Πολιτική Υγείας

Σλοβακία Κορωνοϊός: Πρωτοφανές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σλοβακία Κορωνοϊός: Πρωτοφανές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η Σλοβακία ωστόσο δεν αρκείται σε ό,τι έχει ήδη πετύχει. Η κυβέρνηση αποφεύγει να θριαμβολογήσει, τονίζοντας ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, συνεχίζει τις αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες για αυξημένα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά κυρίως ετοιμάζει ένα νέο πανεθνικό πρόγραμμα μαζικών τεστ.

Σλοβακία Κορωνοϊός: Κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα του πρωτοφανούς προγράμματος που έθεσε σε εφαρμογή η Σλοβακία, υποβάλλοντας σε τεστ για covid-19 σχεδόν τα 2/3 των 5,5 εκατομμύριων κατοίκων της χώρας. Το κολοσσιαίο σε διοικητικό και οργανωτικό επίπεδο εγχείρημα έφερε μέσα σε μία εβδομάδα στην επιφάνεια 57.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία και απομονώθηκαν σε καραντίνα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Το τεστ δεν ήταν υποχρεωτικό για τους πολίτες, αλλά μόνο αυτοί που το έκαναν έλαβαν πιστοποιητικό ελεύθερης κυκλοφορίας, ενώ οι αρνητές του υποχρεώθηκαν να τεθούν σε καραντίνα.

Το σλοβάκικο πείραμα παρακολουθείται στενά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια ομάδα από το γραφείο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μετέβη στη Σλοβακία στα τέλη Οκτωβρίου για να παρακολουθήσει τις δοκιμές και να λάβει τεχνογνωσία ενόψει ενός ανάλογου προγράμματος που ξεκίνησε στο Λίβερπουλ στις 6 Νοεμβρίου. Περίπου 90.000 κάτοικοι δοκιμάστηκαν εκεί την πρώτη εβδομάδα. Η Σλοβακία τέσταρε σχεδόν τον μισό πληθυσμό της το Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου και μια εβδομάδα μετά διοργανώθηκε δεύτερος γύρος δοκιμών στις πιο σφόδρα πληγείσες από τη νόσο περιφέρειες, ανακαλύπτοντας κάποια νέα hot-spots.

Περίπου 20 ημέρες μετά, σημειώθηκε ο χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων 24ωρου από τις 22 Σεπτεμβρίου. Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου η Σλοβακία ανακοίνωσε 231 νέα κρούσματα – το αρνητικό ρεκόρ Νοεμβρίου ήταν οι 3.216 περιπτώσεις της 4ης του μήνα – και αυτό είναι το αποτέλεσμα της ισοπέδωσης της επιδημικής καμπύλης που είχε προαναγγείλει από τις 17 Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μάρεκ Κράιτσι. Είχε εξηγήσει τότε ότι το ποσοστό αναπαραγωγής του ιού είχε πέσει αισθητά, σε επίπεδα που κυμαινόταν από 0,7 έως 0,9.

Αυτός ήταν και ο λόγος που από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου η Σλοβακία χαλάρωσε τα μέτρα περιορισμού. Από εκείνη την ημέρα επέτρεψε την επαναλειτουργία θεάτρων, κινηματογράφων και εκκλησιών στο μισό της χωρητικότητάς τους, ενώ έδωσε το πράσινο φως για το άνοιγμα γυμναστήριων και κολυμβητηρίων με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Επιπλέον ξεκίνησαν ξανά τα πρωταθλήματα χόκεϊ επί πάγου και ποδοσφαίρου, χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει ακόμα και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι αυτό θα συμβεί για δύο εβδομάδες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η Σλοβακία ωστόσο δεν αρκείται σε ό,τι έχει ήδη πετύχει. Η κυβέρνηση αποφεύγει να θριαμβολογήσει, τονίζοντας ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, συνεχίζει τις αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες για αυξημένα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά κυρίως ετοιμάζει ένα νέο πανεθνικό πρόγραμμα μαζικών τεστ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο από τον κίνδυνο του κοροναϊού

Γρήγορα τεστ κορωνοϊού μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τη διασπορά;

Άτομα με κοινωνιοπαθητικά χαρακτηριστικά θεωρούνται οι αρνητές μάσκας

Χώρες με σχεδόν μηδενικά κρούσματα

Κεραμέως: Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία από 1/2

Κεραμέως: Επαναλειτουργία με τήρηση αυστηρών κανονισμών των Γυμνασίων και Λυκείων από Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Στις περιοχές με αυξημένο φορτίο τα λύκεια θα λειτουργούν εξ αποστάσεως με τηλεκπαίδευση. Ωστόσο τα λύκεια ειδικής αγωγής θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Παπαευαγγέλου: Θα φανεί ποιοι ήταν οι σοβαροί λαοί της Ευρώπης

Παπαευαγγέλου: Παρά τους αυστηρούς ελέγχους δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις σχετικά με τη μάσκα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα υπολογίστηκε μόλις 16 τοις εκατό αύξηση της κινητικότητας. Έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρακολουθούμε καθημερινά όλους τους δείκτες.

Υπουργείο Υγείας : Συντονισμός και ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης

Για το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού Δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, υπό τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο Άντονι Φάουτσι εκφράζει το "απελευθερωτικό συναίσθημα" που νιώθει μετά τη λήξη θητείας του Τραμπ

Άντονι Φάουτσι: Το "απελευθερωτικό συναίσθημα" από τη λήξη θητείας Τραμπ. Ο Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός για τις λοιμώδεις ασθένειες στις ΗΠΑ, μίλησε την Πέμπτη για ένα "απελευθερωτικό συναίσθημα" ότι μπορεί να πει επιστημονική αλήθεια για τον κορωνοϊό χωρίς να φοβάται τις "επιπτώσεις" από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Φοβος λοιμωξιολόγων για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος λόγω του ανοίγματος της αγοράς

Η προσπάθεια να παραμείνει η μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα, συνδέεται με το θέμα των εμβολιασμών. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταδοτικότητα, τόσο μειώνεται το όφελος των εμβολίων

Σήμερα η απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων -Προβληματίζουν τα 480 ημερήσια κρούσματα

Βασική προτεραιότητα, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός αποτελεί για την κυβέρνηση η επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία την 1η Φεβρουαρίου