Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Κύριες ρυθμιστικές εκτιμήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

ΠΟΥ: Κύριες ρυθμιστικές εκτιμήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Ο ΠΟΥ περιέγραψε έξι τομείς για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης για την υγεία. Περιλαμβάνουν την εξωτερική επικύρωση των δεδομένων, την αξιολόγηση των συστημάτων πριν από την απελευθέρωση, ώστε να μην ενισχύονται οι προκαταλήψεις και τα σφάλματα, την εξέταση των απαιτήσεων συναίνεσης σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ρυθμιστικών αρχών, ασθενών, κυβερνήσεων και επαγγελματιών του τομέα της υγείας.

ΠΟΥ: Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη θεραπεία υγείας, αλλά η ταχεία εξάπλωση χωρίς πλήρη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί θα μπορούσε να καταλήξει να βλάψει τους ασθενείς, δήλωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται πολλά για την υγειονομική περίθαλψη, αλλά συνοδεύεται και από προκλήσεις, κυρίως όσον αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη δυνατότητα εμπέδωσης των υφιστάμενων προβλημάτων.

Ο Οργανισμός Υγείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε μια νέα δημοσίευση στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς ορισμένες από τις κύριες ρυθμιστικές εκτιμήσεις σχετικά με την ΤΝ για την υγεία, ώστε οι αρχές να μπορούν να δημιουργήσουν ή να προσαρμόσουν τις οδηγίες τους σχετικά με τη χρήση της. «Με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα των δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης και την ταχεία πρόοδο στις τεχνικές ανάλυσης – είτε πρόκειται για μηχανική μάθηση είτε για λογική ή στατιστική – τα εργαλεία ΤΝ θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τον τομέα της υγείας», δήλωσε ο οργανισμός. Για παράδειγμα, η ΤΝ θα μπορούσε να βοηθήσει σε μέρη με έλλειψη ειδικών, ερμηνεύοντας ακτινολογικές εικόνες και σαρώσεις αμφιβληστροειδούς, ανέφερε. Ωστόσο, ο ΠΟΥ πρόσθεσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, μερικές φορές χωρίς να υπάρχει σωστή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι τεχνολογίες αυτές αποδίδουν, «γεγονός που θα μπορούσε είτε να ωφελήσει είτε να βλάψει τους τελικούς χρήστες» τόσο τους ασθενείς όσο και τους επαγγελματίες. Όταν χρησιμοποιούν δεδομένα υγείας, τα συστήματα ΤΝ θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, οπότε απαιτούνται ισχυρά νομικά πλαίσια για τη διασφάλιση της ιδιωτικής ζωής και της ακεραιότητας, ανέφερε ο ΠΟΥ.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

«Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται πολλά για την υγεία, αλλά συνοδεύεται και από σοβαρές προκλήσεις, όπως η ανήθικη συλλογή δεδομένων, οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ενίσχυση των προκαταλήψεων ή της παραπληροφόρησης», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεχέσους. «Αυτή η νέα καθοδήγηση θα υποστηρίξει τις χώρες να ρυθμίσουν αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές της, είτε στη θεραπεία του καρκίνου είτε στην ανίχνευση της φυματίωσης, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους» πρόσθεσε. Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εξαρτώνται από τον κώδικα με τον οποίο κατασκευάζονται και τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται και η καλύτερη ρύθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων από την ενίσχυση των προκαταλήψεων που υπάρχουν στα δεδομένα εκπαίδευσης από την τεχνητή νοημοσύνη. «Για παράδειγμα, μπορεί να είναι δύσκολο για τα μοντέλα ΤΝ να αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια την ποικιλομορφία των πληθυσμών, οδηγώντας σε προκαταλήψεις, ανακρίβειες ή ακόμη και αποτυχία”, δήλωσε ο ΠΟΥ. «Για να βοηθήσουν στον μετριασμό αυτών των κινδύνων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κανονισμοί για να διασφαλιστεί ότι τα χαρακτηριστικά – όπως το φύλο, η φυλή και η εθνικότητα – των ανθρώπων που εμφανίζονται στα δεδομένα εκπαίδευσης αναφέρονται και τα σύνολα δεδομένων γίνονται σκόπιμα αντιπροσωπευτικά», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Ο ΠΟΥ περιέγραψε έξι τομείς για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης για την υγεία.

Περιλαμβάνουν την εξωτερική επικύρωση των δεδομένων, την αξιολόγηση των συστημάτων πριν από την απελευθέρωση, ώστε να μην ενισχύονται οι προκαταλήψεις και τα σφάλματα, την εξέταση των απαιτήσεων συναίνεσης σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ρυθμιστικών αρχών, ασθενών, κυβερνήσεων και επαγγελματιών του τομέα της υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ - Πώς ρυθμίζεται η τεχνητή νοημοσύνη για την υγεία;

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαγνώσει την οστεοαρθρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκπαίδευση αεροδιάσωσης στους διασώστες του ΕΚΑΒ Σερρών - Η εκπαίδευση θα γίνει σε όλη την Ελλάδα

«Η εκπαίδευση γίνεται για να είμαστε έτοιμοι για την πρωτογενή διάσωση, η οποία σημαίνει ότι όταν γίνει ένα ατύχημα θα μπορεί να προσεγγίζει το ελικόπτερο, όπως γίνεται στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Είναι πάρα πολύ σημαντική εκπαίδευση», είπε ο κ. Αγγελίδης, ευχαριστώντας την Αερολέσχη Σερρών και τον πρόεδρό της Γιώργο Βασιλείου για την παραχώρηση των εξαιρετικών εγκαταστάσεών της.

Επιστολική Ψήφος: Ιστορική τομή εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα

«Μαζί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή, τολμάμε και μεγάλες αλλαγές που αναβαθμίζουν την πολιτική ζωή. Και νομίζω ότι είναι οι πιο χειροπιαστές απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για τη δημοκρατία που θέλουμε» κατέληξε.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον HIV

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS (UNAIDS), στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει επιτευχθεί το 95-95-95 που ερμηνεύεται ως εξής: το 95% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν διαγνωσθεί, το 90% των ατόμων που ζουν με τον HIV να είναι υπό θεραπεία και το 86% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν επιτύχει ιική καταστολή.

Για καινούργιες απώλειες αμάχων προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Γάζα Πόλεμος: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να περιορίσει τη ζώνη των μαχών, και να ξεκαθαρίσει πού μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη διάρκεια οποιασδήποτε ισραηλινής επιχείρησης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

Υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων

Προληπτική χορήγηση φαρμάκων: Το Υπουργείο Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποφάσισαν με κοινή υπουργική απόφαση να θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων