Πολιτική Υγείας

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αισιοδοξία για τον τουρισμό από τις κρατήσεις – Επισπεύδεται το ψηφιακό πιστοποιητικό

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αισιοδοξία για τον τουρισμό από τις κρατήσεις – Επισπεύδεται το ψηφιακό πιστοποιητικό

Όσο πιο σύντομα το πιστοποιητικό και με ενιαίους κανόνες - Forbes: Η Ελλάδα στην κορυφή των κρατήσεων των Αμερικανών το Μάιο

Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την εξέλιξη της Συνόδου Κορυφής, αφού όπως όλα δείχνουν η ελληνικής έμπνευσης πρόταση για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού προχωρά δίχως προσκόμματα. Παράλληλα τα μηνύματα που παίρνει η χώρα από το μέτωπο του τουρισμού είναι άκρως ενθαρρυντικά. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, η πρόταση που ο ίδιος κατέθεσε για το ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, έγινε αποδεκτή με πολύ μεγάλη ταχύτητα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επισήμανε δε ότι έχουμε ήδη σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό ως αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων που έκανε η πορτογαλική Προεδρία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την Επιτροπή, ενώ εξέφρασε την προσδοκία ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό με ενιαίους κανόνες, που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει μια γενική αναγνώριση ότι επιστρέφουμε σε μια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα. Ξεχωριστή είναι η σημασία για τα κράτη του νότου τα οποία είναι πιο εξαρτημένα από τον τουρισμό, αλλά και για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη των ευρωπαίων πολιτών να ταξιδέψουν και ενδεχομένως να δαπανήσουν σε ταξίδια ένα μέρος των σημαντικών αποταμιεύσεων που έχουν συσσωρευτεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, «το Πιστοποιητικό είναι μία ενιαία βάση δεδομένων που κάνει πιο απλή τη δουλειά μας σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων» και πρόσθεσε ότι «δημιουργεί και την απαραίτητη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των βάσεων δεδομένων όλων των χωρών, έτσι ώστε αυτή η πληροφορία να διοχετεύεται από τη μία χώρα στην άλλη με ασφάλεια και χωρίς να παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα» και χωρίς να γίνεται κανένας διαχωρισμός ή διάκριση μεταξύ των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι το πιστοποιητικό είναι εργαλείο διευκόλυνσης ταξιδιών, ώστε να αποφύγουμε πρόσθετους περιορισμούς. «Είναι βάση δεδομένων», ανέφερε προσθέτοντας πως «ήδη, σήμερα, τους βασικούς κανόνες για το πώς υποδεχόμαστε ξένους επισκέπτες, τους έχουμε δρομολογήσει» και πως «το πιστοποιητικό κάνει πιο απλή τη δουλειά σε επίπεδο συνοριακών ελέγχων». Παράλληλα επέμεινε στην αρχή της αμοιβαιότητας δηλαδή αν η Ελλάδα ζητάει από κάποιον να έρθει με τεστ αντιγόνου, αντίστοιχο να είναι και το αίτημα της χώρας προέλευσης. «Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί και όσο η επιδημιολογική εικόνα συνεχίζει να βελτιώνεται και θα βελτιώνεται παντού λόγω των εμβολιασμών, δεν εκτιμώ ότι θα έχουμε τέτοια ζητήματα», πρόσθεσε.

Χαμόγελα για τον τουρισμό

Την ίδια ώρα, αισιοδοξία επικρατεί για την πορεία του τουρισμού στην χώρα μας, καθώς αν και νωρίς, τα σημάδια δείχνουν πως η Ελλάδα θα επουλώσει πολλές από τις πληγές της πανδημίας στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Forbes το οποίο τονίζει πως οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς την Ελλάδα από τους χρήστες του αμερικανικού ιστότοπου Hopper ξεπερνούν αυτές προς οποιονδήποτε άλλο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη. Όπως δε σημειώνει, συνολικά, ο όγκος των κρατήσεων για την Αθήνα είναι «σημαντικά αυξημένος» σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019».

Παρότι πολλοί Αμερικανοί κάνουν ήδη κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων προς τους συνήθεις δημοφιλείς προορισμούς -όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Ρώμη- εν αναμονή του ανοίγματος των χωρών του ευρωπαϊκού μπλοκ, είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση της Ελλάδας να πρωτοστατήσει στην υποδοχή των τουριστών έχει αποδώσει. Συνολικά οι κρατήσεις στο Hopper προς την Ευρώπη είναι αυξημένες κατά 38% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με τους τουρίστες να αναζητούν μέρη που μπορούν να τα επισκεφθούν με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία. Όπως αναφέρεται, οι πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα κοστίζουν 18% λιγότερο το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 2019.

Δίνοντας το «πράσινο φως» στους εμβολιασμένους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν στη χώρα, πριν ανοίξει η πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης, η Ελλάδα τράβηξε την προσοχή των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, τονίζεται στο δημοσίευμα. Είναι ενδεικτικό ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες πολλές απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, καθώς έχουν προστεθεί δρομολόγια προς την Αθήνα από Ατλάντα, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια και Ουάσιγκτον. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, όπως αναφέρει το Fordes, δεν είναι μόνο φθηνότερη αλλά και πιο εύκολα προσβάσιμη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Κι όταν με το καλό φτάσουν οι τουρίστες στην Αθήνα, μπορούν εύκολα να επισκεφθούν κάποια από τα εντυπωσιακά νησιά της Ελλάδα, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη ή η Κέρκυρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό από 1η Ιουνίου για τους Έλληνες - Πώς θα λειτουργεί

Έρχεται νέο «πιστοποιητικό EU COVID-19» που θα διαρκεί για ένα έτος

Έτοιμη να δεχτεί τουρίστες η Ελλάδα - Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι κανόνες ασφαλείας

«Πράσινο διαβατήριο» για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες της ΕΕ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Ναι" στο νομοσχέδιο για την παιδική κακοποίηση είπαν οι βουλευτες της ΝΔ

Με τον τρόπο αυτό, καλύπτονται οι ανάγκες της οικογένειας μέσω μιας ευέλικτης και οργανωμένης διαδικασίας φροντίδας των παιδιών και προωθείται η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Δημιουργία πίεσης για τον προσδιορισμό της προέλευσης του κορωνοϊού

"Η Κίνα έχει πολύ μεγάλο κίνητρο και είναι σε θέση να μας αρνηθεί αυτές τις πληροφορίες", δήλωσε ο Κίτσεν. «Έχουν κίνητρο να μας αρνηθούν αυτές τις πληροφορίες γιατί ό, τι και να είναι - είτε ήταν υγρή αγορά είτε βιολογική εγκατάσταση ως προέλευση - είναι ντροπιαστικό για το Κινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα".

Θεμιστοκλέους: Οι δέκα περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού-Με Pfizer το 74,6% των εμβολιασμών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Όπως επεσήμανε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις περιοχές αυτές αναπτύσσονται στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση των εμβολιασμών.

Μαρία Θεοδωρίδου: Ηπιότερες οι παρενέργειες της τρίτης δόσης-Ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της γρίπης

Μαρία Θεοδωρίδου: Τους επόμενους μήνες αναμένεται να κυκλοφορεί παράλληλα πλειάδα άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων και του ιού της γρίπης. Ο εμβολιασμός για την γρίπη είπε ξεκινά τις επόμενες εμβομάδες, ενώ από 1η Οκτωβρίου εκκινεί η συνταγογράφηση. Ο εμβολιαμός είναι επιβεβλημένος για ευάλωτες ομάδες και δεν απαιτείται χρονική απόσταση μεταξύ εμβολίων Covid, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων. Όπως είπε, η μειωμένη κινητικότητα της γρίπης πέρισυ δεν θα πρέπει να εφησυχάζει. 

Τρεις χώρες που νίκησαν στη μάχη με τον κορωνοϊό

Ο Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα: «Καθώς οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από τον νόμο αίρονται, εισερχόμαστε σε μια φάση που θα βασίζεται στην υπευθυνότητα καθενός. Η Πορτογαλία αλλάζει σελίδα».