Πολιτική Υγείας

ΣΥΔΑ: Ανοιχτή επιστολή για το νέο ΦΕΚ τιμολόγησης αναλωσίμων υλικών διαβήτη

ΣΥΔΑ: Ανοιχτή επιστολή για το νέο ΦΕΚ τιμολόγησης αναλωσίμων υλικών διαβήτη

ΣΥΔΑ: Ο Σύλλογος Διαβητικων Αθήνας απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και την Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ με θέμα: "Ανακαλέστε το ΦΕΚ να μπει τέλος στην ομηρία των πασχόντων με Διαβήτη σε ότι αφορά τη χρήση των νέων αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης." 

ADMAN

Τις τελευταίες ημέρες τεράστια αναστάτωση έχει φέρει το νομοσχέδιο με τα εμπόδια που βάζει ο ΕΟΠΥΥ στην πρόσβαση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Ερώτηση έφεραν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του τομεάρχη υγείας Ανδρέα Ξανθού, ενώ από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ανέφερε πως οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν αδειάληπτα να εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Τώρα ο Σύλλογος Διαβητικων Αθήνας απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και την Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ με θέμα: “Ανακαλέστε το ΦΕΚ 4204/ΤΒ΄/20Να μπει τέλος στην ομηρία των πασχόντων με Διαβήτη σε ότι αφορά τη χρήση των νέων αντλιών συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης (νέας γενιάς).” 

“Κύριε Υπουργέ, Κυρία Διοικήτρια

Στις 8/8/22 δημοσιεύτηκε αιφνιδιαστικά στο ΦΕΚ 4204/ΤΒ/ , υπουργική απόφαση υπογεγραμμένη από τον Υπουργό Υγείας, με την οποία καθορίζονται οι κατώτερες τιμές αναλώσιμων υλικών διαβήτη (αισθητήρων, πομπών κ.α) σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ. Αυτή η βεβιασμένη κίνηση, εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, είχε ως αποτέλεσμα να
δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στην προμήθεια των απαραίτητων αναλωσίμων υλικών, όπως οι αισθητήρες που συνδέονται με τις αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης και συνιστούν κλειστό κύκλωμα, για την απρόσκοπτη συνέχεια της θεραπείας των πασχόντων.

Για άλλη μια φορά αντιλαμβανόμαστε με τον χείριστο τρόπο ότι για την Πολιτεία δεν έχουμε αξία ως άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αφού δεν υπήρξε κανένας σεβασμός και ελήφθησαν αποφάσεις .σαν να είμαστε δυσάρεστα βαρίδια για τον κρατικό προϋπολογισμό και το σύστημα πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. Αντί να δοθεί η δυνατότητα και στους ανασφαλιστους διαβητικούς ώστε να κάνουν χρήση των νέων τεχνολογιών και ποιοτικών αναλωσίμων υλικών περικόπτονται οι ήδη υπάρχουσες και στους ασφαλισμένους και πλέον η Ελλάδα κινδυνεύει να καταλήξει εχθρικός τόπος στις τεχνολογικές εξελίξεις που σημειώνονται για την καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη μας, την
αποφυγή βαρύτατων επιπλοκών της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Συνεχίζουμε να είμαστε σε μια αδιανόητη ομηρία ενώ τα εμπλεκόμενα μέρη δεν έχουν αποφασίσει το μέλλον των θεραπειών που μας κρατάνε στη ζωή . Άραγε υπάρχει η διάθεση και ο προσανατολισμός από μέρους των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς; Επισημαίνουμε ότι είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να σταματάς ξαφνικά ένα θεραπευτικό πλαίσιο και χωρίς προετοιμασία και ιατρική επίβλεψη ,εν μέσω καλοκαιριού, να πρέπει να αλλάξεις θεραπεία γιατί δεν βγαίνει λογιστικά … Δεν θα εμπλακούμε στο πώς φτάσαμε εδώ ,ποιος έφταιξε, τι έγινε …δεν είναι αυτός ο σκοπός μας.

Όμως εμείς ,οι πάσχοντες, εισπράττουμε την απαξίωση και την επίθεση χωρίς να λαμβάνονται ούτε καν στοιχειωδώς τα δικαιώματα μας στην υγεία και στην ελεύθερη πρόσβαση σε επιλογές θεραπευτικών σχημάτων. Απευθύνουμε έκκληση στην Κυβέρνηση ,στο Υπουργείο Υγείας, σε όλους τους θεσμικούς φορείς και στις επιστημονικές εταιρείες να μην μας αφήσουν στην αβεβαιότητα. Απαιτούμε νέες τεχνολογίες στη διαχείριση του διαβήτη μας ,όπως εφαρμόζονται πιστοποιημένα παγκοσμίως, με διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες. Αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει θέσει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στην επιστολή που έχει αποστείλει στις 11/8/2022 προς τον ΕΟΠΥΥ με θέμα: Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τη δημοσίευση του ΦΕΚ 4204 Β/08.08.2022.

Είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους Πρόνοιας να μας προστατεύσει & σε αντίθετη περίπτωση οι επιπλοκές που θα υπάρξουν θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Ο αγώνας μας και η αγωνία μας θα συνεχιστούν μέχρι την τελική δικαίωσή μας. Παραμένουμε σε εγρήγορση ζώντας καταστάσεις έντονου στρες (επιβαρύνοντας την υγεία μας) και αναμένουμε άμεση ανάκληση του εν λόγω ΦΕΚ. Θα πρέπει να υπάρχει επιτέλους η δυνατότητα συμμετοχής των πασχόντων και των επιστημονικών εταιρειών που γνωρίζουν τη νόσο μας και τις θεραπευτικές μας ανάγκες στην τελική λήψη αποφάσεων λαμβάνοντας υπόψη το θεραπευτικό μας όφελος και όχι βάσει κλειστών προϋπολογισμών που συνεχώς μειώνονται τη στιγμή μάλιστα που η νόσος του διαβήτη χτυπά την πόρτα όλο και περισσότερων ανθρώπων παγκοσμίως.

Κύριε Υπουργέ, Κυρία Διοικήτρια,
Δεσμεύεστε ότι ασφαλισμένοι, όπως και ανασφάλιστοι πάσχοντες από Σ.Δ. για τους οποίους απαιτείται ισότιμη πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και όλα τα διαγνωστικά μέσα, θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις νέες τεχνολογίες όπως εξελίσσονται ταχύτατα ημέρα με την ημέρα; Δεσμεύεστε ότι θα διατίθεται κάθε νέα θεραπεία μέσα από το δημόσιο σύστημα ασφαλιστικών παροχών με γενναία χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και ασφαλιστικών παροχών από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Κύριε Υπουργέ, Κυρία Διοικήτρια, Δώστε τέλος στην ομηρία μας. Απαιτούμε η Ελλάδα να μην γίνει παρίας και στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις για τη βελτίωση της υγείας μας και της ίδιας μας της ζωής.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης: Στη Βουλή το θέμα των αναλωσίμων των διαβητικών ασθενών με πρωτοβουλία του Α. Ξανθού

Πλεύρης: Οι ασθενείς με διαβήτη συνεχίζουν αδιάλειπτα να εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ

ΠΣΦ: Άρση εποπτείας σημαίνει κατάργηση των ληστρικών μέτρων claw-back & rebate

Προσωπικός  Γιατρός : Είναι ανάγκη να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφής γιατρών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σαγκάη πλήττεται από διαδηλώσεις για την Covid καθώς η οργή εξαπλώνεται

Κίνα: Οι διαμαρτυρίες κατά των αυστηρών περιορισμών της Κίνας για την COVID-19 εξαπλώθηκαν στην Σαγκάη, σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία, με ένα νέο κύμα οργής που πυροδότησε μια φονική πυρκαγιά στα δυτικά της χώρας.

Σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα και της σωρευτικής επίπτωσης κατά τη διάρκεια των κυμάτων πανδημίας

"Το μαθηματικό μοντέλο που βασίζεται σε δεδομένα υγρών αποβλήτων έδειξε καλή συσχέτιση με τα σωρευτικά κρούσματα και μας επέτρεψε να προβλέψουμε την επίπτωση του SARS-CoV-2 σε μία εβδομάδα, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία σε καταστάσεις στις οποίες το σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως".

12.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται απλήρωτοι φροντιστές κάθε μέρα

Ηνωμένο Βασίλειο: Μέσα σε ένα χρόνο, περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται μη αμειβόμενοι φροντιστές για έναν ηλικιωμένο, ανάπηρο ή σοβαρά άρρωστο συγγενή ή φίλο.

Οι εμπειρογνώμονες συνιστούν τη χρήση των πόρων της COVID-19 για την αντιμετώπιση της "σιωπηλής πανδημίας" της μικροβιακής αντοχής

"Μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής ΑΜΡ απαιτεί την προσέγγιση "Μία υγεία" που λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος, καθώς και συντονισμένη δράση σε όλες τις επαρχίες και τα εδάφη, τις δικαιοδοσίες και τους τομείς που εμπλέκονται στον μετριασμό της μικροβιακής αντοχής ΑΜΡ. Απαιτείται μια πολυδιάστατη προσέγγιση, παρόμοια με το σχέδιο δράσης για τον μετριασμό και την αποκατάσταση της COVID-19 που υποβλήθηκε το 2021".

Ο Λευκός Οίκος προτρέπει τους πολίτες να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του covid-19

ΗΠΑ: Τα τελευταία ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 προσφέρουν περισσότερη προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης, επανέλαβαν αξιωματούχοι δημόσιας υγείας σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου την Τρίτη.

Δήλωση Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για απόφαση ΣτΕ για ανεμβολίαστους

Θάνος Πλεύρης: "Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό.. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της αποφασης".

Τα μανιτάρια Enoki συνδέονται με την επιδημία της λιστέριας σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα CDC

Το CDC συνέστησε στους ανθρώπους να καλέσουν αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα ασθένειας Listeria μετά την κατανάλωση μανιταριών enoki.  Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δύσκαμπτο αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς, εκτός από πυρετό και μυϊκούς πόνους σε όσους δεν είναι έγκυοι, δήλωσε το CDC