Πολιτική Υγείας

Στην τελική ευθεία για τη χαλάρωση των μέτρων – Μέχρι το τέλος του 2022 σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Στην τελική ευθεία για τη χαλάρωση των μέτρων – Μέχρι το τέλος του 2022 σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ όσο υπάρχει πανδημία. Με νομοθετική διάταξη παρατείνεται η αναστολή εργασίας μέχρι τις 31/12.

Στην τελική ευθεία για τη χαλάρωση των μέτρων: Αποφασισμένη να προχωρήσει στη χαλάρωση των μέτρων εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά την νέα έκρηξη κρουσμάτων που είχαμε και χθες αλλά και νεκρών από την πανδημία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ξεκαθαρίζει ότι η χαλάρωση των μέτρων ανά πάσα στιγμή θα έχει ημερομηνία λήξης και ανεξάρτητα τι θα συμβεί, το φθινόπωρο τα μέτρα σε συνδυασμό με την επιδημιολογική κατάσταση θα επανεξεταστούν.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι στα χέρια των ειδικών και αυτό που περιμένουν είναι οι εισηγήσεις από τους επιστήμονες οι οποίες θα γίνουν γνωστές το απόγευμα της Τετάρτης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας χθες στην Βουλή, υπογράμμισε ότι «Σαφώς και δεν είναι σε ύφεση η πανδημία του κορωνοϊού.Έχουμε 1000 νοσηλείες παραπάνω σε σχέση με τις προηγούμενες 10 μέρες». Όμως, συμπλήρωσε, δείχνοντας έτσι και τις προθέσεις της κυβέρνησης, ότι  τα μέτρα χαλάρωσης πρέπει να υιοθετηθούν για πολλούς λόγους, όπως οικονομικούς και κοινωνικούς. «Δεν γίνεται να έχουμε συνεχώς lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζουν από το υπουργείο Υγείας, τα μέτρα σε καμία περίπτωση δεν καταργούνται αλλά αναστέλλονται λόγω έλευσης του καλοκαιριού.

Η αναστολή των μέτρων θα ισχύσει ή λίγο πριν ή μετά το Πάσχα.

Όσον αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, αυτό που εξετάζεται είναι, είτε από τις 18 Απριλίου είτε από τον Μάιο, η πρόσβαση κυρίως στους εξωτερικούς χώρους και σε κάποιους εσωτερικούς να γίνεται χωρίς την επίδειξή του. Γι’ αυτό το θέμα, όπως σημειώνουν, θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς – Ανοικτή η 4η δόση από το φθινόπωρο

Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ όσο υπάρχει πανδημία. Με νομοθετική διάταξη παρατείνεται η αναστολή εργασίας μέχρι τις 31/12.

Μπορεί σε ποσοστό να είναι κάτω του 3% αλλά η κυβέρνηση εμμένει στην θέση ότι οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να το πράξουν όχι μόνο για τη δική τους υγειονομική ασφάλεια, καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος νόσησής τους, αλλά και γιατί δίνουν το παράδειγμα στην κοινή γνώμη.

Έτσι, την Τετάρτη ψηφίζεται στη Βουλή η διάταξη με την οποία το μέτρο της αναστολής εργασίας των υγειονομικών θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους δεν θα επιστρέψουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.

Ταυτόχρονα, η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από το φθινόπωρο να αποφασιστεί και τέταρτη δόση εμβολιασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γκάγκα πρόστιμο: Σταματάει η επιβολή προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Στο τραπέζι η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού

Στο κόκκινο η ανησυχία των ειδικών για την Όμικρον 2

Θεοδωρίδου: Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".