Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ: Δισεκατομμύρια εξακολουθούν να εκτίθενται σε τοξικά τρανς λιπαρά

ΠΟΥ: Δισεκατομμύρια εξακολουθούν να εκτίθενται σε τοξικά τρανς λιπαρά

Ο Tom Frieden, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Resolve to Save Lives, η οποία συνεργάστηκε με τον ΠΟΥ για την εκπόνηση της έκθεσης, συμφώνησε. "Δεν υπάρχει απλώς καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε χώρα που δεν αναλαμβάνει δράση για να προστατεύσει τον λαό της από αυτό το τεχνητό τοξικό χημικό", δήλωσε ο Frieden, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

ΠΟΥ: Οι προσπάθειες για την εξάλειψη του βιομηχανικά παραγόμενου λίπους έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν, καθώς πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε τοξικά λιπαρά που προστίθενται σε πολλά τρόφιμα, δήλωσε τη Δευτέρα ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε το 2018 να εξαλειφθούν τα επιβλαβή τρανς λιπαρά οξέα έως το 2023.

Θεωρείται ότι ευθύνονται για περίπου 500.000 πρόωρους θανάτους από στεφανιαία νόσο κάθε χρόνο. Αν και 43 χώρες με συνολικό πληθυσμό 2,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων έχουν πλέον εφαρμόσει πολιτικές βέλτιστης πρακτικής, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου παραμένει απροστάτευτο, ανέφερε. Ο ΠΟΥ αναγνώρισε σε ετήσια έκθεση προόδου ότι ο στόχος είναι ακόμη εκτός ορατότητας. Τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά χρησιμοποιούνται συχνά σε συσκευασμένα τρόφιμα, αρτοσκευάσματα, μαγειρικά έλαια και επαλείψεις. “Τα τρανς λιπαρά δεν έχουν κανένα γνωστό όφελος και τεράστιους κινδύνους για την υγεία που συνεπάγονται τεράστιο κόστος για τα συστήματα υγείας”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Αντίθετα, η εξάλειψη των τρανς λιπαρών είναι οικονομικά αποδοτική και έχει τεράστια οφέλη για την υγεία”, είπε. “Με απλά λόγια, τα τρανς λιπαρά είναι μια τοξική χημική ουσία που σκοτώνει και δεν πρέπει να έχουν θέση στα τρόφιμα. Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από αυτό μια για πάντα”.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι εννέα από τις 16 χώρες με το υψηλότερο εκτιμώμενο ποσοστό θανάτων από στεφανιαία νόσο που προκαλούνται από την πρόσληψη τρανς λιπαρών δεν εφαρμόζουν πολιτικές βέλτιστης πρακτικής. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπουτάν, ο Ισημερινός, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Νεπάλ, το Πακιστάν και η Νότια Κορέα. Ο Φραντσέσκο Μπράνκα, διευθυντής διατροφής και ασφάλειας τροφίμων του ΠΟΥ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πολιτικές εξάλειψης των τρανς λιπαρών εφαρμόζονται σε 60 χώρες, καλύπτοντας 3,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους ή το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από αυτές τις χώρες, οι 43 εφαρμόζουν πρότυπα βέλτιστης πρακτικής. Οι βέλτιστες πρακτικές σημαίνουν είτε ένα υποχρεωτικό εθνικό όριο δύο γραμμαρίων βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών ανά 100 γραμμάρια συνολικού λίπους σε όλα τα τρόφιμα, είτε μια εθνική απαγόρευση της παραγωγής ή της χρήσης μερικώς υδρογονωμένων ελαίων, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή τρανς λιπαρών. “Ο ΠΟΥ και οι εταίροι καλούν τις χώρες με υψηλή επιβάρυνση, όπως η Αίγυπτος, το Ιράν, το Πακιστάν και η Νότια Κορέα, να αναλάβουν επειγόντως δράση”, δήλωσε. “Υπάρχουν ορισμένες περιοχές του κόσμου που δεν πιστεύουν ότι το πρόβλημα υπάρχει”, είπε, επιμένοντας ότι είναι “εύκολο γι’ αυτές να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν την απόρριψη αυτών των προϊόντων σε αυτές”. Ο Tom Frieden, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Resolve to Save Lives, η οποία συνεργάστηκε με τον ΠΟΥ για την εκπόνηση της έκθεσης, συμφώνησε. “Δεν υπάρχει απλώς καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε χώρα που δεν αναλαμβάνει δράση για να προστατεύσει τον λαό της από αυτό το τεχνητό τοξικό χημικό”, δήλωσε ο Frieden, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: 500 χιλ. άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από τα τρανς λιπαρά

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε μία ισορροπημένη διατροφή;

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με πρόωρους θανάτους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Νότια Κορέα επεκτείνει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Νότια Κορέα: Η χώρα θα συνεχίσει να περιορίζει την είσοδο βραχυπρόθεσμων ταξιδιωτών από την Κίνα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

ΕΟΔΥ: Συνεργασία με το ΙΗΙ για πρόληψη των λοιμώξεων

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Φροντίδας Υγείας (Institute of Health Care Improvement) πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Κατάθεση τροπολογίας με "δώρα" για την κάλυψη κενών στο σύστημα υγείας από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και να έχουν την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Μπορούν οι υποχρεωτικές γνωστικές εξετάσεις για τους ηλικιωμένους οδηγούς να βοηθήσουν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων;

Οι σωρευτικές εκτιμώμενες μεταβολές στον αριθμό των συγκρούσεων και των τραυματισμών από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν -3.670 και 959, αντίστοιχα. "Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να ενισχυθούν για τους ηλικιωμένους ποδηλάτες και πεζούς. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχουμε στους ηλικιωμένους την απαραίτητη φροντίδα για την προετοιμασία της διακοπής της οδήγησης και ασφαλή, εναλλακτικά μέσα μεταφοράς", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Haruhiko Inada, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins.