπό τη μέριμνα και του Υπουργείου Yγείας της Ελλάδας, έγινε από την επικεφαλής, Prof. Margaret Kruk του Harvard και υπεύθυνη της ομάδας Quest. Τη συνάντηση άνοιξαν η Αναπληρώτρια Yπουργός, Μίνα Γκάγκα και η Dr Natasha Azzopardi- Muskat του ΠΟΥ. Η σχετική έρευνα θα ολοκληρωθεί και για την Ελλάδα στο επόμενο τρίμηνο.

Το CDC ενθαρρύνει τον εμβολιασμό κατά της mpox για την πρόληψη της καλοκαιρινής επιδημίας

"Ενθαρρύνουμε πραγματικά όποιον ενδιαφέρεται να έρθει στο κέντρο μας για να κάνει αυτό το δωρεάν εμβόλιο". "Η Mpox δεν έχει εξαφανιστεί και θα την παρακολουθούμε πολύ στενά", δήλωσε ο Dr. Ho. "Οι άνθρωποι που έχουν ένα ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να ελεγχθούν για mpox και όσοι διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να συζητήσουν για τον εμβολιασμό με τον πάροχό τους".