Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

ΣΥΔΑ: Ανοιχτή επιστολή για το νέο ΦΕΚ τιμολόγησης αναλωσίμων υλικών διαβήτη

ΣΥΔΑ: Ανοιχτή επιστολή για το νέο ΦΕΚ τιμολόγησης αναλωσίμων υλικών διαβήτη

ΣΥΔΑ: Ο Σύλλογος Διαβητικων Αθήνας απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και την Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ με θέμα: "Ανακαλέστε το ΦΕΚ να μπει τέλος στην ομηρία των πασχόντων με Διαβήτη σε ότι αφορά τη χρήση των νέων αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης." 

Τις τελευταίες ημέρες τεράστια αναστάτωση έχει φέρει το νομοσχέδιο με τα εμπόδια που βάζει ο ΕΟΠΥΥ στην πρόσβαση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Ερώτηση έφεραν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του τομεάρχη υγείας Ανδρέα Ξανθού, ενώ από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ανέφερε πως οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν αδειάληπτα να εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Τώρα ο Σύλλογος Διαβητικων Αθήνας απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και την Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ με θέμα: “Ανακαλέστε το ΦΕΚ 4204/ΤΒ΄/20Να μπει τέλος στην ομηρία των πασχόντων με Διαβήτη σε ότι αφορά τη χρήση των νέων αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης (νέας γενιάς).” 

“Κύριε Υπουργέ, Κυρία Διοικήτρια

Στις 8/8/22 δημοσιεύτηκε αιφνιδιαστικά στο ΦΕΚ 4204/ΤΒ/ , υπουργική απόφαση υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Υγείας, με την οποία καθορίζονται οι κατώτερες τιμές αναλώσιμων υλικών διαβήτη (αισθητήρων, πομπών κ.α) σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ. Αυτή η βεβιασμένη κίνηση, εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, είχε ως αποτέλεσμα να
δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην προμήθεια των απαραίτητων αναλωσίμων υλικών, όπως οι αισθητήρες που συνδέονται με τις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης και συνιστούν κλειστό κύκλωμα, για την απρόσκοπτη συνέχεια της θεραπείας των πασχόντων.

Για άλλη μια φορά αντιλαμβανόμαστε με τον χείριστο τρόπο ότι για την Πολιτεία δεν έχουμε αξία ως άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αφού δεν υπήρξε κανένας σεβασμός και ελήφθησαν αποφάσεις .σαν να είμαστε δυσάρεστα βαρίδια για τον κρατικό προϋπολογισμό και το σύστημα πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Αντί να δοθεί η δυνατότητα και στους ανασφαλιστους διαβητικούς ώστε να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών και ποιοτικών αναλωσίμων υλικών περικόπτονται οι ήδη υπάρχουσες και στους ασφαλισμένους και πλέον η Ελλάδα κινδυνεύει να καταλήξει εχθρικός τόπος στις τεχνολογικές εξελίξεις που σημειώνονται για την καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη μας, την
αποφυγή βαρύτατων επιπλοκών της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Συνεχίζουμε να είμαστε σε μια αδιανόητη ομηρία ενώ τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν αποφασίσει το μέλλον των θεραπειών που μας κρατάνε στη ζωή . Άραγε υπάρχει η διάθεση και ο προσανατολισμός από μέρους των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς; Επισημαίνουμε ότι είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να σταματάς ξαφνικά ένα θεραπευτικό πλαίσιο και χωρίς προετοιμασία και ιατρική επίβλεψη ,εν μέσω καλοκαιριού, να πρέπει να αλλάξεις θεραπεία γιατί δεν βγαίνει λογιστικά … Δεν θα εμπλακούμε στο πώς φτάσαμε εδώ ,ποιος έφταιξε, τι έγινε …δεν είναι αυτός ο σκοπός μας.

Όμως εμείς ,οι πάσχοντες, εισπράττουμε την απαξίωση και την επίθεση χωρίς να λαμβάνονται ούτε καν στοιχειωδώς τα δικαιώματα μας στην υγεία και στην ελεύθερη πρόσβαση σε επιλογές θεραπευτικών σχημάτων. Απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση ,στο Υπουργείο Υγείας, σε όλους τους θεσμικούς φορείς και στις επιστημονικές εταιρείες να μην μας αφήσουν στην αβεβαιότητα. Απαιτούμε νέες τεχνολογίες στη διαχείριση του διαβήτη μας ,όπως εφαρμόζονται πιστοποιημένα παγκοσμίως, με διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες. Αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή που έχει αποστείλει στις 11/8/2022 προς τον ΕΟΠΥΥ με θέμα: Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη δημοσίευση του ΦΕΚ 4204 Β/08.08.2022.

Είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους Πρόνοιας να μας προστατεύσει & σε αντίθετη περίπτωση οι επιπλοκές που θα υπάρξουν θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο αγώνας μας και η αγωνία μας θα συνεχιστούν μέχρι την τελική δικαίωσή μας. Παραμένουμε σε εγρήγορση ζώντας καταστάσεις έντονου στρες (επιβαρύνοντας την υγεία μας) και αναμένουμε άμεση ανάκληση του εν λόγω ΦΕΚ. Θα πρέπει να υπάρχει επιτέλους η δυνατότητα συμμετοχής των πασχόντων και των επιστημονικών εταιρειών που γνωρίζουν τη νόσο μας και τις θεραπευτικές μας ανάγκες στην τελική λήψη αποφάσεων λαμβάνοντας υπόψη το θεραπευτικό μας όφελος και όχι βάσει κλειστών προϋπολογισμών που συνεχώς μειώνονται τη στιγμή μάλιστα που η νόσος του διαβήτη χτυπά την πόρτα όλο και περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως.

Κύριε Υπουργέ, Κυρία Διοικήτρια,
Δεσμεύεστε ότι ασφαλισμένοι, όπως και ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σ.Δ. για τους οποίους απαιτείται ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και όλα τα διαγνωστικά μέσα, θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις νέες τεχνολογίες όπως εξελίσσονται ταχύτατα ημέρα με την ημέρα; Δεσμεύεστε ότι θα διατίθεται κάθε νέα θεραπεία μέσα από το δημόσιο σύστημα ασφαλιστικών παροχών με γενναία χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και ασφαλιστικών παροχών από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Κύριε Υπουργέ, Κυρία Διοικήτρια, Δώστε τέλος στην ομηρία μας. Απαιτούμε η Ελλάδα να μην γίνει παρίας και στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις για τη βελτίωση της υγείας μας και της ίδιας μας της ζωής.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης: Στη Βουλή το θέμα των αναλωσίμων των διαβητικών ασθενών με πρωτοβουλία του Α. Ξανθού

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη συνεχίζουν αδιάλειπτα να εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ

ΠΣΦ: Άρση εποπτείας σημαίνει κατάργηση των ληστρικών μέτρων claw-back & rebate

Προσωπικός  Γιατρός : Είναι ανάγκη να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η απόφαση της Γκάμπια να υποστηρίξει την απαγόρευση του ΑΓΓΟ είναι κρίσιμη νίκη για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών

Μαζί, δεν πρέπει να ησυχάσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν απαλλαγμένα από βία και βλαβερές πρακτικές και ότι τα δικαιώματά τους, η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους προασπίζονται».

Τα παγκόσμια επίπεδα παιδικού εμβολιασμού σταμάτησαν το 2023, αφήνοντας πολλούς χωρίς σωτήρια προστασία

Το πρόγραμμα Ανοσοποίησης 2030 IA2030 είναι μια παγκόσμια στρατηγική που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας με στόχο να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, σε κάθε ηλικία θα επωφεληθούν από τα εμβόλια για βελτιωμένη υγεία και ευεξία έως το 2030.

Επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάριου Θεμιστοκλέους στη Σύρο

Υπουργείο Υγείας: "Υπάρχουν πολλά περιθώρια να γίνει το σύστημα καλύτερο υπό τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πανευρωπαϊκά σήμερα. Θα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν", τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Σύρο.

ΔΥΠΕ: Σχετικά με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας Πελοποννήσου

ΔΥΠΕ: Είναι γεγονός ότι μετά την κρίση της πανδημίας το εθνικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει πολύπλοκα προβλήματα και υφίσταται ανάγκη διαμόρφωσης ενός σύγχρονου δικτύου ΠΦΥ το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Η WHO AFRO ιδρύει ανεξάρτητο σώμα για την ενίσχυση της ασφάλειας υγείας της Αφρικής

ΠΟΥ: Με την εξειδικευμένη καθοδήγηση και τη συνεργατική του προσέγγιση, το νέο σώμα θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προστασία της υγείας και της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Αφρική.

Close Icon