Πολιτική Υγείας

Προϋπολογισμός Υπουργείου Υγείας 2023: Αυξημένος κατά 439 εκ. ευρώ

Προϋπολογισμός Υπουργείου Υγείας 2023: Αυξημένος κατά 439 εκ. ευρώ

Προϋπολογισμός Υπουργείου Υγείας 2023: Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2023 είναι αυξημένος κατά 439 εκ ευρώ σε σχέση με το 2022, όπως όπως είπε ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης στη Βουλή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την “Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023”, ο Υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι δαπάνες για την Υγεία πρόκειται να είναι αυξημένες σε σχέση με το 2022 και τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό υποδηλώνει άμεσα και με πλήρη σαφήνεια τη νευραλγική θέση της Υγείας στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης.

Αναλυτικά στοιχεία για τον Προϋπολογισμό Υγείας του 2023

 • Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2023 είναι αυξημένος κατά 439 εκ ευρώ σε σχέση με το 2022, αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην Υγεία.
 • Για το 2023 ο προϋπολογισμός ανέρχεται 4,7 δισ. και με τις δημόσιες επενδύσεις στα 5,2 δισ. έναντι 3,8 δισ. του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Δηλαδή 1,4 δις περισσότερα χρήματα για την υγεία.
 • Εάν σε αυτό συμπεριλάβουμε και τα 1,5 δις του Ταμείου Ανάκαμψης που εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διασφαλιστεί άλλος ένας προϋπολογισμός για την Υγεία.

Πρόληψη και ΠΦΥ

 • Βασική στόχευση μας είναι η πρόληψη και η μεταφορά πόρων στην έγκαιρη διάγνωση με στόχο όχι μόνο η θεραπεία της ασθένειας, αλλά να παραμείνει ο πολίτης υγιής.
 • 254 εκ ευρώ με δυνατότητα προσαύξησης 130 εκ παρέχονται σε 5 βασικά προληπτικά προγράμματα μέσω του προγράμματος Σπύρος Δοξιάδης για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.
 • Ήδη έχουν διενεργηθεί άνω των 60.000 μαστογραφιών και άνω των 4.000 γυναικών έχουν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο.
 • 272 εκ ευρώ διατίθενται για την κτηριακή αναβάθμιση και τον εξοπλισμό 157 κέντρων υγείας, αναβαθμίζοντας πλήρως την ΠΦΥ.
 • Ο Προσωπικός γιατρός μπήκε στη ζωή μας με 4.700.000 εγγεγραμμένους πολίτες 3.400 γιατρούς και 1.000.000 ραντεβού τους δύο πρώτους μήνες.
 • Άρα θωρακίζουμε με πόρους και ανθρώπους την πρόληψη και την ΠΦΥ.
 • Παράλληλα ανασυγκροτούμε τον ΕΟΠΥΥ με την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων.
 • Λόγω του αυξημένου claw back στους κλινικοεργαστηριακούς θα υπάρξει νέα αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού κατά 15 εκ. ευρώ. Συνολικά για το 2022 ο προϋπολογισμός θα έχει ενισχυθεί με πάνω απο 75 εκ. ευρώ.

Νέο ΕΣΥ

 • 380 εκ διατίθενται για την κτηριακή και υλικοτεχνική αναβάθμιση 80 νοσοκομείων με αλλαγή όλων των ΤΕΠ και άλλα 55 εκ για τις δομές ψυχικής υγείας.
 • Διαμορφώνεται νέος χάρτης υγείας με βάση τις ανάγκες των πολιτών.
 • Καμία δομή δεν κλείνει, όλες αναβαθμίζονται, αλλά αποκτούν τον χαρακτήρα που εξυπηρετεί καλύτερα τις υγειονομικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
 • Αυξάνουμε τα εισοδήματα των γιατρών κατά 10% με επιπλέον επίδομα σε αναισθησιολόγους, ΤΕΠ κατά 400 ευρώ, ΜΕΘ έως 690 ευρώ και 250 ευρώ για το ΕΚΑΒ.
 • Όσοι γίνονται προσωπικοί γιατροί στο δημόσιο έχουν επιπλέον εισόδημα 10.000 το χρόνο και οι ιδιώτες που εντάσσονται φθάνουν άνω των 60.000 ετησίως.
 • Προβαίνουμε σε προσλήψεις 6.000 ατόμων.
 • Ανανεώνουμε τις συμβάσεις 12.000 επικουρικού προσωπικού και όσων αντικατέστησαν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
 • Διενεργούμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τη μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ.
 • 278 εκ διατίθενται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας.
 • Παράλληλα στηρίζουμε την εξωνοσοκομειακή φροντίδα με έμφαση στην ανακουφιστική και στην κατ’ οίκον περίθαλψη.
 • Εν τέλει αυξάνουμε τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, τις προσλήψεις και τους πόρους. Η διάθεση όμως γίνεται με αξιολόγηση.

Φαρμακευτική Πολιτική

 • Κλείνουμε το 2022 έχοντας ολοκληρώσει 920 εκ. κλειστούς προϋπολογισμούς 750 για τον ΕΟΠΥΥ με όφελος 348 εκ. και 170 εκ. για τα νοσοκομεία με περίπου 80 εκ. εντάσσοντας όλες τις νέες θεραπείες και χωρίς να αποχωρήσει κανένα φάρμακο. Οι κλειστοί προϋπολογισμοί επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτω των 80 εκ. χαϊδεύοντας τα κέρδη της βιομηχανίας.
 • Με μείωση τιμών, διαπραγματεύσεις, κλειστούς προϋπολογισμούς στα ΦΥΚ και έλεγχο της κατανάλωσης μειώνουμε την υπέρβαση προς όφελος του πολίτη.

Η πολιτική μας είναι ολοκληρωμένη στον τομέα της υγείας. Έμφαση στην πρόληψη και θεσμοθέτηση της ΠΦΥ με κεντρικό άξονα τον προσωπικό γιατρό, αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ, διασφάλιση νέων θεραπειών στο φάρμακο στις καλύτερες τιμές και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Εξασφαλίζουμε πόρους και επενδύουμε στους ανθρώπους με όραμα για την επόμενη δεκαετία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιλογή σειράς περικοπών από υο Υπουργείο υγείας σε νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ και φάρμακα, για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα

Πλεύρης φάρμακο: Παρέμβαση για στήριξη της παραγωγής και καινοτομίας

Τι εισηγήθηκε ο Θάνος Πλεύρης για νέα προμήθεια εμβολίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δράσεις της ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων

Εξειδικευμένες επιχειρήσεις με στόχο τον περιορισμό της παραβατικότητας ανηλίκων σε Αττική και Πειραιά πραγματοποίησε η Αστυνομία, με επίκεντρο τις περιοχές όπου επικρατούν τέτοια περιστατικά.

Μητσοτάκης: Η δυναμικότητα του συστήματος θα αυξηθεί πάνω από 20% με τα απογευματινά χειρουργεία

Μητσοτάκης: "Η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας"

Φυσικό αέριο: Σε ελεύθερη πτώση η τιμή της μεγαβατώρας - Πού οφείλεται η πτώση στην τιμή

Η αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλεται στον πιο ήπιο χειμώνα που σημειώνεται φέτος στην Ευρώπη και έτσι δεν υπήρχε η ζήτηση η οποία υπήρχε στο παρελθόν. Αλλά και στο ότι η Ευρώπη άρχισε να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο κυρίως από Αμερική αλλά και από Ασία.

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού

Υπουργείο Εξωτερικών: Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από την παράνομη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, που έχει οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και σε ανυπολόγιστες καταστροφές.

ΗΠΑ: Η Τζιλ Μπάιντεν ανακοινώνει 100 εκατ. δολάρια για έρευνα για την υγεία των γυναικών

ΗΠΑ: Η Πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου για την Έρευνα για την Υγεία των Γυναικών διευθύνεται από την Τζιλ Μπάιντεν και το Συμβούλιο Πολιτικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου.