Πολιτική Υγείας

ΣΥΔΑ: Ανοιχτή επιστολή για το νέο ΦΕΚ τιμολόγησης αναλωσίμων υλικών διαβήτη

ΣΥΔΑ: Ανοιχτή επιστολή για το νέο ΦΕΚ τιμολόγησης αναλωσίμων υλικών διαβήτη

ΣΥΔΑ: Ο Σύλλογος Διαβητικων Αθήνας απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και την Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ με θέμα: "Ανακαλέστε το ΦΕΚ να μπει τέλος στην ομηρία των πασχόντων με Διαβήτη σε ότι αφορά τη χρήση των νέων αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης." 

Τις τελευταίες ημέρες τεράστια αναστάτωση έχει φέρει το νομοσχέδιο με τα εμπόδια που βάζει ο ΕΟΠΥΥ στην πρόσβαση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Ερώτηση έφεραν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του τομεάρχη υγείας Ανδρέα Ξανθού, ενώ από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ανέφερε πως οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν αδειάληπτα να εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Τώρα ο Σύλλογος Διαβητικων Αθήνας απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και την Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ με θέμα: “Ανακαλέστε το ΦΕΚ 4204/ΤΒ΄/20Να μπει τέλος στην ομηρία των πασχόντων με Διαβήτη σε ότι αφορά τη χρήση των νέων αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης (νέας γενιάς).” 

“Κύριε Υπουργέ, Κυρία Διοικήτρια

Στις 8/8/22 δημοσιεύτηκε αιφνιδιαστικά στο ΦΕΚ 4204/ΤΒ/ , υπουργική απόφαση υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Υγείας, με την οποία καθορίζονται οι κατώτερες τιμές αναλώσιμων υλικών διαβήτη (αισθητήρων, πομπών κ.α) σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ. Αυτή η βεβιασμένη κίνηση, εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, είχε ως αποτέλεσμα να
δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην προμήθεια των απαραίτητων αναλωσίμων υλικών, όπως οι αισθητήρες που συνδέονται με τις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης και συνιστούν κλειστό κύκλωμα, για την απρόσκοπτη συνέχεια της θεραπείας των πασχόντων.

Για άλλη μια φορά αντιλαμβανόμαστε με τον χείριστο τρόπο ότι για την Πολιτεία δεν έχουμε αξία ως άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αφού δεν υπήρξε κανένας σεβασμός και ελήφθησαν αποφάσεις .σαν να είμαστε δυσάρεστα βαρίδια για τον κρατικό προϋπολογισμό και το σύστημα πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Αντί να δοθεί η δυνατότητα και στους ανασφαλιστους διαβητικούς ώστε να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών και ποιοτικών αναλωσίμων υλικών περικόπτονται οι ήδη υπάρχουσες και στους ασφαλισμένους και πλέον η Ελλάδα κινδυνεύει να καταλήξει εχθρικός τόπος στις τεχνολογικές εξελίξεις που σημειώνονται για την καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη μας, την
αποφυγή βαρύτατων επιπλοκών της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Συνεχίζουμε να είμαστε σε μια αδιανόητη ομηρία ενώ τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν αποφασίσει το μέλλον των θεραπειών που μας κρατάνε στη ζωή . Άραγε υπάρχει η διάθεση και ο προσανατολισμός από μέρους των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς; Επισημαίνουμε ότι είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να σταματάς ξαφνικά ένα θεραπευτικό πλαίσιο και χωρίς προετοιμασία και ιατρική επίβλεψη ,εν μέσω καλοκαιριού, να πρέπει να αλλάξεις θεραπεία γιατί δεν βγαίνει λογιστικά … Δεν θα εμπλακούμε στο πώς φτάσαμε εδώ ,ποιος έφταιξε, τι έγινε …δεν είναι αυτός ο σκοπός μας.

Όμως εμείς ,οι πάσχοντες, εισπράττουμε την απαξίωση και την επίθεση χωρίς να λαμβάνονται ούτε καν στοιχειωδώς τα δικαιώματα μας στην υγεία και στην ελεύθερη πρόσβαση σε επιλογές θεραπευτικών σχημάτων. Απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση ,στο Υπουργείο Υγείας, σε όλους τους θεσμικούς φορείς και στις επιστημονικές εταιρείες να μην μας αφήσουν στην αβεβαιότητα. Απαιτούμε νέες τεχνολογίες στη διαχείριση του διαβήτη μας ,όπως εφαρμόζονται πιστοποιημένα παγκοσμίως, με διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες. Αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή που έχει αποστείλει στις 11/8/2022 προς τον ΕΟΠΥΥ με θέμα: Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη δημοσίευση του ΦΕΚ 4204 Β/08.08.2022.

Είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους Πρόνοιας να μας προστατεύσει & σε αντίθετη περίπτωση οι επιπλοκές που θα υπάρξουν θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο αγώνας μας και η αγωνία μας θα συνεχιστούν μέχρι την τελική δικαίωσή μας. Παραμένουμε σε εγρήγορση ζώντας καταστάσεις έντονου στρες (επιβαρύνοντας την υγεία μας) και αναμένουμε άμεση ανάκληση του εν λόγω ΦΕΚ. Θα πρέπει να υπάρχει επιτέλους η δυνατότητα συμμετοχής των πασχόντων και των επιστημονικών εταιρειών που γνωρίζουν τη νόσο μας και τις θεραπευτικές μας ανάγκες στην τελική λήψη αποφάσεων λαμβάνοντας υπόψη το θεραπευτικό μας όφελος και όχι βάσει κλειστών προϋπολογισμών που συνεχώς μειώνονται τη στιγμή μάλιστα που η νόσος του διαβήτη χτυπά την πόρτα όλο και περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως.

Κύριε Υπουργέ, Κυρία Διοικήτρια,
Δεσμεύεστε ότι ασφαλισμένοι, όπως και ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σ.Δ. για τους οποίους απαιτείται ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και όλα τα διαγνωστικά μέσα, θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις νέες τεχνολογίες όπως εξελίσσονται ταχύτατα ημέρα με την ημέρα; Δεσμεύεστε ότι θα διατίθεται κάθε νέα θεραπεία μέσα από το δημόσιο σύστημα ασφαλιστικών παροχών με γενναία χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και ασφαλιστικών παροχών από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Κύριε Υπουργέ, Κυρία Διοικήτρια, Δώστε τέλος στην ομηρία μας. Απαιτούμε η Ελλάδα να μην γίνει παρίας και στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις για τη βελτίωση της υγείας μας και της ίδιας μας της ζωής.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης: Στη Βουλή το θέμα των αναλωσίμων των διαβητικών ασθενών με πρωτοβουλία του Α. Ξανθού

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη συνεχίζουν αδιάλειπτα να εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ

ΠΣΦ: Άρση εποπτείας σημαίνει κατάργηση των ληστρικών μέτρων claw-back & rebate

Προσωπικός  Γιατρός : Είναι ανάγκη να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λίμνη Κάρλα (ΟΦΥΠΕΚΑ) - Δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης, δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις του Οργανισμού

Αναφορικά με τα βαρέα μέταλλα, παρατηρείται μικτή εικόνα (ανάλογα με το μεταλλικό στοιχείο και το σημείο δειγματοληψίας), η οποία χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης. Συνολικά εκτιμάται ότι η ποιότητα του νερού της λίμνης Κάρλας στα όρια που ήταν πριν από την πλημμύρα δεν έχει ουσιωδώς επιβαρυνθεί, ενώ τα συσσωρευμένα ύδατα γύρω από τη λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα ύδατα εντός αυτής.

Προτάσεις Κώστα Μπακογιάννη για την περαιτέρω "εξυγίανση" της Αθήνας

Ο κ. Μπακογιάννης έκανε, επίσης, γνωστό ότι άνοιξε το Δημοτικό Ιατρείο στο 7ο διαμέρισμα. “Πετύχαμε τον στόχο του 7 στα 7. Όταν ξεκίνησαν τα δημοτικά ιατρεία τη δεκαετία του 80, ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε πει ότι θα πρέπει να έχουμε ένα δημοτικό ιατρείο σε κάθε δημοτική κοινότητα. Επιτέλους τα καταφέραμε” τόνισε.

Παρουσία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον αγώνα δρόμου ενάντια στον παιδικό καρκίνο

3rd Olympic Health Run: Φέτος ο αγώνας είχε ως σύνθημα: "Τρέχουμε ενάντια στον παιδικό καρκίνο- Δώστε πίστη στον αγώνα των παιδιών για ζωή" και είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον παιδικό καρκίνο.

Αγώνες Δρόμου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή σε Δήμους της Αττικής για την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα παραπάνω σημεία και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού με ισχυρά φαινόμενα - Περιοχές που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στον νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.