Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Μη βιώσιμη η πολιτική της Κίνας για “μηδενική COVID” λόγω της Omicron

ΠΟΥ: Μη βιώσιμη η πολιτική της Κίνας για “μηδενική COVID” λόγω της Omicron

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας λέει ότι η ακραία προσέγγιση της Κίνας για τον περιορισμό του κορωνοϊού είναι μη βιώσιμη λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής φύσης της παραλλαγής Όμικρον του ιού, αλλά, όπως διευκρινίζει, εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει ποια πολιτική θα ακολουθήσει στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

ADMAN

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε ότι η ακραία προσέγγιση της Κίνας για τον περιορισμό του κορωνοϊού δεν είναι βιώσιμη λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής φύσης της παραλλαγής όμικρον, αλλά σημείωσε ότι η πολιτική της υγειονομικής διαχείρισης που θα ακολουθήσει κάθε χώρα εναπόκειται στην ίδια. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη (17/5), ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους περιέγραψε τη στρατηγική της Κίνας «μηδενικού COVID», όπως είναι ευρέως γνωστή, ως «μη βιώσιμη», την ώρα που παρόμοιες εκτιμήσεις που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν έντονη κριτική από την Κίνα.

«Γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό και έχουμε καλύτερα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, γι’ αυτό η διαχείριση του ιού θα πρέπει να είναι διαφορετική από αυτή που ακολουθήσαμε στην αρχή της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο Τέντρος και πρόσθεσε ότι ο ιός είχε αλλάξει σημαντικά από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γουχάν στα τέλη του 2019, όταν η Κίνα σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωσή του με lockdown.

Ο Τέντρος σημείωσε ότι ο ΠΟΥ είχε επανειλημμένα συμβουλέψει Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με τις προτεινόμενες στρατηγικές περιορισμού του κορωνοϊού, αλλά διευκρίνισε ότι «όσον αφορά την επιλογή των πολιτικών υγειονομικής διαχείρισης, εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί την κρίση». Η εφαρμογή της πολιτικής του μηδενικού COVID-19 στην Κίνα έχει προκαλέσει σημαντική δυσαρέσκεια και ελλείψεις τροφίμων στη Σαγκάη, όπου ορισμένοι κάτοικοι βρίσκονται σε καραντίνα για περισσότερο από ένα μήνα.

Ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Δρ Μάικλ Ράιαν, δήλωσε ότι ο οργανισμός αναγνώρισε ότι η Κίνα είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση με τον COVID-19 πρόσφατα και επαίνεσε τις αρχές για τη διατήρηση του αριθμού των θανάτων σε πολύ χαμηλό επίπεδο. «Κατανοούμε γιατί η αρχική απάντηση της Κίνας ήταν να προσπαθήσει να καταστείλει τις μολύνσεις στο μέγιστο επίπεδο (αλλά) αυτή η στρατηγική δεν είναι βιώσιμη και άλλα στοιχεία της στρατηγικής απάντησης πρέπει να ενισχυθούν», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ράιαν και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες εμβολιασμού πρέπει να συνεχιστούν. Την ίδια ώρα τόνισε ότι «μια στρατηγική μόνο για την καταστολή δεν είναι ένας βιώσιμος τρόπος εξόδου από την πανδημία για καμία χώρα».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος διευκρίνισε ακόμη ότι ο οργανισμός προσπαθεί να πείσει τη Βόρεια Κορέα και την Ερυθραία να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. «Ο ΠΟΥ ανησυχεί βαθύτατα για τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης του ιού στη Βόρεια Κορέα», είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος και υπάρχει ανησυχητικός αριθμός ανθρώπων με υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Πεκίνο επεκτείνει τον κανόνα εργασίας από το σπίτι καθώς συνεχίζουν να έρχονται νέα κρούσματα COVID

Η Σαγκάη θα επιχειρήσει να ανοίξει ξανά σε λίγες μέρες αφού έχει εξαλείψει τη μετάδοση της COVID-19, σύμφωνα με αξιωματούχο της πόλης

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνει 21 νέους θανάτους καθώς μάχεται με την COVID-19

Βόρεια Κορέα: Επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο COVID-19 στην εκρηκτική επιδημία

Ενώ οι κάτοικοι στη Σανγκάη πασχίζουν να αγοράσουν τρόφιμα, εν μέσω lockdown, εταιρείες πολυτελείας στέλνουν δωράκια στους VIP πελάτες τους.

Η Κίνα λογοκρίνει τη συζήτηση στο διαδίκτυο για τη μηδενική Covid μετά τις επικρίσεις του ΠΟΥ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σαγκάη πλήττεται από διαδηλώσεις για την Covid καθώς η οργή εξαπλώνεται

Κίνα: Οι διαμαρτυρίες κατά των αυστηρών περιορισμών της Κίνας για την COVID-19 εξαπλώθηκαν στην Σαγκάη, σχεδόν τρία χρόνια μετά την πανδημία, με ένα νέο κύμα οργής που πυροδότησε μια φονική πυρκαγιά στα δυτικά της χώρας.

Σχέση μεταξύ της συγκέντρωσης SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα και της σωρευτικής επίπτωσης κατά τη διάρκεια των κυμάτων πανδημίας

"Το μαθηματικό μοντέλο που βασίζεται σε δεδομένα υγρών αποβλήτων έδειξε καλή συσχέτιση με τα σωρευτικά κρούσματα και μας επέτρεψε να προβλέψουμε την επίπτωση του SARS-CoV-2 σε μία εβδομάδα, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία σε καταστάσεις στις οποίες το σύστημα επιδημιολογικής παρακολούθησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως".

12.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται απλήρωτοι φροντιστές κάθε μέρα

Ηνωμένο Βασίλειο: Μέσα σε ένα χρόνο, περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται μη αμειβόμενοι φροντιστές για έναν ηλικιωμένο, ανάπηρο ή σοβαρά άρρωστο συγγενή ή φίλο.

Οι εμπειρογνώμονες συνιστούν τη χρήση των πόρων της COVID-19 για την αντιμετώπιση της "σιωπηλής πανδημίας" της μικροβιακής αντοχής

"Μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής ΑΜΡ απαιτεί την προσέγγιση "Μία υγεία" που λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος, καθώς και συντονισμένη δράση σε όλες τις επαρχίες και τα εδάφη, τις δικαιοδοσίες και τους τομείς που εμπλέκονται στον μετριασμό της μικροβιακής αντοχής ΑΜΡ. Απαιτείται μια πολυδιάστατη προσέγγιση, παρόμοια με το σχέδιο δράσης για τον μετριασμό και την αποκατάσταση της COVID-19 που υποβλήθηκε το 2021".

Ο Λευκός Οίκος προτρέπει τους πολίτες να κάνουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του covid-19

ΗΠΑ: Τα τελευταία ενισχυτικά εμβόλια COVID-19 προσφέρουν περισσότερη προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης, επανέλαβαν αξιωματούχοι δημόσιας υγείας σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου την Τρίτη.

Δήλωση Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για απόφαση ΣτΕ για ανεμβολίαστους

Θάνος Πλεύρης: "Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό.. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της αποφασης".

Τα μανιτάρια Enoki συνδέονται με την επιδημία της λιστέριας σε δύο πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα CDC

Το CDC συνέστησε στους ανθρώπους να καλέσουν αμέσως τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα ασθένειας Listeria μετά την κατανάλωση μανιταριών enoki.  Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, δύσκαμπτο αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς, εκτός από πυρετό και μυϊκούς πόνους σε όσους δεν είναι έγκυοι, δήλωσε το CDC

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο "Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, Ιατρική Εκπαίδευση, Μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς & οδοντιάτρους του ΕΣΥ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας"

Υπουργείο Υγείας: Με τo νομοσχέδιο αναμένεται η αριθμητική και ουσιαστική ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού της χώρας και των συνθηκών εργασίας αυτού, με απώτερο στόχο την αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας και την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.