Πολιτική Υγείας

Στέλλα Κυριακίδου: Αλλαγές στη νομοθεσία της Ε.Ε για τα φαρμακευτικά προϊόντα προανήγγηλε η Επίτροπος Υγείας

Στέλλα Κυριακίδου: Αλλαγές στη νομοθεσία της Ε.Ε για τα φαρμακευτικά προϊόντα προανήγγηλε η Επίτροπος Υγείας

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ελλείψεις βασικών γενοσήμων φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, είναι πιθανό να είναι συνεχόμενες στην Ευρώπη λόγω προβλημάτων στον τομέα, όπως η σταδιακή μετανάστευση της παραγωγής γενοσήμων στην Ασία. Η κα. Κυριακίδου δήλωσε πως η ΕΕ εφαρμόζει όλες τις νομοθετικές δυνατότητες, ενώ παράλληλα συνομιλεί με εταιρείες για να αυξηθεί η παραγωγή και να μετριαστούν οι ελλείψεις.

Στέλλα Κυριακίδου: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα επιχειρεί να λάβει η Ε.Ε. ενώ προωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο αυστηροποίηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Αυστηρότερες δεσμεύσεις για ολόκληρη την αλυσίδα φαρμάκου και  έγκαιρη ειδοποίηση για ελλείψεις φαρμάκων περιλαμβάνουν οι προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φαρμακευτικά προϊόντα, προανήγγηλε την Τρίτη η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη. Παράλληλα, όμως, επεσήμανε ότι η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA), το όργανο της ΕΕ για κρίσεις υγείας που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, θα μπορούσε να προμηθεύεται φάρμακα και υλικά για λογαριασμό των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Η επίτροπος δήλωσε στη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι ελλείψεις αντιβιοτικών είναι ένα πρόβλημα που εντείνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ανέφερε πως με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα φάρμακα έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο. «Στόχος μας είναι και παραμένει να εξασφαλίσουμε πρόσβαση σε φάρμακα για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε διαταραχή στην αγορά φαρμάκων στην Ε.Ε.», είπε η Στέλλα Κυριακίδη. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ελλείψεις αντιβιοτικών έχουν αναφερθεί σε 26 ευρωπαϊκές χώρες. «Η ασυνήθιστη πρόωρη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα και η ανεπαρκής παραγωγική ικανότητα είναι οι βασικές αιτίες των ελλείψεων», επεσήμανε η Επίτροπος. Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι οι ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ελλείψεις βασικών γενοσήμων φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά, είναι πιθανό να είναι συνεχόμενες στην Ευρώπη λόγω προβλημάτων στον τομέα, όπως η σταδιακή μετανάστευση της παραγωγής γενοσήμων στην Ασία. Η κα. Κυριακίδου δήλωσε πως η ΕΕ εφαρμόζει όλες τις νομοθετικές δυνατότητες, ενώ παράλληλα συνομιλεί με εταιρείες για να αυξηθεί η παραγωγή και να μετριαστούν οι ελλείψεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρχεται πακέτο νομοθετικών ρυθμίσεων για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Τι αποκάλυψε η ευρωπαία επίτροπος Υγείας

Στ. Κυριακίδου: Αποδέχθηκε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι παγκόσμιο πρόβλημα

Επιστολή Υπουργού Υγείας για ελλείψεις φαρμάκων στην Ε.Ε.

Ανησυχητική έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την κατάλληλη χρήση αντιβιοτικών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".