Πολιτική Υγείας

Σι Τζινπίνγκ: Πιέζει για μεγαλύτερη συνεργασία για την COVID-19 ενώ απορρίπτει τη “νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου”

Σι Τζινπίνγκ: Πιέζει για μεγαλύτερη συνεργασία για την COVID-19 ενώ απορρίπτει τη “νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου”

Συγκριτικά, οι διαχειριστές του προγράμματος COVAX που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αποστολή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι έχει παραδώσει τώρα 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου.

Σι Τζινπίνγκ: Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τη Δευτέρα για μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία κατά της COVID-19 και δεσμεύτηκε να στείλει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου σε άλλες χώρες, ενώ προέτρεψε τις άλλες δυνάμεις να απορρίψουν μια «ψυχροπολεμική νοοτροπία» σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων — ένα όχι και τόσο καλυμμένο κτύπημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κινέζος ηγέτης μίλησε για τις προσπάθειες της χώρας του να μοιραστεί εμβόλια, να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και να προωθήσει την ανάπτυξη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία μιας εικονικής συγκέντρωσης που διοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιείται αντί της ετήσιας συνάντησης τον Ιανουάριο στο Νταβός της Ελβετίας, λόγω ανησυχιών για την υγεία που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού.

Έθιξε τυπικά θέματα από τα προηγούμενα σχόλιά του σε διεθνές κοινό, συμπεριλαμβανομένης της απάντησης σε παράπονα των εμπορικών εταίρων της Κίνας, υποσχόμενος να ανοίξει την κρατικά κυριαρχούμενη οικονομία της ευρύτερα στον ιδιωτικό και τον ξένο ανταγωνισμό.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχουν σιγοβράσει για διαφορετικούς φακέλους όπως η Ταϊβάν, η πνευματική ιδιοκτησία, το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

“Πρέπει να απορρίψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και να επιδιώξουμε την ειρηνική συνύπαρξη και τα αποτελέσματα που κερδίζουν.

Ο κόσμος μας σήμερα απέχει πολύ από το να είναι ήρεμος”, είπε ο Σι, μέσω μεταφραστή. “Ο προστατευτισμός και η μονομέρεια δεν μπορούν να προστατεύσουν κανέναν. Σε τελική ανάλυση βλάπτουν τα συμφέροντα των άλλων καθώς και τα δικά του.

Ακόμη χειρότερα είναι οι πρακτικές ηγεμονίας και εκφοβισμού, που έρχονται σε αντίθεση με την παλίρροια της ιστορίας.

«Μια προσέγγιση μηδενικού αθροίσματος που διευρύνει το δικό του κέρδος σε βάρος των άλλων δεν θα βοηθήσει», πρόσθεσε.

«Ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός για την ανθρωπότητα είναι η ειρηνική ανάπτυξη και η αμοιβαία συνεργασία».

Ο Σι, ο οποίος δεν έχει φύγει από την Κίνα από την εμφάνιση του κορωνοϊού στις αρχές του 2020, είπε ότι η Κίνα έχει ήδη στείλει στο εξωτερικό περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της για την COVID-19 και σχεδιάζει να παράσχει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο, συμπεριλαμβανομένης μιας δωρεάς 600 εκατομμυρίων δόσεων σε Αφρική και επιπλέον 150 εκατομμύρια στη Νοτιοανατολική Ασία.

Συγκριτικά, οι διαχειριστές του προγράμματος COVAX που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για την αποστολή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι έχει παραδώσει τώρα 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου.

Ο Σι είπε ότι η Κίνα «είναι έτοιμη να συνεργαστεί με» άλλες κυβερνήσεις για το κλίμα, αλλά δεν ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες και δεν προσέφερε πόρους.

Είπε ότι εναπόκειται στις αναπτυγμένες χώρες να παρέχουν χρήματα και τεχνολογία.

Ο Κινέζος ηγέτης επανέλαβε τις επίσημες υποσχέσεις ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα ανοίξει ευρύτερα την κρατικά κυριαρχούμενη κινεζική οικονομία. Το κυβερνών κόμμα έχει λάβει μέτρα τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των περιορισμών ιδιοκτησίας στην αυτοκινητοβιομηχανία του, αλλά επιχειρηματικοί όμιλοι λένε ότι ξένες τράπεζες, τεχνολογία και άλλες εταιρείες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς που περιορίζουν την πρόσβαση στις πιο υποσχόμενες βιομηχανίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργία πίεσης για τον προσδιορισμό της προέλευσης του κορωνοϊού

Η Κίνα εξασφάλισε ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια covid-19

Σε κλινικές δοκιμές έξι εμβόλια στην Κίνα – Οι χειρισμοί των ΗΠΑ

Εύθραυστες ισορροπίες και συμμαχίες για τον έλεγχο των εμβολίων

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Πεκίνου με αιχμή τις κυρώσεις για την πανδημία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το CDC δεν παρουσίασε «επιστημονικό σκεπτικό» για ενισχυτικά εμβόλια COVID για παιδιά, λέει ο Δρ. Makary

Και η επιτροπή είπε στην πραγματικότητα, θέλουμε ένα απλό μήνυμα. Ανησυχούμε μήπως έχουμε ένα μπερδεμένο μήνυμα εάν αυτά τα παιδιά δεν παίρνουν αναμνηστικό και οι ηλικιωμένοι παίρνουν. Αυτό δεν είναι επιστημονικό σκεπτικό.

Η Κινεζική επαρχία Χενάν διέταξε τα σχεδόν 100 εκατομμύρια κατοίκους της να κάνουν τεστ Covid κάθε δύο ημέρες

Οι λιανικές πωλήσεις και η εργοστασιακή παραγωγή υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και περίπου δύο χρόνια τον περασμένο μήνα, αντανακλώντας τις επιπτώσεις από την πολιτική μηδενικής Covid της Κίνας.

Η Κίνα με πρόφαση την COVID-19 προσπαθεί να κάνει αναποτελεσματικό το ταξίδι του ΟΗΕ στη Σιντζιάνγκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το Κογκρέσο ψήφισε τον Νόμο για την Πρόληψη της Καταναγκαστικής Εργασίας των Ουιγούρων τον Δεκέμβριο, μια δικομματική νομοθεσία που εμποδίζει την εισαγωγή αγαθών που γίνονται μέσω καταναγκαστικής εργασίας στην περιοχή Xinjiang. Η Bachelet θα παραδώσει δημόσια ενημέρωση τύπου σχετικά με τα ευρήματά της στις 28 Μαΐου.

Ευλογιά των πιθήκων: Απόφαση ΕΕΕ-Σε ποιες περιπτώσεις συστήνεται το εμβόλιο

Ευλογιά των πιθήκων: Ένδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου, σημειώνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και συνιστά επιλεκτικά τον εμβολιασμό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι καλούν τον Μπάιντεν να προωθήσει επιθετικές μεταρρυθμίσεις για τη «διαφθορά» του ΠΟΥ

Οι νομοθέτες έχουν αποκαλέσει την οργάνωση «μαριονέτα» για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και κατηγόρησαν τον ΠΟΥ ότι εργάζεται για την απόκρυψη της προέλευσης της COVID-19.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Κυριακή εν μέσω πανεθνικής έλλειψης γάλακτος για βρέφη

Οι άνθρωποι στη Νέα Υόρκη που χρεώνονται υπερβολικά για τη φόρμουλα για μωρά μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στη διεύθυνση nyc.gov/dcwp, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό υποστηρίζει τη συνέχιση της χρήσης μασκών σε εσωτερικούς χώρους

«Χωρίς αυτήν την επόμενη γενιά εμβολίων, χωρίς θεραπείες και διαγνωστικά, αυτό θα καταστήσει πολύ, πολύ πιο δύσκολο για εμάς να φροντίσουμε και να προστατέψουμε τους Αμερικανούς».

Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες μπορούν να περιοριστούν, δήλωσε τη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

H Van Kerkhove είπε ότι η μετάδοση γινόταν μέσω «στενής σωματικής επαφής: επαφή δέρματος με δέρμα» και ότι τα περισσότερα από τα άτομα που εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής δεν είχαν σοβαρό κρούσμα της νόσου.